Tgrt Haber

Korkulan oldu! 'Silahlı' robot köpekler hayatımıza giriyor

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Ars Technica
10 May 2024 14:24 - Güncelleme : 10 May 2024 14:31
Korkulan oldu! 'Silahlı' robot köpekler hayatımıza giriyor

Genellikle bilim kurgu dizileri ve filmlerinde görmeye alışık olduğumuz silahlı robot köpekler artık hayatımıza girmeye başladı. ABD ordusu, keskin nişancı tüfekleriyle donatılmış robot köpekleri test etmeye başladı.

ABD Deniz Piyadeleri Özel Harekat Komutanlığı (MARSOC), gözetleme ve tünel çalışması da dahil olmak üzere çeşitli uygulamalar için keskin nişancı tüfekleriyle donanmış yeni nesil robot köpekleri test ediyor.

Savunma teknolojisi şirketi Onyx Industries tarafından geliştirilen uzaktan kumandalı silahlarla kuşatılan robotların özellikleri arasında kızılötesi görüş ve hedefleri tespit edebilen yapay zeka destekli kameralar yer alıyor.

Korkulan oldu! 'Silahlı' robot köpekler hayatımıza giriyor - 1. Resim

ATEŞ YETKİSİNE SAHİP DEĞİL

Robotlar silahları kendi başlarına ateşleyemiyorlar (bir kişinin uzaktan kumandayla tetiği çekmesi gerekiyor). Ancak savaş gibi bir durumda kullanılırsa başlarında her zaman bir insanın bulunamayacağı ve "zıvanadan çıkabilecekleri" endişesi duyuluyor.

Korkulan oldu! 'Silahlı' robot köpekler hayatımıza giriyor - 2. Resim

Gelen bilgilere göre, MARSOC şu anda Ghost Robotics firması tarafından üretilen iki tane Q-UGV robotunu test ediyor. Burada Onyx'in, insanları, araçları ve dronları otomatik tespit ve takip edebilen ve insan operatörlere bildiren uzaktan silah sisteminden faydalanılıyor.

AĞZINDAN ALEV PÜSKÜRTEN ROBOT

Geçtiğimiz günlerde ABD merkezli Throwflame şirketi, sırtına alev makinesi bağlanmış robot köpeği Thermonator'u satışa sunmuştu. Ordu ve diğer devlet kurumlarına hizmet etmesi için tasarlanan köpek, birkaç farklı amaçla kullanılacak;

- Vahşi yaşam kontrol ve engelleme
- Zirai yönetim
- Ekolojik koruma
- Kar ve buz çözme
- Eğlence ve görsel efekt

Korkulan oldu! 'Silahlı' robot köpekler hayatımıza giriyor - 3. Resim

Bir saatlik pil ömrüne sahip olan robot köpek, LiDAR sensörü sayesinde çevresinin haritasını çıkarabiliyor, engelleri tespit edebiliyor ve bunlardan kaçınabiliyor. Ayrıca kontrolü ise Wi-Fi veya Bluetooth bağlantısı aracılığıyla bir akıllı telefondan gerçekleştiriliyor.

Kaynak: Ars Technica
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...