Tgrt Haber

Fındığa alternatif diktiği meyvenin hasadını yaptı: Bahçe ve manav arasında 150 TL fiyat farkı var!

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
14 Eylül 2023 15:00 - Güncelleme : 14 Eylül 2023 15:36
,hasat

Düzce'nin Bataklı Çiftlik köyünde 3 dönümlük alan üzerinde 3 yıl önce üretimine başlanan aronya meyvesinde ilk hasat yapıldı. Faydaları saymakla bitmeyen meyve, bahçede 250 TL manavlarda ise 400 TL'den alıcı buluyor.

Kandaki kolesterol seviyesini dengede tutarak damar tıkanıklığının ve pıhtı oluşumunun önüne geçmesiyle bilinen aronyanın hasadı sürüyor. Düzce'nin Bataklı Çiftlik köyünde 3 dönümlük alan üzerinde 3 yıl önce üretimine başlanan aronya meyvesinde ilk hasat yapıldı. 200 kilo aronya toplayan Düzceli çiftçi Samim Yavuz, tarlalarında fındığa alternatif bir ürün olması için bu meyveye yöneldiklerini ifade etti.

“FINDIKTAN ZOR DEĞİL”

Yavuz, "2020 yılında bu fidanların dikimini gerçekleştirdik. Aronya tıbbi aromatik bir bitki. Alternatif bir ürün olur düşüncesiyle diktik. Diğer bahçelerimizde kavak ve fındık ekili. Farklı bir ürün olduğu için bunu tercih ettik. Bir zahmet olmadan olmuyor. Fındıktan zor olduğu söylenemez. Tabii bir emek vermek gerekiyor" dedi.

Düzce'de aronyanın hasadı başladı.

2 TON ARASINDA VERİM BEKLENİYOR

Aronya ağaçlarının ilerleyen yıllarda daha yüksek verim sağlayacağını öngören Samim Yavuz, "Her yıl ürünün verimi giderek artacak. Bu sene ilk ürünleri alıyoruz. 150 ila 200 kilogram arasında bir verim almış olacağız ama ilerleyen yıllarda 1.5-2 ton arasında verim vermesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Aronyanın fiyatı marketlerde 400 liraya kadar çıkıyor.

MARKETLERDE 400 LİRAYA KADAR ÇIKIYOR

Aronya meyvesinin kilo fiyatının 150 ila 250 lira arasında değiştiğini belirten Yavuz, "Şu anda ürünün fiyatı 150 ila 250 lira arasında değişiyor. Kurutulmuş olması fiyat değişikliği yapıyor. Bu aralıkta gidiyor. Marketlerde ise kilosu 400 liraya kadar çıkıyor. Aronya meyvesi kan dolaşımını düzenleyici bir etkisi var. Özellikle bağışıklığı düzenleyen bir etkisi var. Bunu da belli bir oranda tüketmek gerekiyor. Bağışıklığı güçlendirmek amacıyla sürekli kullanılırsa ters bir etki yapabilir. Bunun tüketilmesi gereken miktar sabah 20 ila 25 arasında. Akşam'da 20-25 adet tüketilebilir. Bu durumda bağışıklığı güçlendirici etkisi görülebiliyor" diye konuştu.

 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...