Tgrt Haber

Son dakika! Yazar Alev Alatlı hayatını kaybetti

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
02 Şubat 2024 13:51 - Güncelleme : 02 Şubat 2024 14:32
Son dakika,

Son dakika haberi... Yazar ve eğitimci Alev Alatlı, tedavi gördüğü hastanede 79 yaşında hayata gözlerini yumdu.

"Yaseminler Tüter mi, Hala?", "İşkenceci", "Schrödinger'in Kedisi"nin de aralarında bulunduğu çok sayıda eseri olan imza yazar ve eğitimci Alev Alatlı, tedavi gördüğü hastanede 79 yaşında hayata gözlerini yumdu.

BAKAN KOCA: HEPİMİZİN BAŞI SAĞ OLSUN

Alev Alatlı'nın vefatının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Koca paylaşımında; "Alev Alatlı, fikir ve sanat hayatımızın büyük isimlerindendi. 2014 yılında edebiyat dalında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü başta olmak üzere, pek çok ödülle onurlandırılmıştı. Hepimizin başı sağ olsun" dedi.

ÖZGÜRLÜK MADALYASI'YLA ONURLANDIRILMIŞTI

Filistin davasının tanıtımına yaptığı katkılardan dolayı 1986'da Tunus'ta sürgünde bulunan Yaser Arafat tarafından "Özgürlük Madalyası"yla onurlandırılan Alatlı, geçen yıl Anadolu Ajansı'na verdiği röportajda kullandığı ifadeler gündem olmuştu.

Alatlı, "Çok şanslı bir insan olarak kendimi konumlandırırım. Bu şans önce bir asker kızı olarak başlar. Her zaman bir kısıtlı bütçe halinde hareket etmek zorunda olan bir ailenin çocuğu olmak önemli, memur çocuğu olarak devamlı olarak tayin edilirseniz, çok görüyorsunuz Türkiye'yi. Bu benim en büyük şansımdır. Özellikle Türkiye'nin doğusunda yaşamak, okula gitmek, oradaki sıkıntıları görmek büyük şanstı" demişti.

ALEV ALATLI KİMDİR?

1944 yılında İzmir'de doğan Alev Alatlı, lise eğitimini Tokyo'da tamamladı. ODTÜ'de Ekonomi & İstatistik lisansını, Fulbright bursuyla gittiği ABD'nin Nashville, Tennessee'de bulunan Vanderbilt Üniversitesi'nde Ekonomi & Ekonometri Yüksek Lisansını tamamladı.

 Son dakika! Yazar Alev Alatlı hayatını kaybetti - 1. Resim

Felsefe eğitimine de başlayan Alatlı, doktora çalışmalarını New Hampshire, Dartmouth College'de sürdürdü ve İlâhiyat, Düşünce ve Medeniyet Tarihi üzerine yoğunlaştı. Türkiye'ye 1974 yılında dönen Alatlı, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı ve Ankara Devlet Planlama Teşkilatı'nda kıdemli ekonomist olarak görev aldı.

Son dakika! Yazar Alev Alatlı hayatını kaybetti - 2. Resim

Alatlı, California Üniversitesi (Berkeley) ile ortak psiko-dilbilim çalışmaları gerçekleştirdi. Cumhuriyet Gazetesi ile birlikte "Bizim English" adında bir dergi çıkardı ve daha sonra Türk Yazarlar Kooperatifinde (YAZKO) başkan yardımcısı olarak görev yaptı. Edward Said'in eserleri üzerine yaptığı çevirilerle tanındı ve bu çalışmaları nedeniyle 1986'da Tunus'ta sürgündeki Yaser Arafat tarafından "Özgürlük Madalyası" ile ödüllendirildi.

Son dakika! Yazar Alev Alatlı hayatını kaybetti - 3. Resim

Alatlı, 2006 yılında Rusya'da Mihail Aleksandroviç Şolohov 100. Yıl Edebiyat Ödülü'nü kazandı ve 2014 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görüldü. Bülent Ecevit Üniversitesi tarafından 2012 yılında, Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından ise 2017 yılında fahri doktora payesi ile onurlandırıldı. Ayrıca, 2005-2017 yılları arasında Kapadokya Meslek Yüksekokulu mütevelli heyet başkanlığı görevini üstlendi ve 2017'den itibaren Kapadokya Üniversitesi mütevelli heyet başkanlığı görevini sürdürdü.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...