Tgrt Haber

İstanbul'da ilk iftar: Sultanahmet'te top atıldı, türbeler doldu taştı

Editör: Banu İriç / Kaynak: İhlas Haber Ajansı, Anadolu Ajansı
11 Mart 2024 20:13 - Güncelleme : 11 Mart 2024 20:47
Sultanahmet Meydanı, Ramazan, Top Atışı

İstanbul'da ramazan ayının gelişiyle Sultanahmet'te ilk top atışını izleyen vatandaşlar turistik ortamın atmosferiyle oruçlarını açtı.

Yurt içinden ve dışından birçok kişinin bir araya geldiği Sultanahmet Meydanı'nda iftar saatinin gelmesiyle 1. Ordu Komutanlığı 47. Komando Tugayı Topçu Taburu tarafından ramazan geleneği olan top atışı gerçekleştirildi.

Osmanlı geleneği olan ilk iftar topu atışı, bu yıl İstanbul'da Sultanahmet Meydanı’nda yapıldı. İftar öncesi mehter takımı vatandaşlara konser verdi.

İstanbul'da ilk iftar: Sultanahmet'te top atıldı, türbeler doldu taştı - 1. Resim

Sultanahmet Meydanı, her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan’ın ilk gününde yüzlerce vatandaşa ev sahipliği yaptı. İlk iftar topu geleneğini sürdüren Fatih Belediyesi’nin düzenlediği programda mehter takımı bir konser verdi.

İstanbul'da ilk iftar: Sultanahmet'te top atıldı, türbeler doldu taştı - 2. Resim

Kur'an-ı Kerim tilaveti sonrası iftar saatinin gelmesi ile Selimiye Kışlası’ndan getirilen top patlatıldı. Binlerce vatandaş, Fatih Belediyesi’nin ikramları eşliğinde Sultanahmet’in manevi atmosferinde ilk oruçlarını açtı.

 

İstanbul'da ilk iftar: Sultanahmet'te top atıldı, türbeler doldu taştı - 3. Resim

Her yıl ramazan ayının ilk günü iftar saatinde vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Fatih'teki Oruç Baba Türbesi'ne çok sayıda ziyaretçi geldi. Akşam ezanının okunmasıyla vatandaşlar, iftarlarını Oruç Baba'nın yaptığı gibi sirke ve ekmekle açtı.

İstanbul'da ilk iftar: Sultanahmet'te top atıldı, türbeler doldu taştı - 4. Resim

Bazı vatandaşlar, oruçlarını açmak için türbenin etrafındaki seyyar satıcılardan sirke satın aldı.

Akşam ezanının okunmasıyla vatandaşlar, ekmek veya pideyi sirkeye banıp oruçlarını bu lokmayla açtı. Vatandaşlar daha sonra türbenin yanındaki parkta ve kaldırımlara örtü sererek, getirdikleri yiyeceklerle iftarlarını yaptı.

 

 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı, Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...