Birçok insan aslında bulunduğu yaştan daha yaşlı veya daha genç olabiliyor. Hayatınızda bazı insanların yaşlı olmalarına rağmen enerjik ve dinç, bazılarının ise genç olmalarına rağmen tam tersi olduğunu görmüşsünüzdür. Bu durum biyolojik yaşınızdan dolayı kaynaklanıyor. 1 dakikada biyolojik yaşınızın kaç olduğunu öğrenebilirsiniz.
Yaşlandıkça en çok kaybetmek istemediğimiz şeylerin başında bağımsızlığımız geliyor. Yani düşmeden yürüyebilmek, oturup kalkabilmek, kısaca kendi işimizi kendi başımıza görebilmek.
Bu durumda kronolojik yaşımızın yanı sıra biyolojik yaşımız da devreye giriyor. Bazı insanlar yaşlanmalarına rağmen oldukça genç görünebiliyorlar.
Örneğin dünyaca ünlü futbolcu Cristiano Ranaldo'nun 33 yaşında girdiği sağlık kontrolünde biyolojik yaşı 20 olarak çıkmıştı.
Bu sayede Ronaldo kendisi ile aynı yaşta olan diğer futbolcuların aksine daha uzun yıllar boyunca futbol oynamaya devam edebiliyor.
Bilim insanları tarafından yapılan ve Plos One adlı dergide yayımlanan bir çalışmaya göre biyolojik yaşınız yaşam kalitenizin yanı sıra, ömrünüzü de belirliyor.
Araştırmada insanların biyolojik yaşlarını öğrenebilmeleri için evde yapabilecekleri 3 test de yer aldı.
Testler tabi ki de tam doğru sonucu vermese de biyolojik yaşınızın kaç olduğuna dair ortalama bir sayı verebiliyor.
Kaslar, eklemler, iç kulak, gözler ve sinir sistemimiz hep beraber uyumlu bir şekilde çalışarak ayakta dengede durmamızı sağlar.
Ancak araştırmaya göre denge yeteneğimiz yaşlandıkça kas gücünden ve yürüme hızından bile daha hızlı bozuluyor.
Araştırmanın baş yazarı Dr. Kenton Kaufman konuyla ilgili açıklamasında "Eğer dengeniz kötüyse, hareket etseniz de etmeseniz de düşme riskiniz çok yüksek. Bu da ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor" dedi.
Araştırmada yer alan bilgilere göre dünyada 65 yaş ve üzeri her dört kişiden biri yılda en az bir kere düşüyor. Bu düşmelerin sonucunda kırıklar, ameliyatlar ve uzun süreli fiziksel kısıtlamalar meydana gelebiliyor.
Araştırmada yer alan bilgilere göre biyolojik yaşınızı öğrenmenizin ilk yolu ayakta durmak. 52-83 yaş arasındaki bireyler ortalama 17 saniye, 65 yaş üstünün ise 11 saniye ayakta kalabildiği belirtildi.
30 saniye ve üzeri ayakta kalabiliyorsanız biyolojik yaşınızın genç olduğunu söyleyebiliriz.
Araştırma kapsamında yapılan ikinci testte ise 6 metrelik düz bir zeminde ne kadar hızlı yürüdüğünüz gözlemleniyor.
75 yaş ve üstü insanların 6 saniyede bu süreyi tamamlaması iyi olarak kabul edilirken 8.6 saniyenin üstünde yürünmesinin riskli olduğu belirtiliyor.
Yani 6 saniyede 6 metrelik bir mesafeyi yürüyerek gidebiliyorsanız vücudunuz hala genç diyebiliriz.
Bir sandalyeye oturup, ellerinizi kullanmadan 30 saniye boyunca kaç kez oturup, kalkabildiğinizi sayın.
Bu test vücudunuzun bacak gücü, denge ve esnekliğini ölçmenize imkan sağlayacak.
60-64 yaş aralığına sahip olan kadınlar 12, erkekler ise bu testte 14 kere sandalyeye oturup, kalkabildiler. 65-69 yaşlarında ise bu durum ortalama kadın ve erkeklerde 12 olarak gözlemlendi.
30 saniye içerisinde 20 kere oturup kalkabiliyorsanız vücudunuzun hala genç olduğunu söyleyebiliriz.
Ancak üçüncü testte düşük bir skor aldıysanız vücudunuz alarm veriyor olabilir. Özellikle üç testte düşük skorlar alanların doktora görünmeleri faydalı olacaktır.