Tgrt Haber

Gazzeli kanser hastaları Türkiye'de: Bakan Koca, 'Bir ilk yaşandı' diyerek duyurdu

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: TGRT Haber
15 Kasım 2023 01:24 - Güncelleme : 16 Kasım 2023 01:33
,gazze,

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kahire’de tedavi gören Gazzeli yaralı ve kanser hastası çocukları ziyaret etti. İhtiyaç duyan hastaların Türkiye'ye getirilmesi için gerekli adımları attıklarını belirten Koca, "Refah Sınır Kapısı'ndan geçecek 27 hasta ve 13 refakatçinin naklini bugün için planladık" dedi. Bakan Koca, söz konusu hastaların Gazzeli olup Mısır'dan çıkarak tedavi için başka ülkeye gönderilen ilk hastalar olduğunu belirtti. Mısır'dan gelen kanser hastaları Türkiye'ye iniş yaptı.

Gazze'den çıkarılan bazı kanser hastalarıyla refakatçilerini taşıyan iki uçak, Türkiye'ye geldi. İsrail'in saldırısı altındaki Gazze'den çıkarılarak, El Ariş Havalimanı'na ambulanslarla getirilen ve Cumhurbaşkanlığına ve Milli Savunma Bakanlığına ait uçaklar Ankara Esenboğa Havalimanı'na indi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Refah Sınır Kapısı'ndan geçecek 27 hasta ve 13 refakatçinin naklini bugün için planladıklarını duyurmuştu. Gazze'ye yönelik sağlık yardımları, hastalar ve yaralıların Türkiye'ye transferi için bugün Mısır'da yürüttüğü yoğun görüşme trafiğinin ardından Bakan Koca, bazı hastalarla birlikte Mısır'dan Ankara'ya döndü.

HASTALAR ESENBOĞA'YA İNDİ

İsrail'in saldırısı altındaki Gazze'den çıkarılarak, Cumhurbaşkanlığına ve Milli Savunma Bakanlığına ait uçaklara yerleştirilen hastaları, Esenboğa Havalimanında sağlık ekipleri karşıladı. Uçaklardan ambulanslara nakledilen hastaların tedavilerinin Bilkent Şehir Hastanesi'nde yürütüleceği öğrenildi. Hastaların sağlık durumunu yolculuk boyunca Türkiye'den getirilen 9 kişilik uzman sağlık personeli takip etti.

Gazzeli kanser hastaları Türkiye'de: Bakan Koca, 'Bir ilk yaşandı' diyerek duyurdu

Havalimanında açıklama yapan Bakan Koca şu ifadeleri kullandı:

"7 Ekim tarihinde Gazze'de başlayan insanlık dramı ile ilgili Cumhurbaşkanımız riasetinde tüm birimlerimizle Gazzeli kardeşlerimizin yanında olmaya çalıştık. Sürecin ilk gününden itibaren birçok kez görüşmeler gerçekleştirdik.

22 Ekim'de bakanlığımdan 20 kişilik bir ekibi ivedilikle bölgeye gönderdik. Tüm bunlarla birlikte devletimiz 10 kargo uçağı ve 1 gemi ile 8 sahra hastanesi 20 ambulans, küvozler ve jenaratörlerin bulunduğu 666 tonluk yardımı Gazzeli kardeşlerimize kullanılmak üzere Mısır'a ulaştırdık. Tedavi imkanından tümüyle yoksun kalan hastaların ülkemize
getirilmesine yönelik olarak teknik sağlık ekibi oluşturduk. Bu süreçle daha önce oluşturduğumuz bu ekibinin yoğun çalışmalarıyla Gazze'deki kanser hastalarını Mısır'a geçirilmesi konusunda mutabık kaldık. Günün erken saatlerinde Türkiye'den hareket ederek önce baaşkent Kahire'de Gaffar ile ikili bir görüşme gerçekleştirdim ve Gazzeli hastaların tedavi gördüğü iki farklı hastaneyi ziyaret ettik.

