Tgrt Haber

Enflasyonun vurduğu ülke yeni banknot çıkardı! Nakit yığınıyla sokağa çıkıyorlar

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: tgrthaber.com.tr
09 May 2024 09:59 - Güncelleme : 09 May 2024 10:04
Enflasyonun vurduğu ülke yeni banknot çıkardı! Nakit yığınıyla sokağa çıkıyorlar

Yüksek enflasyon ve sürekli değeri düşen parasıyla sık sık gündeme gelen Arjantin 11 dolar değerindeki yeni banknotlarını piyasaya sürdü. 10 bin pesoluk banknotlarla halkın nakit yığını taşımasının önüne geçilmesi bekleniyor.

Arjantin Merkez Bankası resmi para birimlerinin günden güne değer kaybetmesiyle nakit kullanımını kolaylaştırmak için 10 bin peso banknotlarını tedavüle soktu.

Artan nakit talebinin merkez bankasını zorlamasıyla Çin’de banknot bastırdı. 

ÜLKEDE NAKİT KULLANIMI YAYGIN

Ülkede pek çok perakendeci kronik ekonomik istikrarsızlık nedeniyle müşterilerden hemen para almayı tercih ediyor.  Bununla beraber ülkede son derece yaygın olan kayıt dışı ekonomi nedeniyle de nakit ödemeler yaygınlığını koruyor. 

PARAYI SIRT ÇANTALARINDA TAŞIYORLAR

Yüksek enflasyon nedeniyle halk küçük ödemeler için büyük banknot tomarları, daha büyük ödemeler için ise sırt çantaları taşımak zorunda kalıyor.

Enflasyonun vurduğu ülke yeni banknot çıkardı! Nakit yığınıyla sokağa çıkıyorlar - 1. Resim

Merkez Bankası dün yaptığı açıklamada yeni banknotların “kullanıcılar arasındaki işlemleri kolaylaştıracağını ve finansal sistemin lojistiğini daha verimli ve daha az maliyetli hale getireceğini” söyledi.

ARJANTİN PESOSU DEĞER KAYBETMEYE DEVAM EDİYOR

Ülkede ağır ekonomik kriz hüküm sürmeye devam ediyor. Peso son beş yılda değerinin yüzde 95'ini kaybetti ve yıllık enflasyon oranı mart ayında yüzde 287'ye kadar çıktı. 

Enflasyonun vurduğu ülke yeni banknot çıkardı! Nakit yığınıyla sokağa çıkıyorlar - 2. Resim

Ülkede aylık enflasyon oranı aralık ayında yüzde 26 ile zirve seviyeye ulaştı. Aralık ayında göreve gelen sağcı Başkan Javier Milei önümüzdeki hafta yayınlanacak olan nisan ayı aylık enflasyonunun oranının tek haneli rakamlarda olabileceğini ifade etti. 

PARA BASMA BAĞIMLILIĞI SON BULMALI

Milei'ye göre enflasyonu kontrol altına almanın ve pesoyu istikrara kavuşturmanın yolu, para basmaya olan bağımlılığa son vermekten geçiyor.

Kaynak: tgrthaber.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...