Tgrt Haber

Tam 25 milyon ağaç! Dolunun vurduğu fıstık bahçelerinde kilo fiyatı belli oldu

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
16 Eylül 2023 09:11 - Güncelleme : 16 Eylül 2023 15:23
,,,fıstık,adıyaman,hasat

Türkiye’de, Antep Fıstığı yetiştirildiğinde 4’üncü sırada Adıyaman yer alıyor. Depremin ağır hasar bıraktığı kentte fıstık bahçelerini dolu vurdu. Dolunun etkilediği fıstık bahçelerinde hasat başladı. Fıstığın kentte 250-270 lira arasında satıldığı öğrenildi.

B6 vitamininden zengin, antioksidan deposu ve damarları koruyan fıstık, kalp dostu olmasının yanı sıra cildi de güzelleştiriyor. Antep fıstığının besin değerleri de hayli yüksek. Geçtiğimiz kış mevsiminde yağan dolu ile büyük hasar alan Antep Fıstığı bahçelerinde ürün toplama telaşı yaşanıyor. 

VERİM 10-12 BİN TONA DÜŞTÜ

Adıyaman’ın Besni ilçesi Yoldüzü köyünde Vali Osman Varol’un da katılımı ile hasat töreni düzenlendi. Besni’de üretilen Antep Fıstığı, rengi ve özel aroması nedeniyle Fıstıklı Bakvalası ile ünlü Gaziantep’te özel tercih ediliyor. Şanlıurfa, Gaziantep ve Siirt’ten sonra Adıyaman’da 25 milyon ağaç ile 240 bin dekar alanda yetiştirilen Antep Fıstığı bahçelerinde kış aylarında etkili olan dolu yağışı nedeniyle, rekoltenin yarı yarıya düşmesi bekleniyor. Bir yıl meyve veren bir yıl vermeyen Antep Fıstığı bahçelerinde bu yıl ‘yok senesi’ olduğu ifade edildi. Her yıl 27 bin ton ürün elde edilen Adıyaman’da bu yıl 10-12 bin ton arasında verim bekleniyor.

Adıyaman'da fıstık bahçelerinde hasat başladı.

VALİ’DEN DESTEK SÖZÜ

Adıyaman Valisi Osman Varol, Besni Kaymakamı Çağlar Partal, Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas, Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer, çiftçiler ile birlikte bahçede hasat yaptı. Vali Osman Varol, çiftçilerin projeler ile desteklendiğine ve tarımın önemine dikkat çekerek, “Bizim özellikle belirli ürünlerde, ekili, dikili alalarımızı, bahçelerimizin alanını genişletmek, nicelik olarak büyütmek hem de mevcut bahçelerimizde verimi ve kaliteyi arttırmaya yönelik çok yönlü çalışmalarımız var. Tarım hep desteklenmesi gereken bir sektördür. Dünyada söz sahibi bir konumumuz var. Bu konumumuzu da korumak için her zaman sizlerin yanınızda olmaya sizleri desteklemeye devam edeceğiz.” dedi.

FİYATI 250-270 TL ARASINDA

Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas ise “Yok yılı diye tabir edilen yıl olduğundan dolayı yaklaşık olarak bu yarı yarıya düşmektedir. Yani 10-12 bin ton arası bir fıstık verimi beklemekteyiz” şeklinde konuştu. Tarla sahibi Vakkas Çoban ise dolunun vurmadığı yerlerde verimin iyi olduğunu, fiyatın ise 250-270 TL arasında değiştiğini söyledi.

Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer ise dolu yağışının fıstık veriminin çok ciddi manada düşürdüğünü belirtti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Metin18 Eylül 2023 16:39

Fıstık ithalatı yapılsın ki,fiyatlar makul seviyeye insin.

Sonraki Haber Yükleniyor...