Türkiye’de milyonlarca vatandaşın merakla beklediği staj ve çıraklık süresinin emeklilik başlangıcına sayılmasıyla ilgili düzenleme Meclis gündemine taşındı. Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara tarafından sunulan kanun teklifi, Sosyal Güvenlik sistemiyle ilgili önemli bir değişikliği içeriyor.
Mevcut yasal düzenlemelere göre lise veya üniversite döneminde yapılan staj ya da çıraklık çalışmaları sırasında SGK’ya sadece kısa vadeli prim yatırıldığı için bu süreler emeklilik hesaplamasında dikkate alınmıyor.
Ancak Meclis'e sunulan yeni kanun teklifiyle bu durum değişebilir.
Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulan yasa teklifinde, staj ve çıraklık sürelerinin borçlanılarak sigorta başlangıç tarihi olarak kabul edilmesi talep ediliyor.
Sunulan yasa teklifine göre:
Yasa teklifinde, “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki çıraklık, staj ve eğitim süreleri için üç ay içinde başvuru yapılması ve borçların ödenmesi koşuluyla, sigorta başlangıç tarihi borçlandırılan gün sayısı kadar geriye çekilsin” ifadeleri yer alıyor.
Eğer süre, sigortalılık başlangıcından sonraysa, bu süre doğrudan sigortalılık süresine eklenebilecek.
Uluslararası Sosyal Güvenlik Uzmanı Prof. Dr. Karen Johnston (University of Cambridge), bu tarz düzenlemelerin genç nüfusun gelecekteki emeklilik planlaması açısından kritik olduğunu belirtiyor:
"Staj dönemleri sadece iş öğrenme süreci değil, aynı zamanda sistemli çalışmanın bir parçasıdır. Avrupa’da birçok ülkede bu süreler kısmen emekliliğe yansıtılabiliyor. Türkiye’de atılacak bu adım, sosyal adaleti güçlendirebilir."
Bu teklifin yasalaşması halinde, geçmişte staj yapan milyonlarca kişi, emeklilik yaşını öne çekme şansına sahip olacak. Özellikle 1999 öncesi staj yapmış kişiler için bu düzenleme erken emeklilik imkânı doğurabilir.