Ekonomi

Ticaretin kalbi İstanbul’da atacak! 70 ülkeden 200’den fazla alıcı, Türk ev ve mutfak eşyaları sektörü için geliyor

Dünya ev ve mutfak eşyaları sektörü, küresel ticaretin kalbinin atacağı İstanbul’da bir araya geliyor. EVSİD, İDDMİB, İKMİB ortaklığında düzenlenen ‘Turkish Houseware by Invitation Only Türkiye’ organizasyonunda, 22-23 Mayıs’ta 70’ten fazla ülkeden 200’ün üzerinde nitelikli alıcı ile Türkiye’den 100’ün üzerinde üretici buluşacak. EVSİD Başkanı Talha Özger, etkinliğin sadece ticari bir platform olmadığını, Türkiye markasına da önemli katkı sunduğunu belirterek, “Kurduğumuz bağlar uzun vadeli iş birliklerinin temelini oluşturuyor. Her yıl daha seçici ve hedef odaklı ilerleyerek sektörümüzün uluslararası pazardaki konumunu güçlendiriyoruz.” dedi.

Ticaretin kalbi İstanbul’da atacak! 70 ülkeden 200’den fazla alıcı, Türk ev ve mutfak eşyaları sektörü için geliyor
KAYNAK:
tgrthaber.com
|
GİRİŞ:
28.04.2025
saat ikonu 13:34
|
GÜNCELLEME:
28.04.2025
saat ikonu 13:34

70’den fazla ülkeden perakende sektöründe faaliyet gösteren 200’ün üzerinde nitelikli alıcı Türk ev ve mutfak eşyaları ürünlerini satın almak için İstanbul’a geliyor. Ticaret Bakanlığı desteği çerçevesinde Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD), İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) ve İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) ortak iş birliğiyle bu yıl 22-23 Mayıs tarihlerinde 8’incisi düzenlenecek olan ‘Turkish Houseware by Invitation Only Türkiye’ etkinliğine İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) de destek veriyor. Türk Hava Yolları’nın resmi etkinlik hava yolu, Trendyol’un da e-ticaret sponsoru olduğu organizasyon öncesi EVSİD Başkanı Talha Özger, İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğlu, İKMİB Başkanı Adil Pelister, ZÜCDER Başkanı Burak Önder, Trendyol Satış ve İş Geliştirme Direktörü Özkan Çokaygil ve Invitation Only İstanbul Organizasyon Komitesi Başkanı Hüseyin Özkan ‘Turkish Houseware by Invitation Only Türkiye’ hakkında açıklamalarda bulundu.
Hem katılımcı ülke sayısı hem de alıcı sayısı bakımında bu yıl bir rekora imza attıklarını ifade eden EVSİD Başkanı Talha Özger, “Türkiye’den 100’den fazla ev ve mutfak eşyaları üreticisi etkinliğimize katılıyor. Avrupa, Amerika, Latin Amerika ülkeleri, Afrika ve Orta Doğu’dan 200’den fazla alıcı Türk üreticilerle buluşacak.” dedi.

‘TÜRKİYE MARKASINA KATKI SAĞLIYORUZ’

‘Turkish Housewares by Invitation Only Türkiye’nin, yalnızca bir ticaret buluşması olmadığını aynı zamanda Türk ev ve mutfak eşyaları sektörünün dünyaya açılan vitrini konumunda olduğunu kaydeden Talha Özger, “Bu yıl da sektörümüzün küresel ölçekteki itibarını pekiştiren, ihracat vizyonumuzu güçlendiren çok değerli bir atmosfer oluşturduk. Türkiye’yi ziyaret eden alıcılar sadece ürün kalitemizi değil, aynı zamanda iş yapma kültürümüzü, güvenilirliğimizi ve üretim gücümüzü de yakından tanıma fırsatı buldu. Her yıl daha seçici, daha hedef odaklı ilerlediğimiz bu yapıda; firmalarımızın uluslararası pazarlardaki konumlarını sağlamlaştırmalarına aracılık etmekten büyük gurur duyuyoruz. Katılımcı firmalarımızın, sektörümüzü temsil ederken aynı zamanda Türkiye markasına da güç kattığına inanıyoruz. Çünkü burada kurulan her bağ, sadece bir siparişten ibaret değil; sürdürülebilir bir ihracat ilişkisine, uzun vadeli ticari ortaklıklara zemin hazırlıyor.” diye konuştu. İhracatın, anlık kazanımlarla değil, stratejik temaslarla büyüyebileceğine vurgu yapan Özger, “Biz de bu anlayışla, sektörümüzü uluslararası oyuncularla bir araya getirmeye devam edeceğiz. Türkiye’nin üretim gücünü, kalite anlayışını ve ihracat potansiyelini sergilediğimiz bu organizasyon, artık dünyanın dört bir yanından alıcıların ajandasında öncelikli bir yere sahip. Bu da bize gösteriyor ki, doğru içerik, doğru planlama ve doğru platformla küresel rekabette çok daha güçlü adımlar atmak mümkün.” ifadelerini kullandı.

