Uyuz belirtileri nedir, neden olur? Uyuz hastalığı kaç günde ve nasıl geçer? Kaşıntıya ne iyi gelir?
"Uyuz olduğumu nasıl anlarım, uyuz hastalığının belirtileri nedir, bulaşıcı mı?" soruları gündemde yerini aldı. Yapılan araştırmaya göre, 2021 yılında karşılaşılan uyuz vakaları geçtiğimiz yıla göre yüzde 50 artış gösterdi ve bu artışın sürdüğü ifade edildi. Kaşıntı, ciltte kabartı ve kızarıklık gibi belirtiler ile ortaya çıkan uyuz hastalığı nedir, neden olur, nasıl geçer? Uyuz hastalığında kaşıntı nasıl geçirilir, kaç günde hastalık biter, bittiği nasıl anlaşılır?" sorularının cevabı ve uyuz hastalığına dair merak edilen tüm detaylar haberimizde...
Uyuz vakalarında görülen yüzde elli artış birlikte alarm verildi, belirti gösterdiğini düşünen binlerce kişi uyuz hastalığının belirtilerini ve nasıl geçtiğini sorgulamaya başladı. Yalnızca 15 dakikalık bir temasla yayılan uyuz hastalığı, bulaşıcı özelliği ile birçok kişinin korkulu rüyası haline geldi. İşte, temastan sonra 2 ile 6 hafta arasında ortaya çıkan uyuz hastalığına dair merak edilen tüm detaylar, tedavisi ve uyuzdan kurtulmanın yolları...
UYUZ NEDİR, BULAŞICI MIDIR?
Son dönemde sık sık ortaya çıkan uyuz hastalığı, "sarcoptes scabiei von hominis" adı verilen akarın neden olduğu bir tür cilt hastalığı olarak bilinmektedir. Uyuz olan kişilerin cildinde kaşıntı ve döküntüye sebep olan uyuz hastalığı, özellikle de sonbahar ve kış aylarında artış gösterir ve oldukça bulaşıcıdır. Kişilerin teması halinde ya da ortak eşya kullanımı ile kolayca bulaşır, yayılır ve etkisini gösterir.
UYUZ HASTALIĞI BELİRTİLERİ NEDİR, NASIL ANLAŞILIR?
Uyuz hastalığı bulaşan kişiler, hasta ile olan temasının ardından 2-6 hafta geçtikten sonra semptom göstermeye başlar. Vücutta meydana gelen en yayın semptomlar arasında gece kaşıntısı, sivilce benzeri kırmızı döküntüler, kızarıklıklar, kabuklu kabarcıklar ve kaşıntı sebebi ile açılan yaralar vardır. Kişiler, uyuz olduğunu geçmeyen ve vücudun birçok yerinde etkisini gösteren kaşıntılar ile fark edebilir. Uyuz olan kişilerin tedaviye geç kalması halinde aşırı kaşınma sebebiyle derisinin hasar göreceği ve bu hasarın enfeksiyona neden olacağı da bilinmelidir. Bu yüzden en kısa sürede uzman bir hekime danışılması gerekmektedir.
UYUZ NASIL İYİLEŞİR VE GEÇER? | UYUZ HASTALIĞININ TEDAVİSİ NEDİR?
Bulaşıcı bir hastalık olan uyuz, hasta olan kişilerin günlük hayatını oldukça etkilemektedir. Kendi kendine geçmeyen uyuz hastalığının tedavisi de bu nedenle son derece önemlidir. Deri diplerine yumurta bırakan akarlar, üremeye devam ederler. Böylece, uyuz tanısı konduktan sonra, genellikle krem ve losyonlardan oluşan bir tedavi yöntemi uygulanır. Bu krem ve losyonlar, özellikle de kaşıntının şiddetinin arttığı gece saatlerinde uygulanır ve uyandıktan sonra duşa girilir. Yaklaşık bir hafta süren bu tedavinin sonunda, hasta kişi 10 güne yakın bir sürede iyileşir. Hastalığı kapan kişilerin birlikte yaşaması durumunda, tedavi birlikte sürdürülmezse, hastalık kısır döngü ile bir kişinin iyileşip diğerinin yeniden hastalanacağı şekilde tekrar etmektedir.
UYUZDAN KURTULMANIN YOLLARI | UYUZ HASTALIĞINA VE KAŞINTIYA EVDE BİTKİSEL ÇÖZÜMLER
- Uyuza çözüm olan yöntemler arasında çay ağacı yağı bulunmaktadır. Çay ağacı yağı antiparazitik, antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahip olmakla birlikte, doğal bir yağdır ve derinin altında yaşayan akarların ölmesini sağlar. Bir yemek kaşığı çay ağacı yağı ile bir yemek kaşığı zeytinyağını bir kapta karıştırıp kaşınan bölgeye iki kez uygulayabilirsiniz.
- Beyaz sirke, cildin pH dengesini değiştireceği için akarların yaşam koşullarını değiştirir ve öldürür. Bu sebeple, yapmanız gereken, bir su bardağı beyaz sirke ile suyu homojen bir hale getirmenizdir. Bu karışımı bir pamuk yardımı ile 5 dakika boyunca kaşınan bölgede tutabilirsiniz. Uyuzu tamamen yok etmek için bu uygulamayı günde üç kez ve on beş gün boyunca tekrar etmelisiniz.
- Uyuz hastalığında, tuz kullanmak da oldukça etkilidir. Tuzu, bir su içerisinde çözelti haline getirip banyo yapmanız uyuz hastalığına iyi gelecektir.