Tgrt Haber

Gram altın ne kadar? ABD enflasyonu yüksek çıkarsa ne olur? İşte İslam Memiş altın tahmini

10 Şubat 2022 08:18
ABD enflasyon verileri

Altın fiyatı ABD enflasyon verileri için bekliyor. Küresel altın fiyatları Rusya Ukrayna gerginliği, yüksek enflasyon ve enerji krizi nedeniyle hafta boyu yükseliş trendi gösterdi. Fed faiz arttırımına mart ayında başlayacağının sinyallerini vermesi ardından yarı yönlü hareket eden altın fiyatları ABD enflasyon verilerine odaklandı. Peki gram altın ne kadar? Çeyrek altın kaç TL? İşte İslam Memiş altın yorumu

ABD enflasyon verileri

Altın piyasası mart ayında Fed’in muhtemel 50 baz puanlık faiz artırımına göre yön bulurken gözler ABD enflasyon verilerine çevrildi. Altın fiyatları, piyasaların ABD Merkez Bankası’nın (Fed) mart ayında 50 baz puanlık bir faiz artışı potansiyelini fiyatlamaya başlamasıyla birlikte ons altın 1.28 dolardan işlem görüyor. Gram altın ise küresel altın fiyatları ve dolar/TL kuru arasında sıkışırken haftanın en önemli gündem maddesi Aralıka yından 39 yılın zirvesini gören enflasyon verilerine odaklandı. Vatandaşlar ''ABD enflasyon verisi öncesi altın alınır mı satılır?'' sorusunun cevabın arıyor.

GRAM ALTIN NE KADAR?

Küresel altın fiyatları; yüksek enflasyon, Fed’in açıklamaları, bölgede yaşanan siyasi ve askeri gerginlik nedeniyle yüzde 1’den yükseldi. Gram altın ise küresel altın fiyatlarında yaşanan artışa bağlı olarak ibresini yukarı yönlü çevirdi ve 800 TL kapısına dayandı. Rabobank Döviz Stratejisi Direktörü Jane Foley'e göre getiri eğrisindeki düzlük, piyasanın ‘faiz artışları nedeniyle, çok uzak olmayan bir gelecekte büyümenin yeniden yavaşlayacağını’ düşündüğünü gösteriyor. Vatandaşlar piyasalar üzerinde etkili olacak ve 10 Şubat Perşembe saat 16.30’da açıklanacak ABD enflasyon verilerine odaklandı. Peki 10 Şubat Perşembe gram altın ne kadar?

Gram altın ne kadar? ABD enflasyonu yüksek çıkarsa ne olur? İşte İslam Memiş altın tahmini

10 Şubat Perşembe 797 TL üzerinden işlem görüyor.  Analistler Ocak ayında ABD enflasyonunun yüzde 7,3 açıklanmasını bekliyor. Gram altın küresel altın fiyatları nedeniyle hareketlilik gösterse de dolar/TL kuruna bağlı olarak sakin seyrini koruyor.

ABD ENFLASYON VERİLERİ ALTIN FİYATINA ETKİSİ

Goldman Sachs stratejistleri, yavaşlayan büyüme ve yükselen enflasyonun 2022 yılında altın için yatırım talebini artıracağını belirterek 12 aylık altın fiyatı tahminlerini ons başına 2.000 dolardan 2.150 dolara çıkardıklarını söyledi. Sabırsız bir yatırımcı kitlesi olduğuna dikkat çeken İslam Memiş, yatırımcıların kısa vadede al-sat yaptıklarını dikkat çekti. Bu sabırsız yatırımcının zarar edeceğini belirten Memiş şu tavsiyelerde bulundu:

“Yüzde 50 alımımızı yaptık, ardından yüzde 25 alımımızı daha yaptık. Geri kalan yüzde 25 için de bir yatırım fırsatı bekliyoruz. Bu sürçte dolarda düşüş olma ihtimali güçlü ve buna bağlı olarak gram altında da fiyatların yükselmesi muhtemel. Şubatın sonuna kadar bunu beklemeye devam ediyoruz. Daha şubatın 8’i, sabırsız olmamak gerekiyor. Önümüzde 3 hafta var. Yarın ABD enflasyon kararı açıklanacak, bu süre zarfında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak. Bekleyişimiz devam ediyor. Bu yıl çok karışık olacak, sepet yapınız.”

İSLAM MEMİŞ ALTIN YORUMU

Altın fiyatları da son iki haftanın en yüksek seviyesine çıkarken gram altın ise küresel altın fiyatları ve dolar/TL kuru arasında sıkıştı. Gram altın 800 TL sınırında beklerken yatırımcılar ve analistler ABD enflasyon verileri sonrası altın yükselir mi düşer mi sorusunun cevabına odaklandı.

Piyasalarda ABD enflasyon verileri gerginliği devam ederken Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş “Piyasalarda enflasyon fiyatlaması var, olumsuz bir beklenti mevcut. Şu anda gözlerimiz ABD’deki enflasyon verisinde. Büyük ihtimalle yüksek gelen bir enflasyon verisi olacak. Altının ve gümüşün ons fiyatında, kripto para piyasalarında, Euro/dolar paritesinde, Sterlin/dolar paritesinde bir yükseliş söz konusuydu. Bu yükselişler kar satışlarıyla karşılaşabilir’’ ifadelerine yer verdi. Her enflasyon sonrası dolar/TL kurunda tepki yükselmesi olduğunu ve durumun gram altın üzerinden sınırlı etkisi olacağını belirten analistler tek bir yatırım aracından ziyade sepet yapmanın daha güvenli olacağının altını çizdi.

ABD ENFLASYON VERİLER SAAT KAÇTA AÇIKLANACAK? 

ABD enflasyon verileri için geri sayım tamamlandı. Altın ve dolar üzerinde etkili olacak veriler yatırımcıların ve vatandaşların gündeminde. Dev ekonominin verileri 10 Şubat Perşembe saat 16.30'da açıklanacak. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...