Tgrt Haber

Nadir görülen yıldız çarpışması, Dünya'daki yaşamı ortadan kaldırabilir!

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Independent
24 Ekim 2023 13:53 - Güncelleme : 24 Ekim 2023 13:55
Nadir görülen yıldız çarpışması, Dünya'daki yaşamı ortadan kaldırabilir!
nötron yıldızı çarpışması,uzay,samanyolu galaksisi

Yeni bir araştırmada, Samanyolu galaksisinde nadir görülen "kilonova" diye bilinen yıldız çarpışmalarının Dünya üzerindeki etkileri ortaya çıktı. Bu tür çarpışmaların yaydığı yüksek enerjili radyasyonun, Dünya'nın ozon tabakasını tahrip ederek yaşamı tehdit ettiğine dikkat çekildi.

Yeni bir çalışma, Samanyolu galaksisindeki nadir görülen ancak oldukça tehlikeli olabilen yıldız çarpışmalarının Dünya üzerindeki potansiyel etkilerini inceledi. Araştırmacılara göre böyle bir olay, gezegenin koruyucu ozon tabakasını ortadan kaldırarak yaşam formlarının yok olmasına yol açabilir.

Independent'te yer alan habere göre gökbilimciler, "kilonova" olarak adlandırdıkları nötron yıldızı çarpışmalarını şimdiye kadar yalnızca birkaç kez gözlemleyebildiler.

DÜNYA YAŞAMI İÇİN TEHDİT OLUŞTURUYOR

Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi'ndeki bilim insanları tarafından yürütülen ve henüz hakem incelemesinden geçmeyen araştırma, böyle bir patlamanın Dünya'ya yakın bir konumda gerçekleşmesi durumunda gezegendeki yaşamı tehdit edeceğini ortaya koydu.

Araştırmada, yıldız çarpışmalarından kaynaklanan en büyük tehdit, "gama ışınları ve X-ışını gibi yüksek enerjili radyasyon patlamaları" olarak belirtiliyor. Bilim insanları, bu tür iyonlaştırıcı radyasyonun, Dünya gibi yaşam barındıran gezegenler için tehlikeli olabileceğini söylüyor.

Uzmanlar, GW170817 adlı bir nötron yıldızı çarpışmasından elde ettikleri verileri kullanarak, bu tür olayların Dünya üzerindeki olası etkilerini analiz ettiler.

Bulgularda, Dünya'nın yaklaşık 297 ışık yılı çapındaki bir bölgede böyle bir patlama meydana geldiğinde, gama ışını radyasyonunun, gezegenin ozon tabakasını soyabileceği ve bunun iyileşmesinin birkaç yıl sürebileceği bilgisine dikkat çekildi.

Araştırmacılar çalışmada, "Bu kaynaklardan gelen iyonlaştırıcı radyasyon, çok yakın olduğunda Dünya benzeri gezegenlerdeki yaşam için tehlikeli olabilir. Ayrıca birleşen nötron yıldızlarının nadirliği, öldürücü birleşmelerin Güneş'in bulunduğu yerdeki ortalama tekrarlanma süresinin Evren'in yaşı kadar büyük olduğunu gösteriyor." diye yazdı.

Ayrıca, "Hiçbir zaman kitlesel yok oluşa yol açmasa bile, yakınlardaki bir kilonova olayı Dünya'dan görülebilir. Muhtemelen birleşmeden kısa süre sonra teknolojide bozulma yaratacak ve gökyüzünde bir aydan fazla parlak kalacaktır." diye de ekledi.

Kaynak: Independent
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...