Ortamda bir kişi esnediğinde onu gören herkes birden esnemeye başlar. Bu durum birçok kez başınıza gelmiştir. Hiç merak ettiniz mi biri esnediğinde neden esneriz? Bilim insanları tarafından bu durumun nedeni açıklandı. Ayrıca bilim insanları psikopatik eğilimleri yüksek olan insanların bulaşıcı esnemeye daha az yatkın olduğunu da keşfetti.
Metrobüs, metro veya otobüste yanınızdaki kişi esnediğinde sizde esnemişsinizdir. Hatta sizi gören yanınızdaki insanların da esnediğine şahit olup, tekrar bile esnemiş olabilirsiniz.
Hatta görmeseniz bile bu haberi okurken birçok kez esneme ifadesini duyacağınız ve fotoğraflarda göreceğiniz için esneme ihtimaliniz çok yüksek.
Bilim insanları tarafından yapılan çalışmalarda bu durumun beynimizdeki "ayna nöronlar" ile ilgili olduğu keşfedildi.
Bu özel beyin hücreleri karşımızdaki birinin yaptığı hareketi gördüğümüzde bize de aynı nöral aktivasyonu tetikliyor. Yani biri esneyince sanki siz esnemişsiniz gibi tepki veriyor.
ABD basını Live Science'a konuyla ilgili röportaj veren Psikiyatrist Dr. Charles Sweet, "Birini esnerken gördüğünüzde bu nöronlar ateşlenir. Bu da esnemenin sosyal gruplarda nasıl hızla yayıldığını açıklıyor olabilir.” dedi.
Eğer evde kedi veya köpek gibi bir evcil hayvan besliyorsanız esnediğiniz zaman, onların da esnediğini görmüşsünüzdür.
Ayrıca tam tersi bir durumu da yaşamış olabilirsiniz. 2013 yılında yapılan bir araştırmada köpeklerin sahipleri esnediğinde, esnediği bilimsel olarak kanıtlandı.
Biyolog Andrew Gallup tarafından aktarılan bilgilere göre esneme vücudumuzun bir uyarı sistemi olabilir.
Esneme beyin ısısını düşürerek zihinsel uyanıklığı arttırıyor. Yani tehdit anlarında esneyerek aslında sanılanın aksine uykumuz gelmiyor, daha dinç bir hale geliyoruz.
2007 yapılan bir çalışmada esnemenin beyni serinlettiği ve zihinsel performansı arttırdığı gözlemlendi.
Bilim insanları tarafından esnemeyle ilgili bir çalışmaya katılan insanların yalnızca yüzde 40 ila 60'ının, başka birinin esnemesini gördüğünde kendisinin de esnediği gözlemlendi.
Bazı araştırmalara göre bu durumun nedeni insanların empati seviyelerinden kaynaklanıyor. Empati duygusu yüksek olan insanlarda esneme daha bulaşıcı olurken, az olanlarda ise bulaşıcı olmuyor.
Özellikle psikopatik eğilimleri yüksek insanların, bulaşıcı esnemeye daha az yatkın olduğu iddia ediliyor.