Tgrt Haber

Lahana ve yaprak sarmasını tahtından eden tarif! 50 yıllık aşçılar bile deneyince vazgeçemiyor

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
26 Nisan 2023 11:16 - Güncelleme : 26 Nisan 2023 12:41
Lahana ve yaprak sarmasını tahtından eden tarif! 50 yıllık aşçılar bile deneyince vazgeçemiyor
soğan dolması,dolma tarifi,lahana dolması,yaprak sarma

Dolmanın her çeşidini severek tüketiyor ancak yapım aşamasının zahmetli olması sebebiyle çoğu zaman vazgeçebiliyoruz. Şimdi sizlere lahana ve yaprak sarma kadar lezzetli ancak yapılışı son derece basit bir dolma tarifiyle geldik. İşte Güneydoğu mutfağının favori lezzetlerinden nefis soğan dolması tarifi…

Lahana ve yaprak sarmaya rakip olacak ancak yapılışı çok daha kolay soğan dolması, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun en sevilen yemeklerinden biri. Sunumuyla ve lezzetiyle misafir sofraları için de vazgeçilmez bir lezzet olan soğan dolması, arzuya göre sarımsaklı, salçalı ya da yoğurtlu soslarla servis edilebiliyor. Soğanı sevmeyenin bile beğeneceği bu lezzet için en güzel tarifi derledik. İşte son zamanların favori dolması, soğan dolmasının tarifi…

SOĞAN DOLMASI TARİFİ

5 adet kuru soğan
İç malzeme: 2 su bardağı pilavlık bulgur, 1 bir su bardağına yakın pirinç, 1 adet kuru soğan, yarım demet maydanoz, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı karışık salça, pul biber, 1 tatlı kaşığı nar ekşisi, tuz ve soğanları haşlamak için su.

Salçalı sosu için; 1 yemek kaşığı salça, 3-4 kaşık sıvı yağ, 4 su bardağı su

YAPILIŞI

Yasemin.com’dan aktarılanlara göre; Öncelikle soğanları haşlayarak tarife başlayın. Tencereye suyu koyup, kabuğunu soyduğunuz soğanların kenar kısımlarını kesin.  Ortasından yarısına kadar bıçakla keserek, kaynayan suyun içerisine bırakın. Yaklaşık, 8-10 dakika kadar haşladıktan sonra süzüp kenara alın. Daha sonra iç harcını hazırlayabilirsiniz. Derince bir kaba bulgur ile pirinci birlikte yıkayıp süzün. Ardından üzerine doğradığınız kuru soğanı, maydanozu ve salçasını baharatını, tuzunu atıp güzelce karıştırın. Haşlanan soğanları ortasından başlayarak ayırın. Soğanların içerisine tatlı kaşığı ile iç harçtan koyup, tencereye güzelce dizin. Üzerine salçalı suyu yaparak, hafif üzerini geçecek şekilde dökün. Baskı yapması için porselen bir tabağı üzerine kapatarak, kaynayana kadar bekleyin. Pişen soğan dolmalarını servis tabağına alabilirsiniz. Üzerine hazırladığınız sosu dökebilir dilerseniz yoğurtla da servis edebilirsiniz.

Lahana ve yaprak sarmasını tahtından eden tarif! 50 yıllık aşçılar bile deneyince vazgeçemiyor

SOĞANIN FAYDALARI

Memorial Hastanesi’nden edinilen bilgiye göre; A vitamini, C ve B vitaminleri açısından önemli bir kaynak olan soğan; kükürt, iyot, kalsiyum, demir, folat, magnezyum, fosfor, potasyum ve antioksidanlar açısından da zengindir. A vitamini hem enfeksiyonlara karşı bağışıklığı hem de göz sağlığını destekler B vitaminleri ise suda eriyen vitaminlerdir.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...