Tgrt Haber

Başka bir gezegende 'su' kanıtı! Dönüm noktası niteliğinde bir keşif

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Science Alert
29 Ocak 2024 11:45 - Güncelleme : 29 Ocak 2024 11:45
Başka bir gezegende 'su' kanıtı! Dönüm noktası niteliğinde bir keşif
nasa,Gezegen,bilim,dünya

Hubble Uzay Teleskobu, Balıklar takımyıldızındaki GJ 9827d adlı gezegenin atmosferinde su buharı tespit etti. Gezegenin, Dünya'nın iki katı büyüklüğünde, kırmızı bir cüce yıldızın etrafında döndüğü belirtildi. Araştırmacılar, gezegenin ne olduğuyla ilgili iki ihtimali değerlendiriyor.

Hubble Uzay Teleskobu, Güneş sistemimizin dışındaki en küçük gezegenin atmosferinde su buharı tespit etti. Bu gelişmenin, astronomiyi Dünya benzeri gezegenleri tanımlamaya bir adım daha yaklaştıran, "dönüm noktası niteliğinde bir keşif" olduğu değerlendiriliyor.

ABD'nin uzay ajansı NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) yaptıkları açıklamada, Balıklar (Pisces) takımyıldızında bulunan GJ 9827d adlı gezegenin, Dünya'nın çapının iki katı büyüklüğünde olduğunu, 97 ışıkyılı uzaklıkta bulunduğunu ve kırmızı bir cüce yıldızın yörüngesinde döndüğünü söyledi.

İKİ İHTİMAL VAR

Ekip, gezegenin ne olduğuna dair iki ihtimali değerlendiriyor: Gezegen ya hidrojen açısından zengin, suyla dolu bir atmosfere sahip bir "mini Neptün" ya da kabuğunun altında Dünya'nın iki katı kadar su içeren Jüpiter'in uydusu Europa'nın daha sıcak bir versiyonu olduğunu düşünüyorlar.

Araştırmanın yazarlarından Bjorn Benneke, "Gezegenin yarısı su, yarısı kaya olabilir. Ayrıca daha küçük kayalık bir cismin üzerinde çok fazla su buharı olabilir. Şimdiye kadar bu kadar küçük bir gezegenin atmosferini doğrudan tespit edemiyorduk. Şimdi yavaş yavaş bu rejime giriyoruz." şeklinde konuştu.

Bununla birlikte, Hubble'ın üç yıllık bir süre boyunca gezegeni 11 geçici geçiş veya yıldızının önünden geçtiği olaylar sırasında gözlemlediği belirtildi.

Geçişler sırasında, yıldız ışığı gezegenin atmosferinden süzülerek gökbilimcilerin Hubble'ın cihazlarını kullanarak su moleküllerinin işaretini ortaya çıkaran renk desenlerini (dalga boyları) analiz etmelerine olanak tanıdığına dikkat çekildi.

Ancak, GJ 9827d'nin su açısından zengin bir atmosfere sahip olsa bile, 800 Fahrenheit (425 Santigrat) derecelik Venüs benzer bir sıcaklıkta olması sebebiyle yaşanabilir bir ortama sahip olmadığı ifade ediliyor.

Çalışmanın detayları The Astrophysical Journal Letters'de yayımlandı.

Kaynak: Science Alert
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...