Türkiye'de her yıl 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Bu sessiz ama ölümcül tehlike, her yaş grubundan insanı etkisi altına alıyor. Halk arasında yaygın olan yanlış müdahalelerin kalp krizinde ölümcül sonuçlara yol açabileceği konusunda uzmanlar uyarıyor. Kalp krizinde uzmanlar ilk üç dakikanın hayat kurtardığını belirtiyor.
Kuzey'in Oğlu lakabıyla tanınan ünlü sanatçı Volkan Konak, konser sırasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Bütün Türkiye'yi sarsan ölüm haberinin ardından kalp krizi vakaları tekrardan gündeme geldi.
Türkiye'de her yıl 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Hayatımızın herhangi bir anında, hatta hiç beklemediğimiz bir zamanda bizi ya da sevdiklerimizi kalp krizi bulabilir.
Sessiz sessiz gelen bu ölümcül tehlike hakkında vatandaşların bilinçlenmesi ise kritik önem taşıyor. Kalp krizi her ne kadar sessiz bir tehlike olarak adlandırılsa da bazı belirtileri bulunuyor. Uzman Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, kalp krizinin erken teşhis ve doğru müdahale ile büyük ölçüde önlenebileceğini belirtiyor.
Kalp krizinin en sık rastlanan belirtisi şiddetli göğüs ağrısı. Bazı kişiler bu ağrıyı mide sancısı ya da kas ağrısı zannedip hastaneye gitmiyor. Prof. Dr. Can "Ağrı kişiden kişiye değişir. Bu yüzden en küçük şüphede bile mutlaka sağlık kuruluşuna başvurun" dedi. Göğüste baskı, nefes darlığı, mide bulantısı, kola vuran ağrı ve soğuk terleme gibi belirtilere dikkat etmek kritik önem taşıyor.
Uzmanlar tarafından belirtilen bilgilere göre kalp krizinde en kritik zaman dilimi ise ilk üç dakika. Kalp krizi geçiren kişiye ilk 3 dakikada yapılan ilkyardım ölümcül tehlikeyi atlatmasında kritik önem taşıyor. Kalp krizi geçiren bir kişi sırt üstü yatırılmalı ve rahat nefes alması sağlanmalıdır. Bir taraftan ise sağlık ekipleri kesinlikle çağırılmalıdır. Prof. Dr. Can "Doğru müdahale hayat kurtarır. Kişi sırtüstü yatırılmalı, nefes alması sağlanmalı ve derhal sağlık ekipleri çağırılmalıdır" dedi.
Temel ilk yardım günümüz dünyasında herkesin bilmesi gerekiyor. Özellikle kalp hastalığı riski taşıyan kişilerin yakınları bu konuda bilinçli olması büyük önem arz ediyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Can "Her evde en az bir kişi ilkyardım bilmeli. Bu bilgi hayat kurtarabilir" ifadelerini kullandı.
Kalp krizinde ise genel olarak yapılan bazı hatalar, ölümcül tehlikeye yol açabiliyor. Uzmanların aktardıklarına göre kalp krizinde hastayı sarsmak, su ya da ilaç vermek, kolonya koklatmak ölümcül tehlikeye yol açabilir.
Prof. Dr. Can, "Hastaya su veya ilaç vermeye çalışmak, kolonya koklatmak, yan yatırmak, hastayı sarsmak faydadan çok zarar getirmektedir" dedi.
Ayrıca kalp krizi riski taşıyanların olabildiğince kendilerini stresli ortamlardan uzaklaştırmaları gerekiyor. Kalp krizi riskini arttıran unsurların başında stres geliyor. Sigara, sağlıksız beslenme, hareketsizlik ve kronik hastalıklar da kalp krizi riskini arttıran etkenler arasında yer alıyor.
Prof. Dr. Can, kalp hastalıklarının yalnızca ileri yaşlarda görülmediğini belirterek, artık gençlerde ve hatta çocuklarda bile görülmeye başladığını belirtti. Rutin kontrollerin yapılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Can "Erkeklerde 35, kadınlarda 55 yaş sonrası risk artıyor. Ama aile öyküsü olan biriyseniz, 30 yaşından itibaren kardiyoloji kontrollerine başlamalısınız" dedi.
Kalp damalarındaki sorunları erken tespit etmek hayat kurtarıyor. Sanal ya da klasik yöntemlerle yapılan anjiyolar sayesinde henüz oluşmadan kalp krizi önlenebiliyor. Prof. Dr. Can ""Her hastaya anjiyo gerekmez. Şikayetler, yaş ve diğer tetkiklerle birlikte değerlendirilmelidir" uyarısında bulundu.