Depremin maddi hasarı: 2 trilyon lira
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın uluslararası standartlarla uyumlu şekilde hazırladığı rapora göre Kahramanmaraş depremlerinin maliyeti 2 trilyon lirayı buldu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye Deprem Toparlanma ve Yeniden İmar Değerlendirmesi Raporu'nu yayımladı. Raporda 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki iki deprem sorası sarsıntıların sayısı, depremin yaşandığı illerdeki hasar durumu, binaların yaşı ve kültür varlıklarından alt yapıya kadar hasarın boyutları gözler önüne serildi.
ÇOK KAPSAMLI RAPOR
Diğer bakanlıklar ve kamu kurumların verilerinden alınan bilgi ve grafiklerle hazırlanan rapor Acil Müdahale Sürecinde Alınan Tedbirler, Hasarlar, Makroekonomik ve Sosyal Etki, Depremin Toplam Maliyeti ve Risk Azaltım Önerileri bölümlerinden oluşuyor. Afetin büyüklüğü, verilerin toplanmasını güçleştirmişse de titiz bir çalışmayla bina, konut, iş yeri, fabrika, makine ve teçhizat bilgileri tam sayım niteliğine yaklaştı.
MADDİ HASAR 1,6 TRİLYON LİRA
Sahadan gelen güncel verilere göre, toplamda 1,6 trilyon TL maddi hasar tespit edildi. Öte yandan, deprem bölgesine yapılan acil destek ve harcamalar, enkaz kaldırma faaliyetleri, sigorta ödemeleri, gelir kaybı ödemeleri, diğer tüm destek ve harcamaların yanı sıra milli gelir azalması nedeniyle toplamda 351,4 milyar TL’lik bir kayıp oluştu.
MİLLİ GELİR BEKLENTİSİNİN YÜZDE 9'U
Raporda depremin maliyeti şu sözlerle ortaya kondu: Asrın felaketinin ülkemize maliyeti yaklaşık 2 trilyon TL (103,6 milyar dolar) olup bu rakam, 2023 yılı milli gelir beklentimizin takriben yüzde 9’una denk gelmekte ve 1999 Marmara Depremi’nden yaklaşık 6 kat daha fazla maddi hasar ve kayıplarımızın olduğunu göstermektedir.