Tgrt Haber

İETT'den 65 yaş ve üzeri vatandaşlara ücretsiz ulaşım açıklaması

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber
17 Ekim 2023 16:05 - Güncelleme : 17 Ekim 2023 16:06
İETT'den 65 yaş ve üzeri vatandaşlara ücretsiz ulaşım açıklaması
,,,

65 yaş üstü vatandaşların ücretsiz ulaşımının özel halk otobüslerinde sınırlanması kararına ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediyesinden açıklama geldi. İETT Genel Müdürü İrfan Demet, 65 yaş ve üstü yolcularına ücretsiz taşımama kararının İstanbul'da uygulanmayacağını duyurdu.

Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) tarafından alınan 'Türkiye genelinde şehit ve gazi aileleri ile emniyet ve basın mensupları dışındaki ücretsiz yolcuları sadece her ayın 1'i ile 4'ü arası ücretsiz taşıma kararı' tartışmaları beraberinde getirdi. Vatandaşların isyan ettiği kararla ilgili Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş 'kanuna aykırı' açıklamasını yaptı.

Bakan Göktaş'ın ardından konuya ilişkin bir açıklama da İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri'nden (İETT) geldi.

İETT Genel Müdürü İrfan Demet, İstanbul'daki özel halk otobüslerinin 65 yaş ve üstü yolcuları ücretsiz taşımaya devam edeceğini belirtti. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan İrfan Demet şu ifadeleri kullandı:

"YOLCULAR DA İŞLETMECİLER DE MAĞDUR EDİLMEYECEK"

"İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’nun ulaşım vizyonuyla uygulamaya koyduğumuz, Özel Taşımacılık İşletim Sistemi (ÖTİS) sayesinde, ücretsiz taşınan yolcuların maliyetleri İBB tarafından karşılanmakta olup; yolcularımıza ve halk otobüsü işletmecilerine mağduriyet yaşatılmamaktadır. Dolayısıyla; Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliğinin (TÖHOB), 4736 Sayılı Yasa Kapsamında ücretsiz taşınma imtiyazına sahip yolcu gruplarının; tüm illerde faaliyet gösteren halk otobüslerince taşımak istememelerine yönelik açıklama ve uygulamaları İstanbul'da uygulanmayacaktır."

https://twitter.com/irfan_demet/status/1714191648505098399

BAKANLIK TARTIŞMALARA NOKTAYI KOYDU

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, ücretsiz seyahat hakkından yararlanan 65 yaş ve üzeri yaşlılar ile yüzde 40 ve üzeri engelli raporu bulunan engelli vatandaşların ayın sadece belirli günlerinde ücretsiz taşınacağına yönelik tartışmalara ilişkin son noktayı koydu.

Bakanlık ile Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği arasında ücretsiz seyahat kapsamında ödenen gelir desteğine ilişkin görüşmelerin devam ettiğine dikkati çeken Bakan Göktaş, "Gelir desteği ödemesinden yararlanmayan özel halk otobüslerinin de kapsama alınmasına ilişkin yönetmelik değişikliği çalışmalarında son aşamaya geldik. Son dönemlerdeki tartışmalarla birlikte esnafımızın mağduriyetini de göz önüne alarak gelir desteğinin iyileştirilmesine yönelik önümüzdeki yıl bir artış yapılması hususunda Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile yakın çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

SINIRLI ÜCRETSİZ TAŞIMA KARARI KANUNA AYKIRI

Bakan Göktaş, engelli ve yaşlı vatandaşları ücretsiz olarak taşıyan şehir içi özel halk otobüsü ve deniz ulaşım aracı sahiplerine yapılan aylık gelir desteği ödemelerinin ilgili kanun çerçevesinde düzenlenerek 2015 yılından beri sürdüğünü belirterek, ayın 1'i ile 4'ü arası ücretsiz yolcu taşıma kararının kanuna aykırı olduğunu ifade etti.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...