Tgrt Haber

Kota uygulaması altın fiyatlarında makası yeniden açabilir!

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Dünya Gazetesi
08 Ağustos 2023 09:20 - Güncelleme : 08 Ağustos 2023 09:41
Kota uygulaması altın fiyatlarında makası yeniden açabilir!
altın,hazine ve maliye bakanlığı,altın ithalatı

Hazine ve Maliye Bakanlığı işlenmemiş altın ithalatına kota getireceğini duyurdu. Bu uygulamanın cari açığı olumlu yönde etkilemesi beklenirken yatırımcılar alınan kararın piyasaları nasıl etkileyeceğini merak ediyor. Uzmanlara göre, altın ithalatına kota getirilmiş olması interbank ile Kapalıçarşı altın fiyatları arasındaki makası açabilir.

Bakanlık tarafından altın ithalatında kota uygulanacağı haberi ekonomi gündeminin en çok konuşulan konulardan oldu. Ocak-temmuz döneminde altın ithalatı yüzde 180 artış gösterdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın aldığı bir başka kararı göre ise rafineriler basılı altını en az 0.5 gram yerine en az 1 gram olarak üretilebilecekler. 

HEM ALTIN ÜRETİMİ HEM İHRACAT DESTEKLENECEK

Dünya Gazetesi’nden Birol Bozkurt’un haberine göre, Alınan tedbir kararının dış ticaret dengesine olumlu yansıması beklenirken, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında gerçekleştirilen ithalat söz konusu kota uygulamasının dışında tutulacak. Böylelikle hem altın üretimi ve ticareti konusunda ihracatın teşvik edilmesi hem de uzun dönemde cari açık konusunda olumlu ilerlemeler sağlanması öngörülüyor. 

DİR kapsamında yapılan ithalatın yanında bedelsiz ihracat kapsamında ihracat bedeli olarak gelen ve şirketlerin yurt dışından sermaye olarak getirecekleri altınlar da kota kapsamı dışında tutulacak.

ALTIN İTHALATI 7 AYDA YÜZDE 180 ARTTI

Ticaret Bakanlığı verilerine göre, ocak-temmuz döneminde Türkiye'nin altın ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 artışla 217 milyar 52 milyon dolara ulaştı. Aynı dönemde işlenmemiş altın ithalatı da yüzde 180 artarak 19,4 milyar dolar oldu. Geçtiğimiz yıl 148 ton altın alan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Dünya Altın Konseyi'nin (WGC) yayımladığı rapora göre yılın ikinci çeyreğinde 132 tonluk altın sattı.

RAFİNERİLER EN AZ 1 GRAM ALTIN ÜRETECEK

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeye göre rafineriler basılı altını en az 0.5 gram yerine en az 1 gram olarak üretilebilecekler. Düzenleme, Hazine'nin internet sitesinde yer alan "Rafineriler Tarafından Üretilecek Basılı Kıymetli Madenlere İlişkin Genelgede yapılan değişiklikle gerçekleştirildi. Genelgede yapılan değişiklikle basılı altınlar asgari 1 gram, azami 100 gram ağırlığında üretilebilecek.

Kota uygulaması altın fiyatlarında makası yeniden açabilir!

“FİYATLARDA MAKASLAR YENİDEN AÇILABİLİR”

Altın ithalatının cari açığa olan etkisi bu konuda düzenlemeleri beraberinde getirdi. Altın borsası üyesi olmayan kurumlar altın ithalatı yapamazken, ithal edilecek altının para değerinin önceden peşin olarak yatırılması kuralı getirildi. En fazla 5 kilogram standart işlenmemiş altının yolcu beraberinde yurda getirilmesi imkânı ortadan kaldırıldı.

Altın ithalatına kota getirilmiş olması interbank ile Kapalıçarşı altın fiyatları arasındaki makası açabilir. Makasın açılması ise altının işçilik maliyetlerine yansıyabilir ve ihracatı olumsuz etkileyebilir. Piyasa ihtiyaçlarının doğru anlaşılması, belli zamanlarda kotanın artırılması ve azaltılması şeklinde uygulanması bir anda kota getirilmesinden daha yönetilebilir olabilir.

 

Kaynak: Dünya Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...