Uzun yıllardır çözümü için beklenen Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi geçtiğimiz pazartesi günü resmen Meclis’e geldi. Perşembe günü Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek olan düzenleme hakkındaki tartışmalar devam ediyor. Yaş şartının tamamen ortadan kaldırılması sonrası kademeli emeklilik formülü kafaları karıştırdı. EYT’de SSK’lı kadınlarda sigorta girişi 23 Mayıs 1985 öncesi prim gün sayısı 5 bin şeklinde hesaplanırken erkeklerde sigorta girişi 23 Kasım 1980 öncesi 5 bin prim günü şeklinde açıklandı. Ancak prim gün sayıları kafa karışıklığına neden oldu. Uzman isim konuyu detaylar ile açıkladı.
Pazartesi günü resmen Meclis’e gelen EYT ile milyonlarca kişi emekli olma hakkı kazanacak. Düzenlemede en çok tartışılan konulardan biri olan yaş şartının ortadan kalkması yüreklere su serperken prim gün sayıları kafaları karıştırdı. Düzenlemenin Meclis’ten geçerek yasalaşmasının ardından şubat ayında ilk başvuruların alınması mart ayında ise maaşların hesaplara yatmaya başlaması bekleniyor.
SSK’lılar işe başlangıç tarihine göre kademeli prim gününe tabi olacak. Sigortalılık süresi arttıkça emekli olmak için gereken prim gün sayısı azalacak. Kadınlarda sigortalılık süresinde her bir yıl azalmaya erkeklerde ise bir buçuk yıl azalmaya 75 prim günü eklenecek. Emekli sandığı ve Bağ-Kur’da ise kadınlara 7200 erkeklerde 9 bin prim günü şartı belirlendi. EYT ile 1,7 milyon işçi 496 bin memur, 89 bin esnaf emekli olacak. 5 milyona yakın EYT’liden bu yıl 2,5 milyona yakın kişi emekli olacak. Emekli olacakların yaklaşık bir milyonu çalışmaya devam edecek. Yeniden çalışmaya devam edecekler için 28 Şubat’ta çıkış 1 Mart’ta yeniden işe giriş işlemi yapılacak.
Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun ise TGRT Haber ekranlarında konuya dair önemli açıklamalar yaparak şunları kaydetti: Emeklilikte Yaşa Takılanlar 8 Eylül 1999 tarihinden önce ilk defa sigortalı olanlar ya da 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olmuş ancak borçlanma ile işe başlama tarihlerini geriye doğru çekebilecek olanlar yani 8 Eylül 1999 sonrasında sigortalı olmuş ama borçlanma şansı 8 Eylül 1999 öncesi olup işe başlama tarihi geriye çekenler EYT’li olacak. Yurt dışında yaşayan yine yurt dışı borçlanması ile düzenlemeden yararlanma imkânı elde edebilirler.
#video#
Prim gün sayısı da 8 Eylül 1999 öncesi olanlar SSK’da 5 bin gündü, Sayın Bakan Vedat Bingin katıldığı programlarda 8 Eylül 1999 öncesi yasal haklar ne ise aynısı vereceğiz dedi. Bu nedenle de milyonlarca EYT’li 5 bin prim gününü hak edeceklerini düşündüler. Hatta Sayın Bakan Vedat Bilgin’e bu soruldu. Sayın Bakan net bir şekilde evet 8 Eylül 1999 öncesi neyse aynısı demişti. Bu nedenle 5 bin prim gününden kademeli 5975 kadar gün istenilmesi hayal kırıklığına neden oldu. Çünkü prim gün sayısını beş bin güne tamamlayanlar ayrıca 5900 güne tamamlamaları için 2 yıl 8 ay 15 gün daha prim yatırmaları gerekiyor. Ben şu yorumu yaptım: Teklif gelir ama bu teklifin aynen kabul edileceğini hiç kimse düşünmesin çünkü öncelikle Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek. Arkasında meclise gelecek ve Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile Resmî Gazete’ de yayımlanacak.