Tgrt Haber

Petrolde sert kayıplar devam ediyor, motorine indirim pompaya yansıdı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, AA
15 Mart 2023 08:45 - Güncelleme : 15 Mart 2023 08:52
Petrolde sert kayıplar devam ediyor, motorine indirim pompaya yansıdı
akaryakıt,brent petrol

Brent petrol fiyatları ABD ekonomisindeki durgunluk ve bankacılık sektöründeki krizlerin ortasında 80 doların altına düşerken sert değer kayıpları devam ediyor. ABD’li Sililcon Valley’in batması altın, dolar ve borsacılık faaliyetlerini alt üst etti. Gelişmeler sonrası petrolün günlük bazda yüzde 5 değer kaybetmesi yurt içinde pompaya yansıdı. Sektör temsilcilerinden alınan bilgilere motorine 71 kuruşluk indirim geldi.

ABD’nin en önemli 16 bankasından biri olan Silikon Valley’in batması tüm piyasalarda taşları yerinden oynatırken 2008 finansal krizinin yeniden yaşaması endişesini beraberinde getirdi. Fed Başkanı Powell’in konuşması sonrası değer kaybeden altın yükselişe geçerken dolar endeksi geriledi. Brent petrol fiyatlanmaları da gelişmelerden etkilendi, günlük bazda yüzde 5’lik değer kaybı ile 80 doların altına geriledi. Petrol fiyatlarının düşüş kaydetmesi akaryakıta yaradı. Motorine bu geceden itibaren indirim gelmesi bekleniyor. 

ABD 2023 PETROL FİYATI TAHMİNİN AŞAĞI YÖNLÜ REVİZE ETTİ

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), kısa süre önce küresel petrol stoklarındaki artışı gerekçe göstererek bu yıla ilişkin petrol fiyatı tahminini aşağı yönlü revize ettiğini duyurdu.  EIA'nın "Mart 2023 Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu"nda, bu yıl için Brent türü ham petrolün ortalama varil fiyatının 82,95 dolar olacağı tahmin edildi. Bu rakam şubat ayı raporunda 83,63 dolardı.

HAM PETROL ÜRETİMİNDE YÜKSELİŞ BEKLENİYOR

Bu yıl, ABD'de günlük ortalama ham petrol üretiminin bu yıl yaklaşık 12 milyon 440 bin varil olması bekleniyor. Geçen yıl bu rakam, yaklaşık 11 milyon 880 bin varil olarak kayıtlara geçmişti. Üretimin 2024'te ise 12 milyon 630 bin varile çıkacağı hesaplanıyor. Küresel petrol arzının bu yıl günlük 101 milyon 470 bin varil, gelecek yıl da 103 milyon 20 bin varil olacağı tahmin ediliyor.

RUSYA, PETROL FİYATLARINI BASKILIYOR

Öte yandan Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlamasından bu yana Batılı ülkeler ve Rusya arasında devam eden sürtüşmeler akaryakıt fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, geçen ay yaptığı açıklamada, martta petrol üretimini günlük 500 bin varil azaltacaklarını açıklamıştı. Rusya’nın batı limanlarında petrol ihracatını yüzde 10 azaltacağı haberleri de arz endişelerini artırıyor. 

PETROLDE SERT GERİ ÇEKİLME

Fed faizlerinin yavaşlayacağına yönelik beklentiler Jerome Powell’in konuşması sonrası rafa kalktı. İstihdam sektörünün güçlü olması ABD ekonomisinde resesyon riskini azaltmıştı. Ancak 2008 krizinden sonra ilk kez bankaların iflas etmesi ve yeni krizlerin çıkacağına yönelik endişeler petrolde sert kayıplara neden oldu. 

MOTORİNE İNDİRİM GELİYOR

Yaşanan gelişmeler motorine indirim olarak geri döndü. Alınan bilgilere göre motorine 71 kuruş indirim geldi. İstanbul'da motorin litre fiyatı 20,88 liradan benzinin litresi ise ortalama 20,48 liradan satılıyor.

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul

Anadolu Yakası benzin fiyatı: 20,43 TL
Anadolu Yakası motorin fiyatı: 21,53 TL
Avrupa Yakası benzin fiyatı: 20,48 TL
Avrupa Yakası motorin fiyatı: 21,59 TL 

Ankara

Benzin fiyatı: 20,85 TL
Motorin fiyatı: 22,00 TL

İzmir

Benzin fiyatı: 20,81 TL
Motorin fiyatı: 22,06 TL

 

Kaynak: TGRT Haber, AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...