Tgrt Haber
Tgrt Haber

Rus ordusuna Ukrayna birliklerinin yerini haritalandıran eski ajanın savunması 'yok artık' dedirtti

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Politico
11 May 2023 09:55 - Güncelleme : 11 May 2023 11:13
Rus ordusuna Ukrayna birliklerinin yerini haritalandıran eski ajanın savunması 'yok artık' dedirtti
rusya,ukrayna,saldırı,ajan

Ukrayna'ya geçtiğimiz yıl yapılan füze saldırısı öncesinde Ukrayna birliklerinin yerlerini haritalandırarak Rusya'ya verdiği öne sürülen 72 yaşındaki Oleksandr Kostorni, savunmasında söyledikleriyle 'yok artık' dedirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçtiğimiz yıl 24 Şubat'ta verdiği askeri emirle başlayan Ukrayna'nın işgal girişimi şiddetli çatışmalarla devam ederken Ukrayna'ya geçtiğimiz yıl füze saldırısı öncesinde Ukrayna birliklerinin yerlerini haritalandırarak Rusya'ya verdiği iddia edilen 72 yaşındaki OIeksandr Kostorni'nin yargılanması da sürüyor. 

Aleksandr Puşkin'in Rus Toplumu isimli bir sivil toplum kuruluşunun başkanlığını da yapan Kostorni mahkemede verdiği savunmasında herkesi şaşırtan bir sebep söyledi. Kostorni, haritayı arkadaşına nereden mantar toplayabileceğini göstermek için hazırladığını iddia etti. 

İddianamede yer alan detaylara göre Kostorni, 2022 yılının mart ayında Kırım'daki bir kişiye, Lviv yakınlarındaki Uluslararası Barış Gücü ve Güvenlik Merkezi'nin haritasını gönderdi.

Merkez, Ukrayna askerlerinin ve yabancı gönüllülerin eğitimi için kullanılıyordu. Rus füzeleri, 9 gün sonra Yavoriv eğitim sahası olarak bilinen merkezi vurdu. Askerlerin uyurduğu sırada yapılan saldırıda 61 asker öldü, 160 asker ise yaralandı. 

KOSTORNİ'NİN HARİTASI YERLERİ GÖSTERDİ

Kostorni'nin hazırladığı haritada Ukrayna askerlerinin koordinatlarını ve önemli ekipmanların yerlerini işaretlediği öne sürüldü. Bir yıldır cezaevinde bulunan ve ihanet suçlamasıyla yargılanan Kostorni, hakkında suçlamaları reddetti. Politico'nun haberine göreKostorni, arkadaşına gönderdiğini kabul ettiği haritada eğitim merkezi yakınlarından av ve balıkçılık bölgelerinin gösterildiğini öne sürdü.

Kostorni, "Arkadaşım benden nereden mantar toplayabileceğini göstermemi istedi. Hepsi bu kadar" diyerek kendisini savunmaya çalıştı. 

ESKİ KGB AJANI

Duruşma sırasında eskiden bir KGB ajanı olduğunu kabul eden Kostorni, SSCB'nin yıkılışının ardından hiçbir gizli servisle çalışmadığını söyledi. Ukrayna basınında yer alan haberlerde Kostorni'in haritayı gönderdiği kişinin Ukrayna'da Rusya yanlısı dernekler kuran Oleksandr Sviystunov olduğu ve bu kişinin Rus vatandaşlığı alarak Kırım'a yerleştiği ifade edildi.

Kaynak: Politico
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...