Akciğerde su olarak da adlandırılan plevral efüzyon, akciğerleriniz ve göğüs boşluğunuz arasındaki alanda aşırı miktarda sıvı birikmesidir. Akciğerde su toplanması nedenleri tedavisi ne kadar sürer ve akciğerde sıvı birikmesi toplanması nedir nasıl anlaşılır tedavisi...
Akciğerde su olarak da adlandırılan plevral efüzyon, akciğerleriniz ve göğüs boşluğunuz arasındaki alanda aşırı miktarda sıvı birikmesidir. Plevra adı verilen ince zarlar, akciğerlerin dışını ve göğüs boşluğunun içini kaplar. Plevra denilen bu zarlar; tahriş olduğunda, iltihaplandığında veya enfekte olduğunda çok fazla sıvı meydana gelir. Bu sıvı, akciğer dışındaki göğüs boşluğunda birikerek plevral efüzyon yani akciğerin su toplaması olarak bilinen bir şeye neden olur. Bazı kanser türleri, plevral efüzyonlara yani akciğerde su toplanmasına, özellikle; erkeklerde akciğer kanserine ve kadınlarda meme kanserine, neden olabilir. Makalemizde Akciğerde su toplanması nedenleri tedavisi ne kadar sürer ve akciğerde sıvı birikmesi toplanması nedir nasıl anlaşılır tedavisi konularında sorularınız cevaplarını bulabilirsiniz.
Bazı insanlarda belirtiler meydana gelmeyebilir. Kişinin bir şikayeti olmaksızın, hasta bir muayene esnasındayken doktoru tarafından fark edilebilir. Bu genellikle röntgen gibi ultrason gibi tıbbi araçlarda ortaya çıkıp kendini belli edebilir. Bunun dışında bazı kişilerde de belirtileri olabilir. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir;
Genel olarak, tedavi, bir iğne veya göğse sokulan küçük bir tüp ile sıvının göğüs boşluğundan boşaltılmasını içerir. Bu işlemden önce tedaviyi daha konforlu hale getirecek lokal anestezi alacaksınız. Anestezik madde aşındıktan sonra insizyon bölgesinde bir miktar ağrı veya rahatsızlık hissedebilirsiniz. Çoğu doktor ağrıyı hafifletmek için ilaç yazacaktır. Sıvı tekrar oluşursa, bu tedaviye bir kereden fazla ihtiyaç duyabilirsiniz. Eğer kanser plevral efüzyonun nedeni ise, sıvı birikimini yönetmek için başka tedaviler gerekebilir.
Plörodezis, akciğer ile göğüs boşluğu plevrası arasında hafif bir acı oluşturabilen bir tedavidir. Fazla sıvıyı göğüs boşluğundan çıkardıktan sonra, doktor bölgeye bir ilaç enjekte eder. İlaç genellikle bir talk karışımıdır. Bu ilaç, plevranın iki katmanının birbirine yapışmasına neden olur ve bu, aralarında gelecekte sıvı birikmesini önler.
Daha ciddi durumlarda, doktor cerrahi olarak bir şant veya küçük bir tüpü göğüs boşluğuna yerleştirir. Bu, sıvının göğüsten karın bölgesine yönlendirilmesine yardımcı olur, burada vücut tarafından kolayca çıkarılabilir. Bu, diğer tedavilere cevap vermeyenler için bir seçenek olabilir.