İHRACATTA YÖN YUKARI DOĞRU

Türk ev ve mutfak eşyaları sektörünün ihracat rakamları hakkında da değerlendirmelerde bulunan Talha Özger, ihracatçılar olarak 2024 yılını zor bir yıl olarak nitelendirdiklerini söyledi. 2024’te dış pazardaki daralmanın yanında içeride faiz ve kur baskısı nedeniyle sektör olarak ihracat hedeflerine ulaşamadıklarını kaydeden Özger, “Yıllık bazda 2023 yılına göre yüzde 1,3 düşüşle 3,16 milyar dolarlık bir ihracat hacmine ulaştık. 2025’e de kayıplarla başladık. İlk 2 ayda ihracatımız 2024’e göre yüzde 10’luk düşüş yaşadı. Ancak üçüncü ay itibariyle düşüş hız kesti. 2025’in ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,4’lük düşüşle 741 milyon dolarlık ihracata imza attık. Mart ayı itibariyle trend şubata göre yönünü yukarı çevirdi. Özellikle ihracatımızı ülkeler bazında incelediğimizde ilk 5 pazarımızın Avrupa ülkeleri olduğunu ve bu 5 pazarın toplam ihracatımızın yüzde 30'unu oluşturduğunu görüyoruz. Avrupa'da yaşanan sıkıntılara rağmen hem mart ayındaki yükseliş hem de ihracat birim değerindeki yüzde 1,4’lük artış sektör için umut verici.” diye konuştu.

FİRMALARIN ORTAK STRATEJİSİ

Bu organizasyonun, firmaların kümelenerek ortak müşterilerle çalışma ve pazar bulma yönünde attığı önemli bir adım olduğunu vurgulayan İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğlu, “Firmaların güç birliği yaparak tek bir fabrika ya da tek bir firma gibi hareket etmesi, alıcılarda bir ‘market havası’ oluşturuyor. Böylece firmalar, bütünsel bir bakış açısıyla ortak bir sinerji yaratıyor. Bu birlikteliği gören alıcıların iş yapma olasılığı da ciddi şekilde artıyor. Ayrıca, Ticaret Bakanlığı’nın verdiği destekler sayesinde bu etkinliğin ekonomik anlamda daha erişilebilir olması hem satıcıya hem de alıcıya büyük katkılar sağlıyor. Bu tür çalışmaların diğer sektörlere de örnek teşkil etmesi gerektiğine inanıyoruz. Bugün ihracata yönelik tüm sektörlerin bu tür kümelenmelere ve kolektif hareket etmeye ihtiyacı var. Bu organizasyon ihracata da doğrudan pozitif katkı sunuyor. Çünkü ülkemizin daha fazla dış ticaret başarısına, daha fazla ihracat gelirine ve daha güçlü bir küresel rekabet gücüne ihtiyacı var. Bu organizasyon da buna hizmet ediyor.” dedi.

