Tgrt Haber

Altın fiyatında Fed baskısı başladı! İslam Memiş, ‘tuzak var’ uyarısı yaptı: Ezberiniz bozulacak

Editör: Zehra Erdin / Kaynak: TGRT Haber
03 May 2022 15:00 - Güncelleme : 03 May 2022 15:08
Altın fiyatında Fed baskısı başladı! İslam Memiş, ‘tuzak var’ uyarısı yaptı: Ezberiniz bozulacak

Fed faiz kararı için kritik geri sayım başladı. Doğu Avrupa’da devam eden savaş ve tüm dünyayı etkisi altın alan yüksek enflasyon nedeniyle altın fiyatları zirve seviyeleri test etti. Toplantı yaklaşırken piyasalarda Powell’in açıklamalarının ardından 50 baz puan artışına kesin gözüyle bakılıyor. Faiz artışı sonrası baskılanması beklenen altın karar sayılı günler kala fiyatlanmaya başladı. Peki Fed faiz kararı ne zaman açıklanacak? Fed sonrası altın ne kadar olur?

Uluslararası piyasalarda değer kazanan dolar ve Fed faiz artırım süreci ons altını 3 ayın en düşük seviyesine getirdi. Yatırımcılar yüksek enflasyon ve jeopolitik risklerle sarı metale yönelirken Fed Başkanı Powell’in enflasyonla mücadele kapsamında şahin tonda açıklamalar yapması altını baskıladı. Ons altın 1.858 dolar ile şubat ayından bu yana en düşük seviyesine gerilerken ''Fed sonrası altın düşer mi?'' sorusu gündeme geldi.

UZMANLARDAN ALTIN FİYATI TAHMİNİ

Altın fiyatı Fed öncesi baskılanma sürecini başlattı. Yatırımcılar ''Fed faiz kararı sonrası altın düşer mi?'' sorusunun cevabına odaklandı. Emtia yetkilisi Michael McCarthy, altın için kısa vadeli aşağı yönlü riskler olduğunu ifade etti. Altın fiyatında yeni hedefin agresif faiz artırım süreci ve güçlenen dolardan gelen baskıyla 1.810 ila 1.790 dolar aralığı olduğunu açıkladı. 

Dolar endeksi 20 yılın en yüksek seviyelerine yaklaşırken altın yatırımcılar için daha az çekici hale geldi. RJO Vadeli İşlemleri kıdemli piyasa stratejisti Daniel Pavilonis, "Altın, Fed faiz kararı etkisiyle geriliyor ancak enflasyon geçici değil ve enflasyon yükselirse, altın ve gümüş de uzun vadede onunla birlikte yükselecek" dedi.

Altın fiyatında Fed baskısı başladı! İslam Memiş, ‘tuzak var’ uyarısı yaptı: Ezberiniz bozulacak

FED TOPLANTISI NE ZAMAN?

Fed ABD’de son 41 yılın zirvesini gören enflasyonla mücadele için şahin açıklamalarına ve faiz artışı kararlarına devam ediyor. Küresel piyasalarda jeopolitik gerginlik fiyatlaması etkisi sürüyor. Fed Başkanı Jerome Powell IMF panelinde yaptığı açıklamada enflasyonla mücadeleyi kararlılıkla sürdürecekleri ve 50 baz puan artırımının masada olduğunu ifade etti. Powell aynı zamanda önden yüklemeli faiz artırımı ile yıl içinde birden çok kez 50 baz puan artışının olacağının sinyallerini vermesiyle ons altın 3 ayın en düşük seviyesine geriledi. Peki Fed faiz toplantısı ne zaman?

Fed toplantısı 3 - 4 mayıs tarihlerinde gerçekleşecek. Toplantının ardında Fed başkanı Jerome Powell açıklama yapacak.

3 MAYIS GÜNCEL ALTIN FİYATLARI

Türkiye'de piyasalar Ramazan Bayramı nedeniyle kapalı. Fed etkisi henüz yurt içi piyasalarda görülmezken ''Gram, çeyrek, yarım altın ne kadar?'' sorusu gündeme geldi. İşte 3 Mayıs güncel altın fiyatları:

  • Gram altın: 890 TL,
  • Çeyrek altın: 1.460 TL alış fiyatı, 1.484 TL satış fiyatı,
  • Yarım altın: 2.918 TL alış, 2.970 TL satış fiyatı,
  • Ons altın: 1.859 dolar

İSLAM MEMİŞ ALTIN TAHMİNİ: DÜŞECEK DİYE BEKLEMEYİN FED EZBERLERİ BOZACAK 

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş 2020 yılında başlayan enflasyon rüzgarını 2023 ortalarına kadar devam edeceğini ifade etti. Memiş ''Altın düşer mi?'' sorusunun cevabını arayan yatırımcıya ''Fed sonrası piyasalarda bir tuzak oluşacak. Fed ezberi bozulacak. Altın çakılır fiye beklemeyin. 50 baz puan artırım yapılacağı neredeyse kesinleşti. Bu durumda emtia fiyatları çakılacak, dolar endeksi düşecek şeklindeki beklentiler boşa çıkabilir. Emtia fiyatlarında sert düşüşle Fed fiyatlaması daha bugünden başladı'' ifadelerini kullandı. 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...