Tgrt Haber

Depremi 1 dakika önceden uyarıyor: iPhone ve Android cihazlarda deprem uyarı bildirimi nasıl açılır?

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Google, Apple
04 Aralık 2023 15:28 - Güncelleme : 04 Aralık 2023 15:31
Depremi 1 dakika önceden uyarıyor: iPhone ve Android cihazlarda deprem uyarı bildirimi nasıl açılır?
deprem uyarı bildirimi,iphone,android,deprem

Depremi 1 dakika önceden algılayan ve kullanıcıyı harekete geçmesi için uyaran "deprem uyarı sistemleri" akıllı telefonlarımızda vazgeçilmez bir özellik haline geldi. Peki Android ve iPhone telefonlarda deprem uyarı bildirimi nasıl açılır?

Türkiye gibi deprem bölgesi olan ülke ve bölgelerde, olası bir depremi genellikle 1 dakika önceden algılayıp kullanıcılara haber veren "Earthquake Alert System (Deprem Uyarı Sistemi)" teknolojileri büyük önem teşkil ediyor.

Google ve Apple, Android ve iPhone akıllı telefon sahiplerine bulundukları bölgede gerçekleşecek sarsıntıları saniyeler öncesinden haber veriyor. Peki bu deprem uyarı sistemleri nasıl aktif edilir? Hem iPhone hem de Android için deprem bildirimi etkinleştirme aşamalarını adım adım anlattık.

GOOGLE ANDROID DEPREM UYARILARINI AÇMA

Deprem uyarılarını Android telefonunuzda etkinleştirmek için, ayarlar uygulamasını açın. Ardından konum bölümüne girin ve "Gelişmiş ayarlar > Deprem uyarıları" sekmesini bulun. Açılan ekrandaki "Deprem Uyarıları" kutucuğunu aktif hale getirmeniz gerekiyor.

Google'ın açıklamasına göre sistem, Android 5.0 ve üzeri işletim sistemi sürümüne sahip akıllı telefonlarda çalışıyor. Daha düşük bir sürüme sahip olanlar maalesef bu özelliği kullanamıyorlar.

Google, bir deprem hakkında uyarmak için tasarlanmış iki tür bildirime sahip olduğunu söylüyor. "Farkında Ol" uyarısı, daha çok yaklaşan sarsıntı hakkında kullanıcıları bilgilendirmek amaçlı gönderilirken, "Harekete Geç" ise vatandaşları kendilerini koruyacak eylemleri yapmaları yönünde uyarıyor.

Depremi 1 dakika önceden uyarıyor: iPhone ve Android cihazlarda deprem uyarı bildirimi nasıl açılır?

Her iki uyarı türü de 4.5 veya daha büyük depremler için gönderilir. Uyarılardan birine dokunduğunuzda, deprem sonrası kendinizi güvende tutmak için atabileceğiniz basit adımlardan oluşan güvenlik bilgileri açılır. Ayrıca, depremin yeri ve büyüklüğünün erken bir tahmininin ayrıntılı bir haritasını sağlar.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Google'ın blog yazısında paylaştığı bilgilere göre, Android deprem uyarı sistemi şu şekilde çalışıyor:

Tüm akıllı telefonlar, titreşimleri ve hızı algılayabilen küçük ivmeölçerler içerir. Telefon, deprem olabileceğini düşündüğü bir sarsıntı tespit ederse, Google'ın deprem algılama sunucusuna, sarsıntının meydana geldiği kaba bir konumla birlikte bir sinyal gönderir.

Sunucu daha sonra bir deprem olup olmadığını anlamak için birçok telefondan gelen bilgileri birleştirir. Bu yaklaşım, dünyanın en büyük deprem algılama ağını oluşturmak için dünya çapında kullanılan 2 milyardan fazla Android telefonu "mini sismometre" olarak kullanıyor. Telefonlar depremin titreşimini ve sallanma hızını algılıyor ve etkilenen bölgelerdeki Android kullanıcılarını buna göre uyarıyor.

IPHONE DEPREM UYARISI NASIL AÇILIR?

Deprem uyarı bildirimi Apple cihazlarda da var. iPhone telefonunuzda deprem uyarısını etkinleştirmek için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

  • Ayarlar uygulamasını açın
  • Bildirimler bölümünü açın
  • En aşağı inin ve "Hayati Uyarı Bildirimi" ve "Kayıp/Kaçırma Uyarı Bildirimi" seçeneklerini aktif edin.

Depremi 1 dakika önceden uyarıyor: iPhone ve Android cihazlarda deprem uyarı bildirimi nasıl açılır?

Kaynak: Google, Apple
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...