Tgrt Haber

Apple'dan AB'ye başkaldırı

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: MacRumors
21 Kasım 2023 17:10 - Güncelleme : 21 Kasım 2023 17:14
Apple'dan AB'ye başkaldırı
apple,dijital hizmetler yasası,app store

Avrupa Birliği'nin teknoloji şirketlerine katı kurallar getiren Dijital Hizmetler Yasası (DMA) 'devleri' zora soktu. TikTok, Meta ve Microsoft'un ardından Apple da 'platformunu rakiplere açmasını zorunlu kılan' düzenlemeye itiraz etti.

Apple, iPhone ve iPad'lerde App Store dışındaki kaynaklardan uygulama yüklenmesine izin vermek zorunda bırakan AB Dijital Hizmetler Yasası'na (DMA) resmi olarak itiraz etti. Teknoloji devi, platformunun gatekeeper (eşik bekçisi veya kapı bekçisi) sınıfına sokulmasını istemiyor.

DMA kapsamında 'eşik bekçisi' olarak nitelendirilen şirketler, yazılım ve hizmetlerinin rakip firmalarla uyumlu olmasını sağlamak, kullanıcıların verilerini başka platformlarda kullanabilmelerini temin etmek ve şikayetler, koşullar, ücretler gibi konularda adil, şeffaf ve makul bir şekilde iş yapmalarını sağlamak için sıkı düzenlemelere tabi tutulacaklar.

APPLE, 'EŞİK BEKÇİSİ' OLMAK İSTEMİYOR

Bu kurallara uymamak durumunda şirketlere dünya çapındaki cirolarının yüzde 20'sine kadar ceza verilmesi öngörülüyor. Bloomberg'e göre Apple, App Store'un 'eşik bekçisi' sınıfına sokulmaması için AB Adalet Divanı'na itiraz başvurusunda bulundu.

Başvurunun Apple'ın aleyhine sonuçlanması halinde şirket, istese de istemese de Avrupa Birliği'nde yaşayan müşterilerinin cihazlarına üçüncü taraf kaynaklardan uygulama yükleyebileceği düzenlemeleri yapmak zorunda kalacak.

Apple'dan AB'ye başkaldırı

Teknoloji sitesi 9to5Mac geçtiğimiz günlerde, Apple'ın gerekli adımı iOS 17.2 sürümüyle atacağını iddia etti. Şirketin yazılım geliştiricilerinin kendi uygulama mağazalarını oluşturabileceği bir sistem üzerinde çalıştığı ve harici kaynaklardan yüklenen uygulamaları denetleyeceği öne sürülüyor.

TEK İTİRAZ EDEN APPLE DEĞİL

Euronews'in haberine göre sosyal medya şirketleri TikTok ve Meta da DMA'dan oldukça rahatsızlar.

TikTok'un sahibi ByteDance, platformunun eşik bekçisi olarak kabul edilmek için belirlenen boyut eşiğinin altında olduğunu iddia ederek, "Avrupa'da beş yıldan fazla faaliyet gösteriyoruz ve muhtemelen daha büyük platformların en yetenekli rakibiyiz." dedi.

Meta da 'Marketplace' ve 'Messenger' uygulamalarının 'temel platform hizmetleri' olarak seçilmesinin yanlış olduğunu düşünüyor. Şirket açıklamasında "kanuni uyumluluğa hazırlanmak için Avrupa Komisyonu ile yapıcı bir şekilde çalışmaya devam edeceklerini" belirtti.

Dijital Hizmetler Yasası (DMA), Avrupa Birliği genelinde 45 milyondan fazla aktif kullanıcısı bulunan ve 75 milyar eurodan yüksek piyasa değerine sahip olan şirketleri 'eşik bekçisi' olarak kabul ediyor.

Kaynak: MacRumors
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...