Tgrt Haber

Gram altından yeni rekor geldi, artışlar devam edecek mi? Uzman isimden alım fırsatı uyarısı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Dünya Gazetesi
02 Haziran 2023 09:18 - Güncelleme : 02 Haziran 2023 09:34
Gram altından yeni rekor geldi, artışlar devam edecek mi? Uzman isimden alım fırsatı uyarısı
altın,şirin sarı

Ons altın ABD’de borç limiti anlaşmasının kabul edilmesiyle yatay seyrine devam ederken gram altın dolar kurundan aldığı destekle rekor kırmaya devam ediyor. Tüm zamanların en yüksek seviyesine kadar yükselen gram altın fiyatları hakkında konuşan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı, “Dolarda kademeli yükseliş devam etse de ons altındaki düşüş, gram altında alım fırsatı yaratabilir” dedi.

ABD ekonomisinde yaşanan gelişmeler sonrası 2 bin dolar sınırının altına gerileyen ons altın 1.978 dolar seviyelerine geriledi. Gram altın ise ons altından bağımsızlaşarak dolar kurunun yükselmesiyle yeniden sert yükselişler yaşadı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı gram altının yönü hakkında yorumlarda bulundu. 

FED FAİZLERİNE YÖNELİK BEKLENTİ ALTINI BAKSILADI

Dünya Gazetesi’nden Birol Bozkurt’un haberine göre; Hem ons altındaki hareketlilik hem de dolardaki yükseliş ivmesinin gram altını desteklediğini söyleyen Sarı “ABD borç tavanı krizinin anlaşma ile sonuçlanması ve ABD’nin temerrüt riskinin azalması altını rahatlatırken, 13-14 Haziran FED Faiz toplantısında faiz artırımı olabileceği beklentisi ise altını baskılıyor.

MAKAS FARKI 100 TL

Gram altın ise bu hareketlilik içerisinde 1250 TL ile 1350 TL arasında dalgalanıyor. Serbest piyasa ile bankalar arası fiyat farkı 100 TL olarak devam ediyor. Kuyumcudan gidip altın aldığınızda uluslararası fiyata 100 TL eklememiz gerekiyor.

Aradaki farkın nedeni ise yatırımcının altındaki yükseliş beklentisinin devam etmesi ve fiziki olarak altın talebinin hala yüksek olması olarak açıklayabiliriz. Tabiki doların interbank ile serbest piyasa arasındaki farklılığı da, gram altın fiyatına doğrudan yansıyor” ifadelerini kullandı.

ONS ALTINDAKİ DÜŞÜŞ ALIM FIRSATI YARATABİLİR

Teknik olarak dolar tarafında ılımlı yükselişin kademeli olarak devam edebileceğine dikkat çeken Şirin Sarı, “Yeni ekonomi yönetimi ile para ve maliye politikalarındaki izlenecek yol dolar fiyatlanmalarında belirleyici olacaktır. Ons altın ise 2000 dolar seviyelerinden ivme kaybetti ve yeniden 1980 dolar seviyelerinin üzerinde fiyatlama göremezsek 1900 - 1910 dolar bandına kadar düşüşler devam edebilir.

Bu fiyat tahminleri ile birlikte dolarda kademeli yükseliş devam etse de ons altındaki düşüş, gram altını alım fırsatı yaratabilir. Özellikle 1250 - 1300 TL aralığı güçlü destek bölgesi. Bu bandın üzerinde kaldıkça gram altın yukarı yönde yoluna devam edecektir.

GRAM 1.600 OLABİLİR

Orta ve uzun vadede dolar bugünün fiyatı 21 TL’de sabit kalsa da ons altındaki 2400 dolar beklentileri gram altını 1600 TL seviyelerinin üzerine taşıyabilir. Enflasyon, resesyon, merkez bankalarının altın rezervlerini artırmaları ve jeopolitik riskler hala canlılığını koruyor. Bu başlıklar altını destekleyen unsurlar olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: Dünya Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...