ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’a yaptığı ziyaret sonrasında tırmanan ABD-Çin arasındaki gerginlik sonrası Biden’dan tansiyonu yükseltecek yeni açıklamalar geldi. Biden, Çin’in egemenlik ihtilafı içinde olduğu Tayvan’a saldırması halinde Amerika’nın Ada’yı savunacağını söyledi. Beyaz Saray programın ardından açıklama yaparak “ABD resmi olarak Amerikan ordusunun Tayvan’ı koruyacağını söyleyemez” denildiği aktarıldı.
Çin ile ABD arasındaki gerginlik yapılan karşılıklı açıklamalar ile tırmanıyor. ABD Temsilciler Başkanı Nancy Pelosi’nin geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiği 2 günlük Tayvan ziyareti sonrasında Pekin sözcüleri peş peşe tehditvari sözler kullandı.
#haber#
Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Ada’yı 25 yıl sonra ilk defa ziyaret eden ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’ye Ada’yı topraklarının bir parçası olarak gören Çin tepki gösterdi. Çin ordusu, ziyaretin ardından Ada çevresinde askeri tatbikatlar başlattı, 7 gün süren tatbikatlar Ada'nın çevresinde fiili abluka oluşturdu. Gerçek silah ve mühimmatın kullanıldığı tatbikatlar sırasında Çin ana karasından ateşlenen güdümlü füzeler, Tayvan yakınlarındaki sulara düştü.
Ziyaret sonrasın Çin yönetimi Pelosi ve ailesine yaptırım kararı alırken ABD yönetimiyle bazı ikili diyalog ve iş birliği mekanizmalarını durdurduğunu açıkladı. Pekin “tek Çin ilkesi” vurgulayarak Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletlerde ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmesini şart koşuyor.
Yaşanan gerginlik sonrası gözler ABD Başkanı Joe Biden’ın yapacağı açıklamalara çevrildi. Söz konusu gerginlik ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Biden Ada’yı eşi benzeri görülmemiş bir saldırı olması durumunda savunacaklarını dile getirdi. Biden sunucunun sorduğu Ukrayna'dan farklı olarak ABD güçleri, Amerikan ordusunun erkek ve kadın üyeleri, Çin'in işgal etmesi halinde Tayvan'ı savunacak mı?" sorusuna da "Evet." cevabını vererek açıklamasını yineledi.
#galeri#
Sunucunun, "Çin Devlet Başkanı Şi (Cinping), Tayvan konusundaki tavrınızla ilgili neyi bilmeli?" sorusuna cevap olarak ise Biden, "Uzun zaman önce altına imza attığımız şeyin arkasında duruyoruz. Tek Çin politikasına bağlıyız ve Tayvan'ı bağımsızlığa yönlendirmiyor, onları teşvik etmiyoruz. Bağımsızlık Tayvanlıların kendi kararıdır." dedi.
Biden'ın sözleri, Washington'ın bugüne dek Tayvan konusunda izlediği "stratejik muğlaklık" politikasına aykırı düşen en belirgin açıklama oldu. "Tek Çin" politikasını benimseyen ve Pekin yönetimini tüm Çin'in meşru hükümeti olarak tanıyan Washington, 1979 tarihli Tayvan İlişkileri Yasası'nda, Ada'nın öz-savunmasını sağlayacak askeri kapasiteye sahip olması için destek sağlayacağı ve bölgedeki statükoyu tek taraflı değiştirmeye yönelik eylemlere karşı çıkacağı taahhüdünde bulunmuştu.
Programın yapımcıları, röportajın ardından Beyaz Saray'ın, ABD'nin Tayvan politikasının değişmediği vurgulayan ve stratejik muğlaklık söylemini yineleyen bir açıklamaya da yer verdi. Açıklamada, "ABD resmi olarak Amerikan ordusunun Tayvan'ı koruyacağını söyleyemez." denildiği aktarıldı.