İnsanlarla iletişimleri oldukça güçlü olan Siyam Kedileri farklı renk ve huylarıyla kediler arasında kendini hemen fark ettiren bir ırktır. Bu makalemiz de sizler için: “Siyam kedisi nereye ait?, Siyam kedisi ne kadar yaşar?, Siyam kedisi kaç günde doğurur?, Siyam kedisi nasıl eğitilir?, Siyam kedisi tüy döker mi?, Siyam kedisi ne yer?, Siyam kedisi renkleri, Siyam kedisi için hangi mama verilir?, siyam kedisi sesi farklı mı?” türünden Siyam Kedisinin özellikleri ve bakımı hakkında tüm bilgileri sizler için derledik. Keyifli okumalar diliyoruz.
Kendine has bir görüntüsü olan bu özel kediler 1800’lü yılların sonunda Siam adıyla bilinen Tayland’dan dünyanın diğer bölgelerine ihraç edilmiştir. İpeksi vücudu, zıt renklere sahip kürkü, koyu mavi gözleriyle göreni kendisine hayran bırakan bu kediler inanılmaz da sevimlidir. Gelin bu sevimli ve akıllı kedi ırkının tarihçesinden itibaren tüm yönlerini ve özelliklerini hep birlikte öğrenelim.
Tapınak kedisi olarak da bilinen siyam kedileri hem sevgi hem de saygı duyulan asil bir ırktır. Köklü geçmişi bir geçmişe sahip ırkın, tanınması ise Siyam Kralı’nın 1884 yılında İngiltere Başkonsolosu Owen Gould’a bu ırktan kedi armağan edilmesiyle başlar. Daha sonra oradan Amerika’ya oradan da Avrupa ülkelerine götürülmek suretiyle Siyam Kedilerinin üremiş ve dünyaya yayılmıştır.
Günümüz de farklı renklerde siyam kedisi türü oluşturmak için bir takım türetme yapılmış bunun sonucunda Redpoint, Creampoint, Bluepoint, Lilapoint gibi isimlerle siyam kedi türleri ortaya çıkmıştır.
Bu ırkın kedilerinin burun ve patileri koyu kahverengidir. Kahverengi ve krem renklerinin karışımı olan tüyleri farklı bir renge bürünmesini sağlamıştır.
Fildişi renkli tüylerinin üzerinde kahverengi küçük benekler bulunan kedi türüdür. Pembe ve turuncu burun ve patilere sahiptir.
Kahverengi burun ve patileri masmavi gözleri beyaz ve mavi karışımı bir tonda tüyleri ile görenleri kendilerine hayran bırakan türdür.
İlk bakıldığında asilzadelere benzer bir duruş sergileyen bu ırkın açık renkli olan vücudunun belli bölgeleri koyu renk almıştır. Genetik olarak yapısında bir melezlik yoktur. Buna karşın Bali, İran ve Himalaya kedilerinin genetik yapısında siyam kedilerinin izlerini görmek mümkün.
International Cat Association tarafından Thai olarak adlandırılan bu ırkın anavatanı olarak Tayland olduğunu resmi olarak duyurmuştur.
Karakteri: Çok zeki, kıvrak cana yakın
Tüy Yapısı: Krem Rengi Kısa Tüylü
Kulak Yapısı: Kulakları Kısadır, Uçları Uzundur
Gövde: Orta irilikte, kıvrak ve kaslı.
Kuyruk: Uzun ve ince
Kilo: 5 – 15 KG
Özellik olarak yukarıda sıraladığımız gibi olan siyam kedilerinin çok konuşkan ve inatçı kediler olduğunu da belirtmekte fayda var. Yani kedi neyi yapmak istiyorsa onu sesli bir şekilde söylemeye çalışan bir ses tonuyla karşılık verebiliyor. İlgi bekledikleri, sevilmek istedikleri zaman ise bunu ortaya net bir şekilde ortaya koyabiliyorlar.
Sahiplerine karşı son derece sevimli davranan ve sürekli peşinden gezerler. Tam bir kucak kedisidir. Yanınızdan hiç ayrılmak istemezler. Stabil ev sakin bir hayatı seven siyam kedileri sahip değiştirmeye ve ev değiştirmeye karşı hemen tepki verirler.
Evinize almak istediğiniz bir hayvan bu ne olursa olsun bir maliyeti de beraberinde getirir. Siyam kedilerinin bakımı da bir maliyettir.
Şayet bir siyam kedisini sahiplenecekseniz aşağıdaki uyarılarımızı dikkate almanızı öneriyoruz.
