Sovyetler Birliği tarafından 1972 yılında Venüs'e gitmesi için fırlatılan Kosmos 482 dünyaya dönüyor. 53 yıl uzayda kaldıktan sonra Kosmos 482 aracı kontrolden çıkmış bir şekilde atmosfere girmeye hazırlanıyor. Mayıs ayının ikinci haftasında dünyaya düşeceği tahmin edilen aracın nereye düşeceği ise belirsizliğini koruyor. Atmosferden geçerken parçalanmama ihtimali bulunan Kosmos 482 büyük bir tehlike oluşturuyor.
Sovyetler Birliği tarafından 1972 yılında Venüs'e gönderilmek üzere üretilen ancak başarısız olan Kosmos 482 aracı dünyaya dönmeye hazırlanıyor. 53 yıldır Dünya yörüngesinde dönen uzay aracı bilim insanlarını oldukça endişelendiriyor.
Venüs'ün ölümcül atmosferine dayanacak şekilde üretilmiş, son derece sağlam bir iniş modülüne sahip olan Kosmos 482'nin, Dünya atmosferinden geçerken parçalanmama ihtimali bulunuyor. Bilim insanları bu durumun düşük de olsa bir tehlike oluşturduğunu belirtti.
Hollandalı araştırmacı Marco Langbroek, yaklaşık 494 kg ağırlığındaki iniş modülünün 2025 Mayıs ayının ikinci haftasında Dünya'ya düşebileceğini belirtti. Ancak güneş aktivitelerin son zamanlarda artması nedeniyle, atmosferin yoğunluğunda meydana gelen dalgalanmalardan dolayı net tarih ve konum tahminleri zorlaştırıyor. Yani bilim insanları uzay aracının tam olarak ne zaman ve nereye düşeceğini tespit edemiyor.
Langbroek konuyla ilgili yaptığı açıklamada yetkilileri uyararak "Bu iniş kapsülü Venüs'ün koşullarına dayanmak üzere üretildi. Bu yüzden, Dünya atmosferinden sapasağlam geçip yüzeye ulaşma ihtimalinin azımsanmaması gerekiyor" dedi.
Longbroek eğer bu dev metal uzay aracı karaya düşerse, etkisinin meteor çarpmasına benzer olabileceğini de belirtti. Diğer bilim insanları ise inişin okyanusa gerçekleşeceğini düşünüyor. Ancak kara üzerine düşme ihtimalinin de olduğunun altını çiziyor.
Kosmos 482'nin bu kadar yılın ardından tekrar geri gelmesi ise bilim dünyasında bir merakı da tetikliyor. 50 yıldan fazla uzun süredir uzayda kalan malzemelerin dayanıklılığı konusunda bazı verilerin elde edilmesi planlanıyor.
Kosmos 482, 31 Mart 1972 yılında Sovyetler Birliği tarafından uzaya fırlatıldı. görevi Venüs yüzeyine bir araç indirmek olan Kosmos 482, bir hata yüzünden Dünya yörüngesinden çıkamadı. Bu başarısızlığın ardından "Venüs aracı" olarak bilinen aracın ismi değiştirildi ve Kosmos 482 yapıldı.
Kosmos 482'nin tekrardan dünya düşmesi ve yarattığı tehlike bir gerçeği tekrardan gün yüzüne çıkardı. Gelecekte dünyanın en büyük problemlerinden birinin uzay çöplüğü olması bekleniyor. Şu anda bile Dünya yörüngesinde Kosmos 482 gibi yaklaşık 3 bin ölü uydu dolaşıyor ve hepsi potansiyel bir tehlike oluşturuyor.
Birçok özel şirketin ve devlerin uzay çöplerini temizleme konusunda çalışmaları bulunuyor. Ancak bu çalışmaların şimdilik hiçbirinde elle tutulur bir gelişme kaydedilemedi.