Tgrt Haber

NASA kutuyu açtı: Yaşamın başlangıcına ışık tutacak Asteroid Bennu'da karbon ve su bulundu

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Space.com, Türkiye Gazetesi
13 Ekim 2023 13:53 - Güncelleme : 13 Ekim 2023 13:53
NASA kutuyu açtı: Yaşamın başlangıcına ışık tutacak Asteroid Bennu'da karbon ve su bulundu
asteroid bennu,nasa,uzay bilim

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), OSIRIS-REx uzay aracı tarafından dünyaya getirilen, Asteroid Bennu'ya ait parçaları içeren kapsülü canlı yayında açtı. İlk bulgulara göre, Bennu'da karbon ve su tespit edildiği aktarıldı.

Uzay keşifleri ve örnek toplama çalışmalarıyla ünlü NASA, 4.5 milyar yaşındaki Bennu asteroidinden topladığı örnekleri kamuoyuyla paylaştı. Bennu'dan getirilen bu uzay taşları, özellikle güneş sisteminin kökenleri ve yaşamın başlangıcı hakkında önemli bilgiler edinmemizi sağlayacak.

BENNU'DA KARBON VE SU BULUNDU

Dün NASA, OSIRIS-REx uzay aracının kapsülünü açarak, asteroidden topladığı örnekleri incelediğini duyurdu. Numunelerin yüksek miktarda karbon ve su içerdiğini belirtti.

Şimdiye kadar toplanan örnekler, sadece 1.5 gram ağırlığında ve NASA, TAGSAM'da toplam 250 gramlık örnek bulmayı hedefliyor. Bu örnekler, gelecek yıllarda uzmanlar tarafından ayrılacak ve detaylı incelemelere tabi tutulacak.

NASA yetkililerinden Daniel Glavin, bir basın toplantısında, "Bu örnekler sayesinde güneş sisteminin kökeni, evrimi ve Dünya'da yaşamın nasıl başladığı hakkında çok fazla bilgi edineceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

NASA kutuyu açtı: Yaşamın başlangıcına ışık tutacak Asteroid Bennu'da karbon ve su bulundu

YÜZDE 5 KARBON İÇERİYOR

NASA'nın erken analizleri, örneklerin yüzde 5 karbon içerdiğini ve suyun kil mineralleri içinde kristal yapılar halinde bulunduğunu gösterdi. Ayrıca, örneklerde sülfür minerali ve demir oksit bulunduğu belirlendi.

NASA Başkanı Bill Nelson, konuyla ilgili olarak, değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:

"Osiris-Rex’in gönderdiği örnek, bugüne kadar Dünya’ya gönderilen karbon açısından zengin en büyük asteroid örneğidir ve bilim insanlarının gelecek nesiller için kendi gezegenimizdeki yaşamın kökenlerini araştırmasına yardımcı olacaktır.

NASA’da yaptığımız hemen her şey kim olduğumuza ve nereden geldiğimize dair soruları cevaplamaya yönelik. Osiris-Rex gibi NASA görevleri, Dünya’yı tehdit edebilecek asteroidlere ilişkin anlayışımızı geliştirecektir.

Su ve karbonun gezegenimizin oluşumunda kilit öneme sahip moleküller olduğunu vurgulayan Nelson, "Bu bulgular bize, yaşama temel oluşturmuş olabilecek elementlerin kökenini bulmamıza yardımcı olacak."

Kaynak: Space.com, Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...