Tgrt Haber
Tgrt Haber

Şimdi söz millette! 60 milyondan fazla seçmen sandık başında...

Editör: Melis Önderoğlu / Kaynak: TGRT Haber
14 May 2023 06:55 - Güncelleme : 14 May 2023 13:07
seçim,Cumhurbaşkanı,saat,oy,sandık

Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak Cumhurbaşkanı ve yeni parlamento üyelerini seçmek için sandık başında... Oy verme işlemi saat 08.00 itibarıyla ülke genelindeki tüm okullarda başladı.

Cumhurbaşkanı seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için, ülke genelinde 973 ilçe, 1094 ilçe seçim kurulunda 191 binden fazla sandık kuruldu. Oy verme işlemi saat 08.00 itibarıyla başladı. Yurt içinde 60 milyon 697 bin 843 seçmen, bugün saat 17.00'a kadar oy kullanabilecek. Saat 17.00'a geldiği takdirde ise, sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, sandık başkanı tarafından sayıldıktan sonra sırayla son olarak oylarını kullanacak.

Seçmenler, üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası bulunan, kimliği tereddütsüz ortaya koyan, resimli ve resmi nitelikteki belgelerden biriyle oy kullanabilecek. Ya da ehliyet ve pasaport ile de seçmenlerin oy kullanımı gerçekleşebilecek.

SEÇMEN KAĞIDI ZORUNLU DEĞİL

Kimlik, ehliyet ya da pasaportun yanında bulunduğu halinde, seçmen kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Seçmen kağıdının yanında bulunması ise, oy verme işlemlerini hızlandıracak. Seçmen bilgi kağıdı kendisine ulaşmayanlar, nerede, hangi sandıkta oy kullanacağını Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) internet sitesinden öğrenebilecek. Seçimin ikinci tura kalması halinde seçmen bilgi kağıdı yeniden gerekli olmayacak.

Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılacak.

İKİ AYRI OY PUSULASI AYNI ZARFTA

Seçmen, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulunduğu iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak ve oyunu kullanacak.

Önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.

Açılan Sandık% 100
RECEP TAYYİP ERDOĞAN
RECEP TAYYİP ERDOĞAN
% 49.52
26,086,097
KEMAL KILIÇDAROĞLU
KEMAL KILIÇDAROĞLU
% 44.88
23,873,505
SİNAN OĞAN
SİNAN OĞAN
% 5.17
2,796,582
MUHARREM İNCE
MUHARREM İNCE
% 0.43
216,784
Son güncelleme: 2023-05-28 16:13:50
Veriler: İhlas Haber Ajansı

KRİTİK SEÇİMLERİN SONUÇLARI TGRT HABER’DE

İhlas Haber Ajansı verileri ile hazırlanan anlık seçim sonuçları sizlere hızlı ve doğru sonuçları anbean aktaracak. Anlaşılabilir grafikler ve doğru sonuçlar ile Türkiye seçimi TGRT Haber’den öğrenecek.

Seçimler için özel olarak yapılan tgrthaber.com.tr/2023-secim-sonuclari sayfasında Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği il il sonuçlar ve kullanılan oylar net olarak belirtiliyor. Yurt genelindeki partiler ve adayların oy oranlarının da belirtildiği sayfada gerek Cumhurbaşkanlığı gerek ise milletvekilliği seçimi 2 ayrı harita ile aktarılacak. 

Şimdi söz millette! 60 milyondan fazla seçmen sandık başında...

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...