Tgrt Haber

Yunan siyaseti karıştı: Yetki Çipras'a geçti! Erken seçim gündemde

23 May 2023 10:58 - Güncelleme : 23 May 2023 11:18
Yunanistan,Seçim,Çipras,Miçotakis

Yunanistan'da seçimi kazanan Başbakan Miçotakis, yeterli çoğunluğu bulamayınca hükümet kurma görevini iade etti. Yetkinin SYRIZA lideri Çipras'a geçmesi beklenirken ülkede erken seçim sesleri yükseldi.

Yunanistan'da geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirilen genel seçimlerin ardından kaos çıktı. Seçimden yüzde 40'ın üzerinde oy alarak birinci tamamlayan Yeni Demokrasi (ND) Partisi'nin lideri Başbakan Kiryakos Miçotakis, güvenoyu için yeterli vekil sayısına ulaşamayınca hükümeti kurma görevini iade etti.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Yunanistan Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Miçotakis, Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu'nun verdiği hükümet kurma görevini kendisini telefonla arayarak iade etti. Miçotakis bu gelişmenin ardından, "Mevcut parlamentodan bir hükümet kurma koşullarının esasen mevcut olmadığını düşünüyorum" şeklinde bir de açıklama yaptı.

SIRA ÇİPRAS'TA

Yunanistan Cumhurbaşkanlığı ise konuya ilişin açıklamasında, Sakelaropulu'nun seçimlerde ikinci parti olan Radikal Sol İttifak'ın (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras'ı kabul ederek hükümet kurma görevini bu kez kendisine vereceğini ifade etti.

SYRIZA lideri Alesksis Çipras da yayınladığı video mesajda, "Zor zamanlarda sorumluluk alıp mücadeleyi terk etmemeyi öğrendim. Buradayım. Ne şimdi terk ediyorum ne de zor bir mücadelenin ortasında" ifadelerini kullandı.

3 GÜN SÜRESİ VAR

Çipras'ın da hükümeti kurma sürecinde başarısız olması halinde görev, seçimi 3'üncü sırada tamamlayan Panhelenik Sosyalist Hareket'i (PASOK) lideri Nikos Androulakis'a geçecek. Hiçbir partinin hükümet kurmakta başarılı olamaması halinde genel seçimde salt çoğunluk esasının uygulanacağı ikinci tura gidilecek. Yunan basınında yer alan haberde ise Miçotakis'in Sakelaropulu'ya seçimin ikinci turunun 25 Haziran'da yapılması çağrısında bulunduğu ifade edildi

YUNANİSTAN SEÇİM SONUÇLARI

Yunanistan'da 21 Mayıs'ta düzenlenen erken parlamento seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre, Miçotakis'in Yeni Demokrasi (YD) partisi yüzde 40'ın üzerinde oy alarak (146 sandalye) en yakın rakibi SYRIZA'ya 20 puan fark atmıştı ancak tek başına iktidara gelebilmesi için gerekli olan 151 sandalye sayısına ulaşamamıştı.

SYRIZA, yüzde 20,07'lik oyla 71 sandalyeyi alarak ikinci sırada yer almıştı. Seçim yarışını 3'üncü olarak bitiren PASOK-KINAL ittifakı ise yüzde 11,46'lık oyla 41 sandalyenin sahibi olmuştu.

Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...