Gündem

Kene kâbusu sürüyor! Bu kez yer Sivas: Uzmanlar uyarıyor

Hava sıcaklıklarının yurt genelinde yükselmesiyle birlikte kene kene vakalarında artış yaşanmaya başladı. Son olarak Sivas'ta KKKA hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi devam ediyor. Hastalardan hayvancılıkla uğraşan 48 yaşındaki M.K'nın büyükbaş hayvanın üzerine yapışan keneyi çıplak elle kopardığı öğrenildi. Uzmanlar, kene vakalarında kesinlikle çıplak elle dokunulmaması konusunda uyarıyor.

Kene kâbusu sürüyor! Bu kez yer Sivas: Uzmanlar uyarıyor
KAYNAK:
AA
|
GİRİŞ:
21.05.2025
saat ikonu 09:53
|
GÜNCELLEME:
21.05.2025
saat ikonu 09:53

Bu yıl nisan ve mayısta 16 hasta, KKKA tedavisi için Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesine başvurdu. Tedavisi tamamlanan 8 hasta taburcu edilirken, 2 kişi ise yaşamını yitirdi.

Hastanede KKKA hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi sürüyor.

ÇIPLAK ELLE KOPARMAYIN

Koyulhisar ilçesi Yalnıztepe köyünde hayvancılıkla uğraşan 48 yaşındaki M.K, yaklaşık 1 hafta önce büyükbaş hayvanın üzerine yapışan keneyi çıplak elle kopardı.

Elinde de yara olduğu öğrenilen M.K, bir süre sonra rahatsızlanması üzerine yakınları tarafından Koyulhisar İlçe Hastanesine götürüldü.

KKKA tanısı konulan M.K, Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesine sevk edilerek tedavi altına alındı.

Kene kâbusu sürüyor! Bu kez yer Sivas: Uzmanlar uyarıyor

1,5 YAŞINDAKİ ÇOCUK HAYATINI KAYBETMİŞTİ

İlçenin Kalebaşı köyünde 1,5 yaşındaki Metehan Tütüncü de 3 gün önce kene yapışması sonucu Reşadiye Devlet Hastanesine götürülmüş, sevk edildiği Tokat Devlet Hastanesinde önceki gün yaşamını yitirmişti.

KENE ISIRIĞI BELİRTİLERİ

Zehirsiz kene ısırması bazı durumlarda herhangi bir semptom oluşturmayabilir. Ancak kene ısırığı belirtileri, özellikle de alerjisi olan insanlar için oldukça belirgindir. Reflekslerin zayıflaması veya tamamen kaybolması en yaygın belirtiler arasında yer alabilir. Buna çoğu zaman kas zayıflığı da eşlik eder. Kene sokması belirtileri arasında, kenenin ısırdığı bölgenin ağrıması ve şişmesi de yer alabilir.

Kene kâbusu sürüyor! Bu kez yer Sivas: Uzmanlar uyarıyor

Ayrıca yine aynı bölgede döküntüler veya kabarcıklar da görülebilir

Kene ısırığı sonrası belirtiler arasında kaşıntı, kızarıklık ve hafif şişlik yer alır. Eğer kene hastalık bulaştırmışsa, ateş, baş ağrısı, yorgunluk, kas ve eklem ağrıları gibi daha ciddi belirtiler de ortaya çıkabilir.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve Lyme hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen kenelere karşı ilk yapılması gereken şey paniğe kapılmadan, doğru müdahalede bulunmak.

Kene kâbusu sürüyor! Bu kez yer Sivas: Uzmanlar uyarıyor

KENE VÜCUTTAN NASIL ÇIKARILIR?

Uzmanlara göre, kene fark edildiği anda çıplak elle temas edilmeden çıkarılmalı. Ucunda sivri uç bulunan bir cımbızla, kenenin baş kısmına yakın yerden tutularak deriden dik şekilde ve yavaşça çekilmesi gerekiyor. Keneyi koparmamaya özen gösterilmeli.

Isırığın ardından bölge sabunlu suyla yıkanmalı ve ardından antiseptik bir madde ile temizlenmeli. Kene çıkarıldıktan sonra kişilerin kendilerini 10-14 gün boyunca gözlemlemesi gerekiyor. Yetkililer, çıkarılan kenenin temiz bir kap ya da poşet içerisinde saklanarak sağlık kurumlarına götürülmesini, bu sayede inceleme yapılmasının mümkün olduğunu belirtiyor.

Sıkça Sorulan Sorular

KENE ISIRIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Zehirsiz kene ısırması bazı durumlarda herhangi bir semptom oluşturmayabilir. Ancak kene ısırığı belirtileri, özellikle de alerjisi olan insanlar için oldukça belirgindir. Reflekslerin zayıflaması veya tamamen kaybolması en yaygın belirtiler arasında yer alabilir. Buna çoğu zaman kas zayıflığı da eşlik eder. Kene sokması belirtileri arasında, kenenin ısırdığı bölgenin ağrıması ve şişmesi de yer alabilir. Ayrıca yine aynı bölgede döküntüler veya kabarcıklar da görülebilir Kene ısırığı sonrası belirtiler arasında kaşıntı, kızarıklık ve hafif şişlik yer alır. Eğer kene hastalık bulaştırmışsa, ateş, baş ağrısı, yorgunluk, kas ve eklem ağrıları gibi daha ciddi belirtiler de ortaya çıkabilir. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve Lyme hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen kenelere karşı ilk yapılması gereken şey paniğe kapılmadan, doğru müdahalede bulunmak.
ETİKETLER
#Gündem
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.