Tgrt Haber

Romanya Başbakanı Ankara'da! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ticari hedefimiz 15 milyar dolar

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: tgrthaber.com.tr
21 May 2024 18:25 - Güncelleme : 21 May 2024 20:12

Son dakika haberi... Türkiye ile Romanya arasında anlaşmalar imzalandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hedefimiz 15 milyar dolara ulaşmaktır. Bu doğrultuda emin adımlarla ilerliyoruz" dedi. Erdoğan gündeme dair de önemli mesajlar verdi...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Romanya ile karşılıklı ticaret hacminin iki yıl üst üste 10 milyar dolar seviyesini aştığını, hedefin 15 milyar dolara ulaşmak olduğunu söyledi.

"HEDEFİMİZ 15 MİLYAR DOLARA ULAŞMAK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmalarından öne çıkanlar şöyle:

"İlişkilerimizi kapsamlı bir şekilde ele aldık. Başbakanlığım döneminde 2011 yılında Romanya ile ilişkilerimizi stratejik ortaklık seviyesine taşımıştık. Bugün de sayın başbakanla imzaladığımız ortak bildiriyle Türkiye-Romanya yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyinin tesisini temin ettik.  Karşılıklı ticaret hacmimiz 2 yıl üst üste 10 milyar dolar seviyesini aştı. Hedefimiz 15 milyar dolara ulaşmaktır. Bu doğrultuda emin adımlarla ilerliyoruz. Şirketlerimizin Romanya'ya yatırımları 8 milyar dolara yaklaştı.

Romanya Başbakanı Ankara'da! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ticari hedefimiz 15 milyar dolar - 1. Resim

"KİMLİKLE SEYAHAT EDECEKLER"

Romanya'da faaliyet gösteren yaklaşık 19 bin Türk şirketi iki ülke arasındaki dostluğa önemli katkılar sağlıyor. Romen vatandaşları ülkemize kimlikle seyahat edebilecek. Romanya ile ilişkilerimizi ülkemizin menfaatleri doğrultusunda ileriye taşımaya devam edeceğiz.

Enerji alanında işbirliğimizi artırmanın yolları üzerinde durduk. Savunma sanayii, ve askeri alandaki işbirliğimiz Romanya ile ilişkimizin önemli sac ayaklarından birini teşkil ediyor. Hem bu alanda hem savunma sanayii işbirliğinde son yıllarda önemli bir ivme kazandık.  Karadeniz'de kıyıdaş ve NATO müttefiki iki ülke olarak Romanya ile birlikte çalışıyoruz. Malumunuz Bulgaristan'ın da katılımıyla birlikte Karadeniz'de mayın karşı tedbirleri görev grubunu ihtas ettik.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar: Romanya ile ticari hedefimiz 15 milyar dolar - 1. Resim

TERÖRLE MÜCADELE VURGUSU

Terörle mücadele de görüşmelerimizin gündeminde yer aldı. Terörle mücadelede Romanya'dan beklentilerimizi sayın başbakanla paylaştık. Türk ve Türk Tatar toplumlarını dostluk köprüsü oalrak görüyoruz. Soydaşlarımızın Roman toplumuyla uyum içinde yaşamalarından memnuniyet duyuyoruz. Buna imkan tanıyan Romen makamlarına teşekkür ediyoruz. 

Romen vatandaşlarının ülkemize kimlikle seyahatini mümkün kılacak düzenlemeyi hayata geçirdiğimizi bu vesileyle duyurmak istiyorum."

"GAZ TEDARİKİ İÇİN TÜRKİYE ANA SEÇENEĞİMİZ"

Ardından Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu konuştu. Ciolacu'nun konuşmalarından öne çıkanlar şöyle:

"15 milyar dolar gibi iddialı bir hedef belirledik. Bunu da ancak Türk şirketlerinin Romanya pazarındaki varlığını teşvik ederek başarabiliriz. Türkiye ile Bayraktar İHA ve Otokar zırhlı taktik araçları için halihazırda sözleşmelerimiz var. Gaz tedariki için Türkiye ana seçeneğimizdir. Hem Romanya hem de Türkiye'nin Karadeniz'de önemli enerji yatırımları var. Ülkelerimizin birlikte hareket etmesi büyük önem taşımaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan gerçek dostlarının kimler olduğunu her zaman bilen, vizyoner bir liderdir"

Kaynak: tgrthaber.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...