Siyam kedilerinin en çok hoşlandığı yemek türü doğal olarak farelerdir. Ama kedi mamaları da içerik bakımından farelerin sağladığı besin değerini taşıyor. Evde fare olmadığına göre ve kediniz evde kalacağı için mama olmazsa olmazdır.
Sakın ola kedinize köpek maması yedirmeyin. Köpekler için üretilen mamanın içeriği kedilere göre değildir.
Eğer yavru bir siyam kedisi sahiplendiyseniz bu kedilerin günde en az iki kez beslenmesi gerektiğini unutmayın.
6 ay boyunca günde en az 2-3 kez beslenen yavrular daha hızlı ve sağlıklı gelişim gösterirler.
Yetişkin bir siyam kedisi günde iki kez beslenmesi yeterlidir. Şayet kediniz mama verdiğiniz de yemiyorsa mutlaka sağlık problemi yaşıyordur bir veterinere göstermek gerekir.
Kedi maması üreten birçok firma var. Siz kedinizin yaşı ve kilosuyla doğru orantılı bir şekilde mama vermelisiniz.
Siyam kedileri de diğer türler gibi susuz yaşayamazlar. Kedinizin mutlaka ayrı bir su kabı olmasına dikkat edin.
Siyam kedilerinin ömrü aşağı yukarı 15 yıl civarındadır. Sağlıklı gelişim gösteren türlerde ise bu 20 yıla kadar çıkabiliyor.
Siz de kedinizin uzun ömürlü olmasını istiyorsanız fazla kilo almasına mani olmalısınız. Siyam kedilerinin günlük olarak egzersiz yapmaları sağlıkları açısından şarttır. Bu sebeple kedinize mutlaka oyuncak almalı ve gerekiyorsa oynatarak kalori yakmasını sağlamalısınız.
Siyam kedileri uykuyu sever. Kendisi uygun gördüğü her yerde kıvrılıp yatabilir. Fakat bir yatağı olsun istiyorsanız özel olarak satılan yataklardan satınalabilirsiniz. Ya da bir karton kutunun içine yastık ya da yumuşak bir minder koyarak rahat uyumasını sağlayabilirsiniz.
Her kedide olduğu gibi kumun içine tuvaletini yapmasını sağlamak için tuvalet kabı kullanmanız şart. Kediniz gün içinde dışarıda gezmeyecekse ev ortamında kalacaksa tuvalet eğitimini mutlaka vermelisiniz. Hijyenik bir yapısı olan siyam kedilerinin bazen aynı tuvalet kabının içine iki defa çiş yapmaya bilir. Bu sebeple rahat tuvalet yapmalarını sağlamak için tuvalet kabını tenha bir köşeye koymanızda fayda var.
Siyam Kedileri kızgınlık dönemine oldukça erken girerler ve diğer kedilere oranla, dönem araları daha sıktır. Çiftleşme gerçekleşmedikçe çok kısa aralıklarla kızgınlık dönemi tekrarlar. Siyam Kedileri, bu dönemde çok miyavlarlar ve erkek Siyam Kedileri sahiplerine karşı da agresif ve saldırgan tavırlar sergileyebilirler.
Dişi Siyam kedilerinin kızgınlık dönemlerinde erkeklere göre sahiplerine daha çok sokulmaya çalışıp ilgi ve şefkat beklerler. Ancak hatırlatalım bu dönemde evden kaçma gibi durumların yaşanma olasılığı yüksek olduğu için ya çiftleştirilmesi ya da kısırlaştırılması gerekir.
Siyamlarda çiftleşme olduğu takdirde, 62 gün içinde doğum gerçekleşir. En az 2 ila 5 arası yavru doğurabilen dişi siyamlar, yavruların emzirme döneminin bittiği gün tekrar kızgınlık dönemine girerler. Yavrularına karşı koruyucu olan siyam kedileri bir anneden beklenen şefkatin hepsini yavrularına verebilirler.
Siyam kedileri gerek başka hayvanlarla gerekse yaramaz çocuklarla çok iyi geçinirler. Onları köpeklerle oynarken görebilirsiniz.
Siyam kedilerinin en fazla rengi dikkat çeker. Peki neden vücutlarının böyle olduğu hakkında bir bilginiz var mı?
Her siyam kedisi doğduğunda beyaz veya krem bir renge sahip olarak doğar. Ancak içinde bulunduğu iklim şartlarına göre vücutlarında doğal olan bir enzim nedeniyle renkleri değişime uğrar. Şayet soğuk bir bölgede bakıyorsanız doğduktan birkaç hafta sonra vücudunun kararması sizi şaşırtmasın.
Oldukça zayıf ve zarif görünen Siyam Kedileri çok güçlü, çok dayanıklı avcı kedilerdir. Ortalama olarak 15 -20 yıl arası yaşam sürerler.