Gazzeli kanser hastaları Türkiye'de: Bakan Koca, 'Bir ilk yaşandı' diyerek duyurdu

"İLK ÜLKEYİZ"

Uluslararası sağlık diplomasisi sonucunda 27 hasta ile 13 refakatçının Türkiye'ye getirilmesiyle önemli bir adım attığımıza inanıyoruz. Mısır'ın gemiyle yardım göndermesine izin verdiği ve Refah'tan hasta transferine izin verdiği ilk ülke Türkiye'dir.

Yardımlarımız artarak devam edecektir. Kardeşlerimizin tedavilerine Ankara'da şehir hastanemizde devam edilecektir. Gazze'de ilgili noktalarda ve aynı zamanda Mısır tarafında sahra hastanelerinin kurulması ve bu hastanelerde Mısırlı dostlarımızla hizmet verilmesi noktasında önemli bir yol kat ettik. Türkiye her zaman adaletin hakkın sesi olmaya, dostunu iyi ve kötü günde yalnız bırakmamaya devam edecektir. Gönderdiğimiz sahra hastanelerini erken dönemde uygun yerlere kurmak istiyoruz. Bununla ilgili koordinasyon ekibi çalışmalarını yürütmektedir.

20 kişilik bir ekip göndermiştik, Türkiye'den yeni ekip gönderiyoruz. Başta plastik cerrahi olmak üzere bir ekip çalışılıyor. Önümüzdeki günlerde doktor arkadaşlarımız da takviye edilecek. Gelen hastaların hepsi kanser hastası. Özellikle bizim Filistin-Türkiye dostluk hastanesinde takibi yapılan hastalar da var. Sadece bir hastamız kemik iliği yapılmak üzere getiriliyor. 15 yaşında bir kardeşimiz.

"PREMATÜRE BEBEKLERİ DE GETİRMEK İSTİYORUZ"

Prematüre bebekleri de getirmek istediğimizi vev bununla ilgili her türlü talebi karşılayabileceğimizi ifade ettik. Bununla ilgili de görüşmelerimiz devam ediyor.  Mısır üzerinden başka bir ülkeye herhangi bir hasta gönderimi olmadı. İlk defa bugün bu hastalar Türkiye'ye getirildi."

'İLK DEFA TÜRKİYE'DEN BİR GEMİ MISIR'A GELDİ'

Mısır ziyareti esnasında Türkiye'nin her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu belirten Koca şu ifadeleri kullandı:

"1000'e yakın kanserli hasta olduğunu biliyoruz, diyaliz hastaları fazla. İmkanlar ölçüsünde olabildiğince hastayı Gazze'den Türkiye'ye getirme çabası içindeyiz.

Yardım için ilk defa Türkiye'den bir gemi Mısır'a gelmiş oldu. Yakın zamanda Gazze'nin içinde Refah Kapısı'na yakın bölgede, üçlü koordinasyonun takibiyle erken dönemde sahra hastanesi kurmak istiyoruz. Yapılacaklar çok fazla. Bize çok iş düşüyor. Ülke olarak bütün çabamızı bu noktada seferber edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın."

Gazzeli kanser hastaları Türkiye'de: Bakan Koca, 'Bir ilk yaşandı' diyerek duyurdu

GAZZELİ KADININ SÖZLERİ DUYGULANDIRDI

Bakan Koca Kahire’de tedavi gören Gazzeli çocukları ziyareti sırasında yaralı bir kadınla konuştu. Gazzeli kadının 'Ailemden 17 kişi hayatını kaybetti, enkazdan 4 saat sonra çıktım' sözleri duygulandırdı.

BAKAN KOCA HASTALARIN UÇAĞA TAŞINMASINA EŞLİK ETTİ

Gazze'li hastalar, Mısır'daki El Ariş Havaalanı'ndan Türkiye'ye getirilmek üzere uçağa taşındı. Bakan Koca da Gazze’den getirilen hastaların uçağa taşınmasına eşlik etti.

https://twitter.com/drfahrettinkoca/status/1724853902506406332

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...