Tgrt Haber

Domatesten zarar edip biberden kazandılar! Altın yılını yaşayan biberin fiyatı belli oldu

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
07 Eylül 2023 08:47 - Güncelleme : 07 Eylül 2023 08:57
,aydın,biber

Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilen biber bu yıl altın yılını yaşıyor. Biberin yetiştirildiği bölgelerden Aydın’ın Efeler ilçesinde, geçtiğimiz yıllara göre bu yıl hem rekolte hem de fiyat yönünden üreticileri memnun eden biber, altın yılını yaşıyor.

Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren biber, barındırdığı C vitamini ile vücudu güçlendiriyor. Düşük kalori içeriği ile çiğ şeklinde salata ve yemeklere tüketilmesi tokluğu arttırdığı için kilo vermeye de yardımcı olan biber, enfeksiyonlara karşı vücudun dostu olarak biliniyor. Ekolojik konumu ile birçok tarım ürününün yetiştiği Aydın’da, bu yıl biber üreticilerinin yüzü güldü. 

Aydın'da bu yıl biber bolluğu yaşanıyor.

BİBERİN FİYATI 20 LİRA

Hem rekolte hem de fiyat yönünden biber altın yılını yaşarken, mevsim şartlarının da iyi gitmesiyle biberin kilosu 20 TL’den alıcı buluyor. Sabahın erken saatlerinde yevmiyeciler ile tarlaya giren üreticiler, biberlerini hasat ederken, toplanan ürünleri satışa hazırlıyor. 

YEVMİYE 350-400 LİRA

Biber tarlasında çalışmak isteyen yevmiyeciler ise kadınlarda 300, erkeklerde 450 TL olarak yevmiye parası kazanıyor. Armutlu Mahallesi’nde çiftçilikle uğraşan biber üreticisi Hüdaverdi Akgül, biberin bu yıl yüzleri güldürdüğünü ifade ederek “Allah bereket versin bu yıl biberin durumu iyiydi. Diğer mahsullerden zararlar ettik ama bu yıl biber iyi para yaptı.” dedi.

Biber üreticileri fiyatların makul olduğunu ve  bu yıl kazandıklarını ifade etti. Tarlalarda yevmiye ise 350-400 lira arasında değişiyor.

“DOMASTEN ZARAR ETTİK, BİBERDEN KAZANDIK”

Biber üretiminde kazancın yarısının masrafa gittiğini belirten Akgül, “Şu anda kırmızı biberin kilosunu 20 TL’den satıyoruz, toptan olursa 18 TL’den veriyoruz. Yakında biberden bu kadar güzel para kazanmadık. Bir dönüm yerden yaklaşık 2-3 ton biber alınır. Yarı yarıya kazandırıyor. Yarısı masraf desen yarısı kazanıyor. Biber bu yıl altın çağını yaşıyor. Bu yıl biber iyiydi ama domatesi 2 lira 45 kuruştan verdik. Domates pazarda 10 TL ama bizde 2 lira 45 kuruş oldu salçalık olarak. Yani domatesten zarar ettik” şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...