Tgrt Haber

Son dakika! 50+1 sistemi yeniden tartışılmalı mı? Mustafa Şentop TGRT Haber'de açıkladı

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
24 May 2023 12:05 - Güncelleme : 24 May 2023 17:12
Mustafa Şentop,TBMM,Seçim,Son dakika

Son dakika haberi: TBMM Başkanı Mustafa Şentop, canlı yayında TGRT Haber Ankara Temsilcisi Ercan Gürses'in gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Özdağ ve Oğan'ın kararlarını değerlendiren Şentop, Kılıçdaroğlu'na PKK sempatizanlarının destek vermesini Özdağ'ın eleştirdiğini hatırlattı. Şentop seçimin ikinci tura kalmasına neden olan 50+1 sisteminin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Muhalefetin 'Baharlar gelecek' sloganına da değinen Şentop, "Soros'un baharları ile ilgili ortaya çıktı" dedi.

Türkiye'de milyonlarca seçmen 28 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Seçimi için tekrar sandık başına gidiyor. 14 Mayıs’taki seçimde en çok oyu alan iki aday yani Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Kemal Kılıçdaroğlu arasında geçecek olan öncesi siyaset gündemi oldukça hareketli geçiyor. Sinan Oğan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı desteklemesinin ardından bugün Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ ise 'Kılıçdaroğlu' dedi. Gündemde bu gelişmeler yaşanırken TBMM Başkanı Mustafa Şentop, TGRT Haber ekranlarında TGRT Haber Ankara Temsilcisi Ercan Gürses'in gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

Özdağ ve Oğan'ın kararlarını değerlendiren Şentop, Kılıçdaroğlu'na PKK sempatizanlarının destek vermesini Özdağ'ın eleştirdiğini hatırlattı. Şentop seçimin ikinci tura kalmasına neden olan 50+1 sisteminin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Muhalefetin 'Baharlar gelecek' sloganına değerlendiren Şentop, sloganın Soros’un baharlarıyla ilgili ortaya çıktığını söyledi. Şentop, "Twitter'da FETÖ'cü olduğu iddia edilen hesaplarda yıllarca öncesinde bugün propaganda olarak 'bahar' kelimesinin zamanında iletildiğini görüyorsunuz" dedi.

"PROTOKOLDEKİ İKİ İMZA SIKINTI VAR DEMEKTİR"

Şentop'un konuşmasından satır başları:

Türkiye çok renkli bir ülke. Özdağ'ın açıklamasını yolda dinledim. Sinan Oğan'ın aldığı oy kendini destekleyen partilerin aldığı oydan 2 katından daha fazla. Bütün verilen oyların çantada keklik görülmesi seçmene saygısızlık olur. Oğan'ın açıklamaları çerçevesinde seçmenine saygılı şekilde bir karar verdiğini anladım. Temel mesele Türkiye'nin tam bağımsız politikalar. Milletimiz bunun farkın 14 Mayıs'ta verilen karar bunun göstergesi. Sayın Özdağ'ın bugünkü değerlendirmesine baktığımızda sıkıntılar olduğunu görüyoruz. Protokoldeki iki imza sıkıntı var demektir.

Millet İttifakı'nın mutabakat metni var ama son metin geçerlidir. Bir siyasi tavır koyuyor burada kendi ittifak bileşenleri içerisinde cevaban bir metin oluyor ve belge adından imza altına alıyorsunuz. Siyasetçiye cevaben yazılmış bir protokol. Kılıçdaroğlu, 14 Mayıs seçimlerinde küreselci oldu şimdi ulusalcı. 

Başında beri zaten Millet İttifakı'nın 'siyasi çıkar' ittifakı olduğunu söylüyorduk. Sinan Oğan aldığı oylarının hepsini taşıması mümkün değil. Sinan Oğan temel meseleyi görerek karar verdi. Kılıçdaroğlu'na PKK sempatizanlarının destek vermesi Özdağ tarafından eleştiriliyordu. Sayın Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı yardımcılığını bir hayli dağıttı. Bir kabine oluşturacak kadar cumhurbaşkanı yardımcısı olacak resmen.

