Liv Hospital Samsun Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ömer Faruk Aydın, çocuklarda teknolojik cihaz kullanımı hakkında önemli uyarılarda bulundu. Günümüzde dijital cihazların çocukların hayatında kaçınılmaz bir yer edindiğini belirten Aydın, uygun kullanım kuralları ve sınırlamalarla bu araçların faydalı olabileceğini söyledi.
Özellikle 2 yaş altı çocuklar için ekran kullanımının önerilmediğini vurgulayan Prof. Dr. Aydın, bu dönemde çocuğun gelişimi için en önemli faktörün anne-baba ile sosyal etkileşim olduğunu söyledi.
Aydın, “Dil, zihinsel, motor ve sosyal-duygusal gelişim açısından ekran yerine birebir etkileşim tercih edilmelidir” dedi.
Okul öncesi dönem çocuklarında ekran süresinin günde en fazla 1 saat ile sınırlandırılması gerektiğini ifade eden Aydın, ilkokul ve ortaokul çağındaki çocuklar içinse hafta içi günlerde 1 saat, tatil günlerinde ise en fazla 2 saatlik ekran süresi önerdi.
Aydın, bu sürenin eğitim amaçlı içerikler için istisna oluşturabileceğini belirtti.
Dijital cihazların özellikle uykudan önceki bir saat içinde kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Aydın, ekran ışığının uyku kalitesini bozabileceğini ve çocuklarda dikkat sorunlarına yol açabileceğini söyledi.
Aydın, “Kullanım süresi bölünerek birkaç seferde yapılabilir. Ancak görüntülü görüşme gibi sosyal içerikli kullanımlar istisna olabilir” diye konuştu.
Teknolojik cihazların tamamen yasaklanmasının yerine, doğru içerikler ve ebeveyn eşliğinde kullanılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Aydın, “Okul öncesi dönemde, ebeveynin rehberliğinde ve etkileşime açık içeriklerle ekran kullanımı olumlu etki oluşturabilir. Bu araçların eğlence dışında da öğretici ve sosyal yönlerinin olduğunu unutmamak gerekir” dedi.