Tgrt Haber

Mehmet Tolga Akalın, İYİ Parti'deki liderlik yarışında adaylıktan çekilme sebebini açıkladı  

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: TGRT Haber
06 May 2024 21:28 - Güncelleme : 06 May 2024 22:37

Son dakika haberi... İYİ Parti'deki Genel Başkanlık yarışında ikinci tur oylamasına dakikalar kala adaylıktan çekilen Av. Mehmet Tolga Akalın, seçimden neden çekildiğini TGRT Haber canlı yayınında açıkladı. CHP'li 6 büyükşehirde seçime müdahil olduğunu söyleyen Akalın, bunların Koray Aydın'ı desteklediğini söyledi.

İYİ Parti Genel Başkanlığı’na aday olan eski Genel Başkan yardımcısı Mehmet Tolga Akalın ikinci tur oylamasına dakikalar kala "Bundan sonraki süreci delegelerimizin ferasetine takdim ediyorum" diyerek adaylıktan çekildiğini açıklamıştı ve Müsavvat Dervişoğlu son turdu delegeler tarafından genel başkan seçilmişti. 

"KAYBETTİĞİMİZDE ÇEKİLMELİYİZ"

TGRT Haber'de Medya Kritik programına konul olan Mehmet Tolga Akalın, canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu. Akşener'in adaylığını önlediğini söyleyen Akalın'ın açıklamaları şu şekilde: 

Ben liste hatalarına itiraz ettim. Seyircisiz bir seçim süreci kararını eleştirdim. Türkiye'de siyaset kötü bir durumdaysa bu kaybettiği halde çekilmeyi bilmeyen siyasetçilerin eseriyle olmuştu. Delegenin iradesinde ben 3'ncü oldum. Ben delegenin iradesini başımın üzerine kurdum. Kongreyi bir gerginlikten çıkardım. Biz yeni nesil siyasetçiler olarak kaybettiğimiz halde çekilmeyi bilmeliydik. 

CHP KURULTAYA MÜDAHALE Mİ ETTİ?

Gazeteci Murat İde'nin adaylıktan çekilme kararı sonrası 'Akalın, Müsavvat Dervişoğlu'nu destekliyor' şeklinde çıkan söylentileri yöneltmesi üzerine Akalın, "Süreci iyi hatırlamalıyız. Delegenin ferasetine güvendim ve çekildim. Onlarca arkadaşım geldi onlarla da görüştüm ve taraf olmadığımı söyledim. Oy kullanmaya dahi gitmedim. Tarafsızlığımızı koruduk. İlk sonucu alınca ne olduğunu anlamaya çalıştık. Bazı büyükşehir belediyeleri nezdinde ve eski İYİ Parti'li, yeni CHP'li insanların doğrudan Koray Aydın lehine olarak benim delegelerime çalışma yaptıklarını tespit ettik. O tespiti yaptığımızda her iki aday benimle görüştü. Müsavvat Bey ile görüştüm ve bir tek soru sordum. O sorum da 'İYİ Parti tekrar kuruluş çizgisinde siyaset yapacak mı?' sorusuydu. O da bana 'Olacak kardeşim' diye cevap verdi. Ben örtülü pazarlık yapmadım."  dedi.  

Mehmet Tolga Akalın, İYİ Parti'deki liderlik yarışında adaylıktan çekilme sebebini açıkladı   - 1. Resim

"PARTİDEN EKSEN KAYMASI VAR"

Aday olduğu süreçte Akşener ile yaptığı görüşmeyi aktaran Akalın, "Bir dönemdir bir eksen kayması olduğunu tespit etmişti. Bunları konuşmadım çünkü partiyi zedeleyebilirdi. Partinin son yılda eksen kayması olduğunu görmüştük. Zaten eksen kayması olduğu için ben aday oldum. Meral Akşener'in yüzüne 'İYİ Parti büyüktür Meral Akşener' dedim. 'Meral Akşener olmazsa İYİ Parti olmaz' demek partiye ihanettir. Bunları Sayın Akşener'e söylediğimde kendisi de onayladı." diye konuştu.

Mehmet Tolga Akalın, İYİ Parti'deki liderlik yarışında adaylıktan çekilme sebebini açıkladı   - 2. Resim

"AKŞENER'İN İSTİFASINI HÜKÜMET DURDURDU" 

"Sayın Akşener'i bir kuvvet (seçimden sonra) istifasından önce durdurdu ve döndürdü. Ben bunların kim olduğunu biliyorum. Cumhur İttifakı ve hükümet bunun içinde. Sayın Akşener hakkında yapılan açıklamaları dinleyin. Sayın Erdoğan ve Sayın Bahçeli bu kurultayda doğrudan kalması yönünde irade beyan edildi. Sayın Akşener yeniden aday olmadıysa benim adaylığımdan dolayıydı. Bu baskın kongre Sayın Akşener'i yeniden aday gösterme üzerineydi. Ben adaylık refleksi göstererek buna engel oldum. Akşener'i siyaset dışı bırakan benim hamlemdi. İrademi çok net gösterdim." 

"6 BÜYÜKŞEHİRDEN SEÇİME MÜDAHİL OLUNDU" 

"Biz bir 3. yol açmak istedik. Ankara'da Mansur Bey'in desteklenmesini istedim. Doğru yerde bir omuz da vermemiz gerekiyordu. Bunu GİK'te de söylemiştim. Hayırlısı olsun. Ben isim vermek istemem ama 6 büyükşehirden açık müdahale oldu. Bizim delegeye iş vadi verdiler. Bazı belediye imkanlarını vermek gibi bir durum da oldu. Koray Bey lehine; İstanbul, Adana, Mersin, Antalya, Aydın ve Balıkesir'de doğrudan 'Koray Aydın'a oy verin' denildi."    

Mehmet Tolga Akalın, İYİ Parti'deki liderlik yarışında adaylıktan çekilme sebebini açıkladı   - 3. Resim

"TÜRKİYE'NİN YÜZDE 30'U TÜRK MİLLİYETÇİSİ"

"Türkiye'de yeni dönemde, bir tarafta sosyal demokratların, bir tarafta milliyetçi demokratların, orta kesişimde ise Atatürkçü çizgiden giden yeni bir politik düzene ihtiyaç olduğunu düşünüyordum. 22 yıldız muhafazakarlar bu ülkeyi yönetti. Türkiye'nin 30.2'si kendisine Türk milliyetçisi, yüzde 29.5'i ise Atatürkçü diyor. Burada benim gayem bunun içine yen sosyolojinin içine samimi Müslümanları da eklemekti. Türk milliyetçilerinin 2028 yılında Türkiye'yi yöneteceğini düşünüyorum." 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...