Kepek söz konusu olduğunda çoğu insan saçlarındaki o beyaz kalıntılara odaklanır. Kepeğin en rahatsız edici yönü kaşıntılı olmasıdır. En sık görülen kepek belirtileri ve çeşitleri aynı zamanda saçınızı kepeksiz ve sağlıklı hale getirmenin yolları için yazımızı okuyunuz.
Kepek söz konusu olduğunda çoğu insan saçlarındaki o beyaz kalıntılara odaklanır. Kepeğin en rahatsız edici yönü kaşıntılı olmasıdır. En sık görülen kepek belirtileri ve çeşitleri aynı zamanda saçınızı kepeksiz ve sağlıklı hale getirmenin yolları için yazımızı okuyunuz.
Kepek sonbahar ve kış aylarında fazlalaşan bir yağ kalıntısıdır. Erkeklerde, kadınlardan daha fazla kepek oluşumu meydana gelir.
Kepeğin belirtileri;
• Saç derisinde beyaz kepekler
• Kaşıntı
• Omuzlarda veya yakada biriken yağlı beyaz kepek kalıntıları
Kepeğin nedenleri;
• Tahriş olmuş ve yağlı bir cilt veya seboreik dermatit
• Saç derisini yıkarken iyi yıkamama, cilt hücrelerinin birikmesine ve bu da ciltte kaşıntı ve kepeğe neden olabilir
• Kafa derinizi ağırlaştıran ve aşırı cilt hücresi büyümesine neden olan malassezia denilen maya
• Farklı kişisel bakım ürünleri kullanımı kafa derinizi kırmızı ve kaşıntılı yapan kontakt dermatite neden olabilir
• Ergenlikte kepek oluşumuna bir nedendir
Kepeğe ne iyi gelir
• Reçetesiz fakat dermatolojik içeriğe sahip özel kepek şampuanı kullanın. Kepek şampuanlarına bazı örnekler verelim;
Jason Dandruff Relief shampoo
Bu şampuan antibakteriyel ve antifungal olan çinko piridion içerir. Kepek mantardan kaynaklanmaz fakat fazla deri hücrelerinin üretiminden kaynaklanır. Bu üretimi yavaşlatmaya yardımcı olur.
Neutrogena T / Gel
Katran bazlı bir şampuandır. Kömür, kafa derisinin cilt hücrelerinin çabuk ölmesini ve yıpranmasını yavaşlatarak kepekten sedef hastalığına kadar olan koşulları kolaylaştırabilir. Bu tip şampuanlar, saç rengini bozabilir bu nedenle sarışın veya tonlarında rengi olanlar dikkatli kullanmalıdır.
Neutrogena T / Sal
Bir doz salisilik asite sahiptir bu yüzden saçlarınızı bir miktar kurutabilir. Bununla birlikte kafa derinizi de kuru bırakabilirler. Kafa derinizin kuru olduğunu tespit ederseniz, nemlendirici bir saç kremi kullanın.
Selsun Blue
Selenyum sülfitin gücüne sahiptir. Cilt hücrelerinin ölmesini yavaşlatabilir ve malassezia mantarını azaltabilir. Bu şampuanı ayrıca daha açık saç tonları olanlar da kullanabilir.
Nizoral
Geniş spektrumlu bir antifungal içerdiği anlamına gelen bir ketoconazole şampuandır.
• Hindistan cevizi yağı ile nemlendirme; Saç derinizin fazla kuru olması da kepeğe neden olabilir fakat yağlı cilt tiplerinde meydana gelen kepeklere oranla kuru cilt tiplerindeki kepekler daha az ve küçüktür. Saç deriniz kuru ise nemlendirmelisiniz. Bunu doğal yöntemlerle yaparsanız çok daha sağlıklı sonuçlar alabilirsiniz. Hindistan cevizi yağı nemlendirme ve anti bakteriyel özelliğe sahiptir. Saç derinizdeki kuruluğu alarak yağ ile beslenebilecek bakterilerin de kaybolmasını sağlayacaktır.
• Saçınızı yıkarken iyi şampuanladığınızdan emin olun.
• Saç derinizi kaşımaktan kendinizi ala koyun.
• Yağlı ve hazır yiyeceklerden uzak durun. Beslenmenize dikkat edin.
• Stresten uzak durun. Spor yapmaya çalışın veya kendinize yeni hobiler edinin.
Tüm bunlarla birlikte doğal yöntemlere de başvurabilirsiniz. Bunlar da saç derinizin rahatlamasına sebep olacaktır. Bu konuda Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun tavsiye ettiği iki kürü sizlerle paylaşıyoruz.
Kepeğe ne iyi gelir? Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu Kür 1
Malzemeler
1 tatlı kaşığı lavanta
1 tatlı kaşığı ısırgan
1 bardak su
Hazırlanışı
Tüm malzemeyi karıştırın. 7-8 dakika kaynatın. Saçınızı yıkadıktan sonra hafif kurulayın ve bu karışım ile özellikle saç diplerinizi ıslatın.
Kepeğe ne iyi gelir? Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu Kür 2
Malzemeler
Yarım litre su
2 yemek kaşığı ısırgan bitkisi
Hazırlanışı
Suyu kaynatın ve ısırganı içine atın. 5 dakika kadar kaynatıp banyodan sonra temiz saça uygulayın. Bu kür ile saç diplerinize etki ettirin.