Tgrt Haber

Plakalarda “karekod” dönemi başladı

24 Ocak 2024 09:29 - Güncelleme : 25 Ocak 2024 10:30
Plakalarda “karekod” dönemi başladı
araç,ekonomi,

Otomotiv sektörü dinamik bir şekilde gelişimini ve pazar pay artışını sürdürürken bu alanda yeni düzenlemeler de yapılıyor. Gerek ithalat gerekse ihracat yönünde yapılan spesifik düzenlemeler otomobil kullanıcılarını yakından ilgilendiriyor.

Yeni yılda yeni düzenleme

Yeni bir yıla girmekle birlikte yeni düzenlemeler de start alıyor. 2024'ün ilk düzenlemelerinden biri de araç plakalarında gerçekleşti. Sahte plakaların önüne geçebilmek gayesiyle 1 Ocaktan itibaren araç plakalarında karekod dönemi başladı. Bu sayede yeni tescil edilen ya da yeniden plaka bastırmak durumunda kalan kullanıcılar karekodlu plaka almak durumunda.

Plakalarda “karekod” dönemi başladı

Düzenleme nasıl işleyecek?

Plakalara yönelik düzenleme araç sahiplerinin de bazı sorularına kapı araladı.

Otorapor Oto Ekspertiz yetkilileri ise bu konuda yaptıkları değerlendirmeyle konuya ışık tuttular. İşte düzenlemeye dair ayrıntılar:

Artık plakalarda QR kod bulunacak. 12 haneli bir referans numarası mevcut. Bu yıldan itibaren alınan yeri araçların plakaları QR kodlu olacak. Mevcut araçlarda plaka değişimi yapmak zorunlu değil. Önümüzdeki Mart ayından sonra noterlere de bu sistemin entegre edilmesi planlanıyor. Araç sahipleri noterde plakalarını almak için başvurduklarında ellerindeki evrakta QR kod da yer almış olacak. Türkiye'nin hangi noktasında olursa olsun vatandaşlar bulundukları şehirde plaka atölyelerine geldiklerinde QR kod plakaya işlenmiş olacak.

Plakalarda “karekod” dönemi başladı

Yaptırımı bulunuyor mu?

En çok merak edilen sorulardan burusu ise karekod taşımayan araçlara hukuki bir müeyyidenin uygulanıp uygulanmayacağı...Taşıt plakalarındaki mevcut özelliklere ek olarak il kodu ile harf grubu arasına karekod yerleştirme uygulaması başladı. İlk tescil, plaka değişikliği, plaka yenileme gibi durumlarda karekodlu plakalar basılarak talep edenlere ücret karşılığında verilecek.Sahte plakaların önüne geçmek için devreye alının düzenlemeye uyulmamanın cezası olarak ise 32 bin 170 liralık bir ceza öngörülüyor.

Düzenlemenin esası nedir?

Otorapor Oto Ekspertiz yetkilileri ise yaptıkları değerlendirmede şunların altını çizdiler: " Merkezi yönetimin plakalara yönelik aldığı karar bir yaptırımdan ziyade düzenleme. Özellikle merdiven altı ve sahte plaka basımının önüne geçmek ve kayıt altına almak için atılman adımlara vatandaşların uyması da kendi yararlarına olacaktır. Söz konusu uygulama da yeni alınan araçları daha çok ilgilendirdiği için mevcut araç sahiplerinin bu geçişten pek etkilenmeyeceğini hatırlatmak isteriz"

Türkiye genelinde 300 den fazla bayisi olan Otorapor tarafından hazırlanmıştır.

https://otorapor.com

Plakalarda “karekod” dönemi başladı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...