OĞAN'A MUHALEFETİN TEPKİSİ

Sadece bu durumu Oğan'da değil Muharrem İnce'de de yaşadık. İnce'ye yapılan linç Oğan'a da yapıldı. Muharrem İnce'ye ağza alınmayacak hakaretler oldu. Meral Akşener masadan kalkınca da aynı şeylere maaruz kaldı. Depremzdelere tepki gösterildi. Tekirdağ'da seçimin ertesi günü depremzedelerin otelden tahliye edilmesi için tebligahta bulunuyorlar. Cumhur İttifakı'nın deprem bölgesinde daha fazla oy alması nedeniyle hakaret edildi. Milletin oyunu saygı duyacaksınız. 

"MUHALEFET SİSTEMİ KAVRAMADI"

Muhalefet sistemi kavramadı. 'Kesin hesap komisyonu'nu anlattı Kılıçdaroğlu, böyle bir şey olabilir mi? Bu sistemin sağlıklı ilerleyebilmesi için Meclis'te çoğunluğu elde eden ittifakın desteklediği adayın Cumhurbaşkanı olması lazım. Cumhurbaşkanı eğer Kılıçdaroğlu olursa bütçe Meclis'ten geçmez. Çoğunluk yok çünkü. Az oldukları için Meclis etkin değil sanıyorlar.

YSK, her seçim öncesi olduğu bu seçim öncesinde de bir kararı var: 'Sandık başı işlemlerini takip etmek üzere siyasi partiler ve bağımsız adaylar birer müşahit gönderebilir" Kanun gereği onların müşahitlik yapması mümkün değil. YSK'nın sandık müşahidi kararı nettir. 'Aday koyduğumuzda millet bunu seçecek, tıpış tıpış gibip oy verecekler' kafasındalar hala ve istedikleri sonucu alamayınca 'Hile yapıldı' diyorlar. Bu şekilde sandıklara psikolojik baskı uygulamaya çalışıyorlar. 

Son dakika! 50+1 sistemi yeniden tartışılmalı mı? Mustafa Şentop TGRT Haber'de açıkladı

SIĞINMACILAR MESELESİ SEÇMENİ NASIL ETKİLER?

Bu konu çok boyutlu bir konu. Türkiye Suriye'de güvenli bölge haline getirilen yerlere sığınmacıların gitmesi için zaten çalışılıyor. Suriye hükümetiyle bazı temaslar var. Bu kadar dinamik bölgede yaşıyoruz en temel mesele ise o bölgelerde ABD'nin desteğiyle bir terör devleti kurulma çabası. Türkiye bunu istemediğini harekatlarla gösterdi. ABD'nin Suriye'de bulunması hukuki değildir.

50+1 SİSTEMİ YENİDEN TARTIŞILMALI MI?

Bunun için Anayasa değişikliği gerekiyor. Son süreçte bende kolaylaştırılması taraftarıyım. Birçok bakımdan masrafı var, milletin siyasi propaganda içinde 14 gün geçirmesi var, Türkiye'nin birçok meselesi bekliyor. Türkiye'nin bir an önce sonuça bağlayıp devam etmesi lazım. Bunun değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyor. Seçimle oranı gözden geçirilebilir. Seçimin ilk turda bitmesine yönelik formüller üzerinde çalışmalar yapılabilir. İkinci turda Erdoğan açık farkla kazanır.

"BAHAR GELECEK SÖYLEMİ SOROS'UNDUR"

Bahar kelimesi birazcık farklı çağrışımlar yapan bir kelime. Soros'un baharları ile ilgili ortaya çıktı.14 Mayıs öncesinde herkesi kucaklayan bir anlayış vardı. Şimdi kalp işareti yapanlar terbiyesiz işaretler yapıyor. Hatta ‘Baharlar Gelecek’ sözü hatta başka çağrışımlar yapıyor. Bu slogan Soros’un baharlarıyla ilgili ortaya çıktı. Twitter'da FETÖ'cü olduğu iddia edilen hesaplarda yıllarca öncesinde bugün propaganda olarak 'bahar' kelimesinin zamanında iletildiğini görüyorsunuz. 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...