Batı Karadeniz'de meydana gelen sel felaketinin ardından yaralarını sarmak için harekete geçen vatandaşlar, yıkılan ev ve dükkanlarından kalan eşyaları kurtarmak için çalışıyor. Sanayi esnafı, selden kalan malzemelerini toplarken o geceyi anlatan bir vatandaş, gözyaşlarına hakim olamadı.
Batı Karadeniz'de 10 Ağustos'ta başlayan şiddetli sağanak yağışlar, bölgede sel ve su baskınlarının yanı sıra heyelana, binaalrda yıkıma, insanlarda can ve mal kaybına, tarım arazilerinin zarar görmesine neden oldu. AFAD yetkililerinin açıkladığı son veriye göre, Kastamonu'da 60, Sinop'ta 10 ve Bartın'da 1 kişi hayatını kaybetti. Sinop'un Ayancık ilçesinde bulunan sanayi sitesi de selden zarar gören alanların başında geldi. Sel sularının etkisiyle birçok dükkan yıkılırken sanayi esnafı ise selden kalan malzemelerini kurtarmaya çalışıyor.
Sinop'un Ayancık ilçesi 11 Ağustos'ta büyük bir sel felaketi yaşadı. Bugün itibarıyla 10 kişi hayatını kaybetti, 11 kişiye ise ulaşılamıyor. Ayancık Çayı'nın taşması sonucu meydana gelen afette köprüler yıkıldı, evleri su bastı, araçlar sürüklendi. Akarsuyun hemen yanı başında bulunan sanayi sitesinde de yıkım büyük oldu. İş yerleri yıkıldı, ayakta kalanlar ise moloz yığınına döndü. Sanayi esnafı, tomrukların köprüyü tıkamasıyla birlikte sel sularının sanayinin içine dolduğunu ifade etti.
Sel gecesini yaşadıkları faciayı anlatan Cihan Kaya, "Evimiz yüksekte olduğu için evimizden burayı görebiliyorduk. Zaten gün boyu yağmur yağdı. Gece 03.30 gibi yağmur durdu. Babamla dükkan geldik. Dükkanlarda su yoktu. Buradaki Ayancık Çayı 2 kademe, birinci kademeye kadar doluydu.
Yağmur da durmuştu, artık bittiğini düşündük. Güvenlik güçleri köprüleri kapatmıştı. Daha sonra biz eve gittik. O gece sabaha kadar ayaktaydık. Evden izledik. Gelen tomruklar burayı tıkayınca su komple sanayiye aktı. Biz oradan sadece seyredebildik. Dükkanda belki bin teneke yağ vardı. Çamurun içinden bulduklarımızı kurtarmaya çalışıyoruz" dedi.
Olayı anlatan Himmet Şen ise, "Biz o gece dışarı çıktığımızda burası tomruklarla tıkanmıştı. Bir sürü tomruk vardı, köprü tıkandı. Su sanayi tarafına dönünce su baskınları oluştu. Tomruklar buradaki köprülerin aşağısından geçti ama çayın aşağısındaki köprüleri götürdü. Zarar çok büyük. Bütün binalar, şehrin içi de dahil su dolu. Ayancık ömründe böyle bir afet görmedi. Çok fazla araba gitti" diye konuştu.
Devlet Su İşleri (DSİ) Ayancık ilçesinde 65 personel, 42 araç ve iş makinesiyle çalışmalarına devam ediyor. Sanayinin yanı başında bulunan köprü ise yaya ulaşımına açıldı.