Tgrt Haber

Fiyatı belli oldu! Maraş biberinde hasat heyecanı: Dondurmayı sollayabilir

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
18 Eylül 2023 09:25 - Güncelleme : 18 Eylül 2023 09:31
Fiyatı belli oldu! Maraş biberinde hasat heyecanı: Dondurmayı sollayabilir
,hasat,fiyat

Dondurmasıyla ünlü Kahramanmaraş, biberde de hayli ünlü. Her geçen gün daha büyük bir pazara kavuşan Maraş biberi, ilerleyen dönemde dondurmayı sollayabilir. Hasadı başlayan acı biber çeşitli işlemlerden geçtikten sonra sofraya ulaşıyor.

A, B ve C vitaminleri bulunduran ve iç salgı bezleri için uyarıcı özelliği olan Maraş biberi, eklem ağrıları ve cilt hastalıklarına da iyi geliyor. Aşırı yağ (kolestrol) için de derleyici görev yapan biberin hasadı başladı. Kahramanmaraş’ın tescilli ürünü Maraş biberi büyük bir emekle sofraya uzanıyor.

ÇÖP ÇIKARMA TEMİZLEMENİN ARDINDAN SOFRAYA UZANIYOR

Dondurma denince akla gelen Kahramanmaraş’ın başka bir lezzeti ve tescilli ürünü olan Maraş biberi hasat dönemi başladı. Maraş biberi lezzeti, acılığını ve kendine has özellikleri ile sofralarında vazgeçilmezleri arasında. Kentte bahar aylarında ekimi yapılan Maraş biberinin hasat dönemi başladı. Çiftçilerin ‘harman’ adını verdiği tarlanın hemen yanı başında bulunan kısımda kurutma işlemleri yapıldıktan sonra, şehirde bulunan biber fabrikalarında işlenmek üzere yola çıkıyor. Burada çöp çıkarma ve temizleme işlemi yapıldıktan sonra ise mutfaklardaki yerini alıyor.

Maraş biberinde hasat başladı.

“BİBER SUYU SEVEN BİR BİTKİ”

Biber bitkisinin bir çocuk gibi emek istediğini dile getiren Mehmet Çiftçioğlu isimli çiftçi, “Bu yıl 15 dönümlük biber ekmiştik çok şükür hasadımıza iki gün önce başladık. Bu yıl çok zorlu koşullarda meydana getirdik ve bugüne zor geldik. Depremden dolayı sularımızın yüzde 60 oranda azalmasıyla zorluk yaşadık. Biber suyu çok seven bir bitki. Çocuk gibi emek isteyen bir bitki.

ÇETE BAYRAMINDA EKİLDİ

Hasada başladıklarını söyleyen Çiftçioğlu, “Yaklaşık olarak bizim burada ‘Çete bayramı’ olarak bilinen 12 Şubat’ta havalar müsaade ettiği, toprak müsaade ettiğince o zaman ekimine başlarız. Bugün de ortalama 25 kişiyle hasadını gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Biber, temizleme işleminin ardından sofraya uzanıyor.

YARIM KİLOSU 150 LİRAYA KADAR ÇIKIYOR

Öte yandan yarım kilosunun kalitesine göre 100-150 lira arasında satıldığı öğrenildi. Tarlada ham hali ise daha uyguna alınabiliyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...