İstanbul Boğazı'nda Sarıyer kıyılarında oluşan kirlilik havadan görüntülendi. Müsilaj tehlikesine dikkat çeken uzman isim, tehdidin ilerleyen zamanlarda daha da büyüyebileceğini söyledi.
İstanbul'da Sarıyer sahilinde denizde oluşan kirlilik, su yüzeyine kadar çıktı. Deniz yüzeyinde çöp yığınları ve denizanaları dikkat çekerken, ölen denizanalarıyla birlikte biriken kirlilik havadan görüntülendi. Görüntülerde, çöplerin deniz yüzeyini kapladığı net şekilde görüldü.
Müsilaj hakkında değerlendirmelerde bulunan İstanbul Çevre Konseyi Genel Sekreteri Zafer Murat Çetintaş, çevresel tehdidin giderek arttığına işaret etti.
Denizleri kirleten 54 farklı unsurdan biri de, çöpler ve ölü yosunlarla birleşen denizanaları olduğunu belirten Çetintaş, "Bu, deniz salyasının oluşum nedenlerinden biridir. Sahillerimizde ciddi bir kirlilik birikimi yaşanıyor. Görüldüğü gibi denizanaları beyazlaşıyor ve ölüyor. Zamanla sıvılaşarak deniz dibine çöküyorlar. Bu bölgelerde neredeyse hiç balık kalmadı. Marmara ve Boğazlardaki kirlilik, balık türlerinin sayısını ciddi oranda düşürdü. Göç mevsimi olmasına rağmen denizin dibinde yeterli oksijen bulunmuyor. Bu da balıkların toplu şekilde ölmesine neden oluyor” ifadelerini kullandı.
İstanbul'un gözbebeği Sarıyer gibi ünlü bir lokasyonda bu kirliliğin olmasını çok üzücü olarak nitelendiren Çetintaş, "Çok içler acısı bir durum. Ozon jeneratörlerini bu tür kıyılara yerleştirmek durumundayız. Sayıları yüzlerce, binlerce de olsa önemli olan Marmara Denizi'ni maliyeti artmadan kurtarmaktır. Bu yaz denize girilmeyecek kadar büyük bir tehlike var. Şu anda burada tehlikenin adımlarını görüyorsunuz. Bu tehlike daha büyük bir boyuta gelip artacak. Eğer rüzgar esmez, hava sertleşmezse müsilaj çok yoğun bir şekilde artacak. Çünkü dip sularıyla, Boğaz sularına gelmiş müsilaj dedikleri deniz salyasına rastlanmaktadır" dedi.