Tgrt Haber

Sindirim sistemi için doğal süzgeç görevi gören bu besin bağırsakları motor gibi çalıştırıyor, kolon kanserine savaş açıyor!

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
13 Mart 2023 16:02 - Güncelleme : 13 Mart 2023 17:05
Sindirim sistemi için doğal süzgeç görevi gören bu besin bağırsakları motor gibi çalıştırıyor, kolon kanserine savaş açıyor!
sağlık,sindirim sistemi,bağırsak,beslenme

Son yapılan çalışmalar, genç nüfusta kolon kanseri oranındaki artışı ortaya çıkarırken bu sorunun özellikle beslenme ve yaşam tarzıyla doğrudan ilgili olduğu gözlemleniyor. Doğal beslenmeden uzak kalmak birçok insanın sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Peki, ikinci beyin olarak nitelendirilen bağırsaklarımızı korumak için neler yapmalıyız? Kanser riskini nasıl en aza indirmeliyiz? İşte detaylar…

Sağlıklı bağırsaklar kendini doğal olarak temizleyen bağırsaklardır. Bu nedenle, vücudunuzdaki atıkları temizlemek için beslenmenizdeki gıdaların doğru besinler olduğuna emin olmanız ve bu beslenme biçimini hayat tarzınız haline dönüştürmeniz gerekir. Beslenmenizdeki doğru gıdalar uzun süreli bağırsak sağlığınızı destekler. Peki bu gıdalar nelerdir? İşte bağırsaklarınızı süzgeç gibi temizleyen ve kolon kanseri riskini en aza indiren besinler…

KİNOA 

Doğal yani organik besin tüketmek vücudunuz için de en iyi seçeneklerden biri olabilir. Kinoa, kahverengi pirinç ve yulaf gibi az işlenmiş veya işlenmemiş tam tahıllı besinlerin, beslenme sistemindeki ilk değişiklik adımlarından biri olabileceğini vurguluyor. Bu nedenle bağırsaklarınızı temizleyen en iyi besinlerden biri olan tam tahıllar, Harvard T Chan Halk Sağlığı Okulu'nun 2017 raporuna göre; günde üç porsiyon tüketildiğinde bağırsak kanseri riskini %17 oranında azaltıyor. Beslenme sisteminize ekleyeceğiniz kinoa gibi destekleyici bir besinle sindirim sistemi işlevlerinizde büyük oranda iyileşme görme şansınız artış gösterebilir.

CHIA TOHUMU

Günde 2 yemek kaşığı chia tohumu yemenin günlük ihtiyacınızın %40'ı kadar, yaklaşık 10 gram liften faydalanabilirsiniz. Bunun önemli olmasının sebebi; lifin bağırsaklarınız aracılığıyla toksik kimyasallar, kolesterol gibi zararlı maddelerin sistemden dışarı atabilmesi kapasitesini artırmasıdır. Lif yönünden zengin besinler, birçok hastalığa karşı korunmak için bağırsakları hücresel düzeyde etkileyerek bedeninizi sağlıklı tutmanın yoludur.

Sindirim sistemi için doğal süzgeç görevi gören bu besin bağırsakları motor gibi çalıştırıyor, kolon kanserine savaş açıyor!

BROKOLİ VE KARNABAHAR

En iyi lif kaynaklarından biri olan sebzeleri tüketmeniz, bağırsaklarınızı sağlıklı tutmanızın bir diğer yolu. Yapılan bir çalışmaya göre; bir porsiyon pişmiş yeşil yapraklı sebze tüketmenin kolon kanseri riskini %24 oranında azalttığı tespit edildi. Brokoli, karnabahar ve lahana özellikle bu konuda en zengin seçeneklerden biri.

CEVİZ

Ceviz, yoğun bir lif kaynağı olmanın yanı sıra aynı zamanda alfa-linolenik asit formunda omega-3 yağ asitleri içerir. Bu nedenle Dr. Valente, bağırsaklarınızı temizleyen yiyecekler arasında tavsiye ediyor. Hayvan araştırmaları, ceviz tüketiminin daha sağlıklı bir bağırsak ortamı oluşturduğunu, bu nedenle kanserli kolon tümörlerinin gelişimini azaltabileceğini düşündürüyor.

YOĞURT

Yoğurt tüketimi, bağırsak sağlığına iyi gelen yoğun bir probiyotik içeriğine sahiptir. Bu sayede kolon kanseri riskini büyük oranda azaltabilme gücüne sahiptir.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...