Tgrt Haber

AK Partili Şamil Tayyar'dan yüksek bina tepkisi: Karşı çıkanlar şimdi gelip özür diliyor

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
23 Şubat 2023 10:48 - Güncelleme : 23 Şubat 2023 11:34
Deprem,TOKİ

Kahramanmaraş merkezli depremlerde zarar gören illerden biri de Gaziantep. Depremde Nurdağı ve Islahiye ilçesi adeta yerle bir oldu. Gaziantepli olan AK Parti MKYK Üyesi Şamil Tayyar, “Çok katlı binalara karşı çıktığımız için bizi eleştirenler şimdi özür diliyor” dedi.

 Türkiye 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkez üslü 2 depremin ve ardından Hatay’da meydana gelen 2 büyük depremin yaralarını sarıyor. Depremin 17. gününde hayatını kaybedenlerin sayısı 43 bin 556 olarak açıklandı. 11 ilin derinden sarsıldığı depremde binlerce ev yıkıldı ve hasar gördü. Depremlerden zarar gören 11 ilden biri Gaziantep’e bağlı Nurdağı ve Islahiye ilçelerinde büyük bir yıkım meydana geldi. Gaziantep'teki deprem felaketinin yaraları sarılmaya çalışılırken AK Parti MKYK Üyesi Şamil Tayyar, ilk günden beri sahada yer alan isimlerden. TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programında Şamil Tayyar, “Bir zamanlar çok katlı binalara karşı çıktımızdan dolayı bizi eleştirenler bugün gelip bizden özür diliyor” dedi.

HER 9 KİŞİDEN BİRİ ÖLDÜ

“Karşılaştığımız herkesin bir kaybı var” diyen Tayyar, bölgede hummalı bir çalışma olduğunu belirterek “Nurdağı ve İslahiye tamamen yapılacak gibi. Nurdağı’nda çok hasar var, her 9 kişiden biri hayatını kaybetti. Binaların önemli kısmı yıkık ve büyük çoğunluğu hasarlı. İslahiye, Nurdağı’na göre daha iyi bir durumda. İki ilçede yaklaşık 20 bin konut yapılması gerekiyor. Nurdağı’nda 456 konutun ihalesi yapıldı. İslahiye’de 399 konutun ihalesi yapıldı” dedi.

"YENİ ŞEHİR PLANLAMASI YAPILIYOR"

Tayyar, Nurdağı ve İslahiye’de jeolojik araştırmalar bittikten sonra birkaç gün içerisinde temel atılacağını söyledi. “İslahiye ve Nurdağı TOKİ tarafından yeniden inşa edilecek” diyen Tayyar, “TOKİ  en fazla 3 kat binalar yapacak, yeni şehir planlaması yapılıyor. Bazı bölgelerde 1 ya da 2 kat izin verilecek. İmar planları böyle yapılacak. Dükkanlar 1 ya da 2 katlı olarak inşa edilecek, evlerin altında dükkan yapılmayacak. TOKİ konutları yapılırken fay hattına mesafesi, zeminin sağlamlığı ve etkileyip etkilemeyeceğine bakılıyor. Ayrıca Gaziantep’te binaların sağlamlığı kontrol ediliyor, iki güne bitecek” dedi.

"BU BÖLGEDE TOKİ’YE TALEP GELMEDİ"

“Depremle ilgili herkesin kendi muhasebesini yapması gerekiyor” diyen Tayyar, şunları söyledi: “Siyasiler, belediyeler, kişiler, sorumluluk zinciri içindeki herkesin bu muhasebeyi yapması gerekiyor. Bugün sorduğumuzda kimse artık çok katlı ev istemiyor, bunun için 43 bin vatandaşın mı ölmesi gerekiyordu. Şimdi toplumsal bilinç oluşuyor. Bizim bölgede, vekilim siz niye engelliyorsunuz, burada konut problemi var, buralara çok katlı konut lazım diyenler şimdi özür diliyorlar. İslahiye’de yapıların sıkıntılı olduğunu görüyorduk. Biz TOKİ’yi İslahiye’ye getirmek istedik, talep toplama yaptık, sadece 30 kişi başvurdu. Eşe dosta rica ettik 90’ı geçmedi. Sonra biz TOKİ’ye dedik ki gelin binaları yapın, kefiliz, satılması için elimizden geleni yapacağız dedik. Kırmadılar ve yaptılar. Sonra sıraya 1.,2., 3. ve 4. etaba kadar konutlar yapıldı, bu binalarda 8-10 bin kişi yaşıyordu, bir kişinin burnu kanamadı. 20-30 yıl önce bunu yapsaydık bugün bunları konuşmayacaktık.”

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...