SEKTÖR BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK

Invitation Only İstanbul etkinliğinin ev ve mutfak eşyaları sektörü açısından önemli bir etkinlik olduğuna değinen İKMİB Başkanı Adil Pelister, küresel alanda ev ve mutfak eşyaları sektörünün üretim ve tüketim coğrafyalarının hemen hemen aynı olduğunu belirtti. Atlantik bölgesinde; ABD, Kanada ve Brezilya’nın, Avrupa bölgesinde; Almanya, İtalya ve İngiltere’nin, uzak Asya’da ise; Çin, Japonya, Endonezya’nın pazara öncülük ettiğine dikkat çeken Pelister, inşaat sektöründe artan hacim devam ettiği sürece ev ve mutfak eşyaları sektörünün de büyümeye devam edeceğini vurguladı. Pelister, turizm sektöründeki gelişmeler ile gastronomi alanındaki yeni yaklaşımların da sektörün önünün açıklığını gösterdiğini ifade etti. Pelister “Biz İKMİB olarak, sektör paydaşlarımızla dayanışma ve birlikte hareket etmeyi güçlendirmenin çabasında olmaya devam edeceğiz.” dedi.

TÜRKİYE’NİN ÖNÜNDE ÇOK ÖNEMLİ FIRSATLAR VAR

Invitation Only’nin hem sektör için çok önemli bir proje hem de Türkiye’de sanayiciler ve ihracatçılar için çok değerli bir çalışma olduğuna dikkat çeken ZÜCDER Başkanı Burak Önder, “EVSİD tarafından başlatılan bu proje Talha Özger’in başkanlığı döneminde çok iyi bir noktaya geldi. Kurumların iş birliği yaparak böyle bir organizasyonu gerçekleştirmesi çok kıymetli. Bugün baktığımızda, EVSİD, İKMİB, İstanbul Ticaret Odası, ZÜCDER gibi kurumların bu projeye ortak olmaları ve destek vermeleri hem sivil toplumda hem de iş dünyasında konuyu başka bir noktaya taşıyor.” dedi. Fuarların yanında Türkiye’nin önünde çok önemli fırsatlar olduğuna vurgu yapan Burak Önder, sözlerini şöyle sürdürdü: “İşte, bu fırsatları değerlendirmek ve spesifik çalışmalar yürütmek adına, Invitation Only gibi organizasyonları önemsiyoruz. Sektörümüzün çok önemli bir fuarı var. Onu da destekliyoruz. Ancak bunun yanında, bu tarz butik çalışmaları da sektör adına desteklemeye büyük önem veriyoruz. Hem ülkemizin hem de sanayici ve ihracatçılarımızın elinde sınırlı kaynaklar bulunuyor. Bu nedenle, böyle iş birlikleri yaparak hem katılımcı hem de ziyaretçi sayılarını artırmak ve daha ekonomik bütçelerle bu organizasyonları gerçekleştirmek büyük önem taşıyor.”

2030 HEDEFİ 8 MİLYAR DOLAR

Pandemiyle başlayan ve pandemi sonrasında da hızla devam eden süreçte, müşterilerin davranışlarında ciddi değişimler yaşandığını dile getiren Trendyol Satış ve İş Geliştirme Direktörü Özkan Çokaygil, “Ticaret de hızlı bir şekilde büyümeye başladı. Son dönemde de e-ticaret çok hızlı büyüdü. Bu kapsamda, bizler de Türkiye’deki üreticilerimizin, sanayicilerimizin ürünlerini milyonlarca müşteriye ulaştırmak üzere, Türkiye’de üretilen ürünleri yurt dışındaki müşterilerle buluşturuyoruz. Son iki yıl içerisinde Romanya’da başladık ve çok yakında diğer Balkan ülkelerinde de Türkiye’de ürettiğimiz ürünleri oradaki müşterilerle buluşturacağız. Burada en çok güvendiğimiz konu ise Türkiye’nin üretim gücü. Üretim gücünü temsil eden sektörlerle ne kadar yan yana oturabilirsek, o kadar güçlü olacağımıza inanıyoruz. Geçen yıl Trendyol üzerinden yaklaşık bir buçuk milyar dolarlık bir ihracat rakamı yakalandı. Hedefimiz, bu yıl bu rakamı 2 milyar doların üzerine çıkarmak ve 2030 yılına kadar da sekiz milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaşmak. Sektörlerimizin ürün ve ticaret birikimleriyle yatırımlarımızı birleştirerek, ülkemizin ihracat gücüne ciddi anlamda katkı sağlayacağız.” ifadelerini kullandı.

ETİKETLER
#Ekonomi
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.