Genç yaşta alınan kilolar sadece estetik olarak bir sorun olmaktan daha büyük anlam ifade ediyor. Avrupa Obezite Kongresi'nde sunulan bir araştırmada 30 yaşından önce alınan fazla kiloların yaşam süresini iki kat daha fazla kısalttığı belirtildi. 20'li yaşlardaki kilo artışları kalp hastalıklarından kansere kadar birçok hastalığın habercisi oluyor.
Obezite hastalığının görülme oranı giderek artmaya devam ediyor. Obezite hastalığına farkındalık oluşturmak ve çözüm bulmak için İspanya'nın Malaga kentinde geçtiğimiz günlerde Avrupa Obezite Kongresi düzenlendi.
Kongre kapsamında obezite ile ilgili yapılan yeni bir araştırmanın sonuçları açıklandı.
23 yıl süren ve 620 bin yetişkinin incelenmesi ile yapılan dev araştırmaya göre 30 yaşından önce alınan kilolar erken ölüm riskini neredeyse iki katına çıkarıyor.
Araştırmanın sonuçlarına göre 30 yaşından önce obez hale gelen erkeklerde erken ölüm riski yüzde 79 oranında artarken, kadınlarda ise bu oran yüzde 84'lere kadar çıktığı gözlemlendi.
İsveç'teki Lund Üniversitesi'nden Prof. Tanja Stocks, araştırma bulgularını değerlendirerek "20'li yaşlarda görülen mütevazı kilo artışları bile eğer yıllarca devam ederse, erken ölüm riskini ciddi şekilde yükseltiyor. Sağlıklı yaşam alışkanlıklarına ne kadar erken başlanırsa, uzun bir yaşam şansı o kadar artar" dedi.
Lund Üniversitesi'nden bir başka araştırmacı Huyen Le ise kilo alımının en çok 20'li yaşların başında gerçekleştiğini ve bu dönemde bireylerin kesinlikle hareketsiz kalmaması gerektiğini belirtti.
Ayrıca fast food gibi işlenmiş gıdalardan da kesinlikle uzak durması gerektiğinin altını çizdi.
Araştırma sonucunda 30 yaşından önce alınan kiloların kalp hastalıkları, bazı kanser türleri, tip 2 diyabet gibi birçok ölümcül hastalıkla doğrudan bağlantılı olduğu tespit edildi.
Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı tarafından 81 ilde eş zamanlı olarak obeziteye karşı yürütülecek yeni bir çalışma duyuruldu.
Çalışma kapsamında vatandaşların vücut kitle endeksleri ölçülerek fazla kiloların zararı konusunda farkındalık oluşturulacak.
Fazla kilolu obezite hastalığına yakalanmak üzere olan veya yakalanmış vatandaşlar ise Sağlıklı Hayat Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezleri'ne yönlendirilecek.
Bu sayede de diyetisyenlerce beslenme danışmanlığı ve takip hizmeti sunulacak.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu konuyla ilgili açıklamasında "Süreç, İl Sağlık Müdürlüklerimiz, ilgili kamu kurumlarımız ile Kızılay, Yeşilay ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarımızla iş birliği içinde yürütülecek. Hedefimiz, 10 Mayıs-10 Temmuz 2025 arasında 10 milyon vatandaşımıza ulaşmak. Fazla kilonun zararları konusunda farkındalık oluşturmak ve sağlıklı yaşam kültürünü yaygınlaştırmak. Gerek sağlık okuryazarlığı düzeyini artırmaya yönelik eğitim programlarımız gerek sağlıklı yaşam alışkanlıklarını teşvik edecek saha uygulamalarımızla 'hastalanmadan sağlığını koruyan bir toplum' hedefi için çalışmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan "2022 Türkiye Sağlık Araştırması" verilerine göre ülkemizde yüzde 20,2 oranında obezite hastası bulunuyor.