Tgrt Haber

Şeker hastalığından karaciğer yetmezliğine kadar birçok derde deva! Kara elmasın fiyatı belli oldu

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
14 Eylül 2023 13:48 - Güncelleme : 14 Eylül 2023 14:09
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,hasat

Kansızlıktan, karaciğer yetmezliğine kadar birçok hastalığa iyi geldiğini düşünülen Karaman üzümünde hasat başladı. Kara elmas olarak bilinen üzüm, perakende piyasasında 100 liradan alıcı bulurken, şehir dışı pazarda daha pahalı satıldığı öğrenildi.

Sebze ve meyvelerde yavaş yavaş hasat zamanının sonuna geliniyor. Sezon sonu hasadı yapılan ürünlerden biri de üzüm. Karaman’da coğrafi işaretli kara elmas olarak adlandırılan ekşikara üzümünün hasadı başladı. Karaman’ın Toros Dağları eteklerindeki köylerde 40 bin dekar alanda yılda yaklaşık 35 bin tona yakın üretimi gerçekleşen yaş ve kuru üzüm Türkiye’nin değişik pazarlarında yüksek fiyatlarla satılıyor. Karaman Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim, merkeze bağlı Bozkandak köyünde düzenlenen ekşikara üzümünün hasadına katıldı. Köy sakinlerinden Mehmet Ali Duran’ın söylediği türkülerle başlayan hasatta Vali Sarıibrahim, eline aldığı makasla üzüm hasadı yaptı.

35 BİN TON REKOLTE VAR

Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim, ekşikara üzümünün Torosların güzelliğini gösterdiğini ifade ederek, “Çok güzel bir hasat dönemi yaşanıyor. Yaklaşık 40 bin dekar alanda üzümde 35 bin ton rekoltemiz var. Gerçekten leziz bir üzüm. Torosların eteğinde böyle nadide ürünleri bulmak ve tanışmak bizim için ayrı bir mutluluk" dedi.

Karaman'da hasadı başlayan ekşikara üzümü birçok derde deva. Üzümün fiyatı da belli oldu.

EKŞİKARA VAZGEÇİLMEZ OLDU

Karaman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram, " Karaman’da yaklaşık 35 köyümüz yıllardır geçimini üzümden sağlamıştır. Geçmiş yıllarda burada üretilen üzümler Karaman’da bulunan Tekel Suma Fabrikasına satılıyordu. Fabrikanın kapanmasından sonra bu köylerdeki üreticilerimiz bir arayış içerisine girdi. Bizler de bu köylerimizde ekşikara üzümünün ekilmesiyle ilgili çalışmalar yaptık. Çalışmalar kapsamında Karaman Valiliğimiz aracılığıyla fidanlar dağıttık. Şimdi de dağıtılan bu fidanların üzümlerini topluyoruz. Türkiye’nin değişik pazarlarında yüksek fiyatlarla satılıyor. Şuan sofralık dediğimizde ekşikara üzüm vazgeçilmez bir ürün oldu." diye konuştu.

PERAKENDE PİYASASINDA FİYATI 100 LİRA

Bayram, ekşikara üzümüyle ilgili detaylı çalışmalar yaptıklarını da anlatarak, “Yaptığımız analizlere göre, bu üzüm başta kansızlığa, şeker hastalığına, karaciğer ve solunum yetmezliği olanlar ile üşümesi olan kişilere iyi geldiği yönünde bilgiler aldık" şeklinde konuştu. Öte yandan üzümünü kent piyasasında 100 liradan, şehir dışında ise daha yüksek bir fiyattan satıldığı belirtildi. 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...