Tgrt Haber

Savunma sanayiinde artık kendimizle yarışıyoruz! Yerli zırhlı araçlar dünya devlerini solladı

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber
22 May 2023 14:43 - Güncelleme : 22 May 2023 14:48
zırhlı araçlar,savunma,Cobra 2,BMC,Otokar

Yerli İHA/SİHA, insansız savaş uçağı, insansız kara araçlarıyla dünya pazarında adından söz ettiren Türk Savunma sanayiisi farklı aşamalara geçti. Türk şirketler geliştirdiği yeni projelerle adeta kendisiyle yarışıyor. NATO üyesi Estonya'da yapılan 4x4 zırhlı araç ihalesinde yerli zırhlı araçlar göz doldurdu.

Türkiye Savunma sanayiindeki atılımıyla dünya pazarında en çok tercih edilen ülkeler arasına girdi. 2023 yılının ilk yarısı, savunma sanayii alanında müjdelerle dolu bir dönem oldu. Geçmişteki çeşitli engellemeler ve bürokratik frenlemelere rağmen zoru başaran Türk savunma sanayii, yeni bir aşamaya geçti. Yerli şirketler artık diğer ülkelerin rakip ürünlerini ekarte edip kendileri ile yarışıyor. Peki, nasıl mı? İşte detaylar…

NATO üyesi Estonya'da yapılan 4x4 zırhlı araç ihalesinde, NUROL Ejder Yalçın, NUROL NMS, BMC Amazon ve OTOKAR Cobra II, Finlandiya, Fransa, İspanya, İsrail ve İtalyan rakiplerini eleyerek finale kaldı. Yerli ve milli üretim olan bu 4 araç, Estonya’nın ihalesini kazanmak için birbirleriyle yarışacak. Zırhlı araçlar üstün özellikleriyle göz doldururken tüm dikkatleri üzerine çekti.

EJDER YALÇIN TAKTİK TEKERLEKLİ ZIRHLI

EJDER YALÇIN 4x4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Aracı, Nurol Makina tarafından, askeri birlikler ile güvenlik güçlerinin her türlü bölge ve arazi koşullarında ihtiyaçlarına cevap vermek için üstün hareket kabiliyeti ve yüksek koruma özellikleri ile geliştirildi.

EJDER YALÇIN, yüksek torka sahip dizel motoru ve tam bağımsız süspansiyon sistemiyle personelin güven içinde ve etkin görev yapması için tasarlandı.
Nurol Makina tarafından tasarlanan NUROL NMS zırhlı araç, V yapılı monokok gövde ve özgün bir şasiye sahip. Aktarma organları ve alt yürüyüş sistemlerinde yapılan en son iyileştirmelerle aracın kabiliyetleri artırıldı.

Nurol NMS düşük ağırlığı ve mayın balistik koruma özelliğiyle öne çıkıyor. Böylece tehditlere karşı yüksek koruma sağlıyor. Ayrıca birliklere silah sistemleri taşıyıcılığı ve keşif görevleri gibi yetenekleri bulunuyor.

PATLAYICILARA KARŞI YÜKSEK KORUMA

BMC Amazon ise 7 kişilik taşıma kapasitesine sahip ve balistikten el yapımı patlayıcılara kadar yüksek koruma seviyesi sunuyor. Yüksek manevra kabiliyeti, otomatik yangın söndürme sistemi, merkezi lastik şişirme, patlak yol gider lastiği, arka görüş kamerası ile karartma ve kamuflaj ışığı gibi pek çok özelliği bulunuyor.

Ayrıca en dikkat çeken özelliklerinden biri de sudan geçebilme kabiliyeti. BMC Amazon 80 cm derinlikteki sudan geçebiliyor ve 120 km hıza ulaşabiliyor. 40 cm karın alt yüksekliği ile engelleri rahatça geçiyor. %40 yan eğimde ilerleyebiliyor, %70 eğimde de tırmanabiliyor.

OTOKAR COBRA II

4x4 taktik zırhlı araçlardan Otokar Cobra 2 zorlu arazi koşulları ve en tehlikeli görevlerde üstün hareket kabiliyetini mürettabatına sunuyor. Cobra 2’nin yüksek koruma özelliği defalarca test edildi.

Cobra 2’nin mayın ve araç yanında patlayan parça tesirli patlayacılara karşı koruması üst düzeyde. Bağımsız süspansiyon sistemi, sürekli dört çeker çekişi, otomatik şanzımanı, otomatik kilitlemeli ön ve arka diferansiyelleri ile tüm dünyada kendi sınıfında en üstün hareket kabiliyeti sunan araçlar arasında. Otokar cobra 2 de her türlü derin su geçişine izin veren haiz amfibi özelliğine sahip. Modüler yapısı ile de ambulans, keşif aracı, komuta kontrol aracı, muharebe ve ileri gözetleme silah platfomu gibi birçok değişik görevde kullanma olanağı sağlıyor.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...